Onko suomessa ollut "raggari" kulttuuria?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Kesämies!, 16.12.2005.

 1. 2x4bbl

  2x4bbl Gearhead

  Joskus 70-luvun lopussa mopoikäisinä paremman tekemisen puutteessa tehtiin Kouvolassa Käyrälammen leirintäalueen iltahämärissä tielle risuista ym. rojusta tiesulku ja jäätiin lepikkoon nauramaan kun autot pysähtyy purkamaan estettä. Sitten alkoi näkyä auton valoja ja pitkä letka autoja. Ei helvetti! jenkkiautoja ainakin kymmenen tulee paikalle. Raggareita! - ja silloin karkuun niin että metsä rytis. Tiijä vaikka ois ollu noita Simpeleelle menijöitä silloin muistaako esim. rebel58? Jos niin sori! Onneksi rikos on vanhentunut - kait? :lol:
   
 2. B.B.Chevy

  B.B.Chevy Double Gearhead

  Tai jos sieltä olikin tulossa paikallisista legendaarisimmat eli Pajulan veljekset & kumppanit niin sit ainakin oli parempi että hoksasitte poistua äkkiä paikalta :rotfl:
   
 3. 2x4bbl

  2x4bbl Gearhead

  Tässä tapahtumassa tulee selvästi esiin aikoinaan virkavallassa vallinnut Raggari-syndrooma. 80-luvun alussa Kouvolaan tuli Porvoosta iso letka jenkkeja muistan mm. Hienon Rambler American 2DHT:n. Ajoivat autot ns. Seppälän parkkiin sikin sokin, niin ettei kukaan päässyt sieltä pois eikä sinne sisään. Tuskin oli sen kummempaa tarkoitusta, kunhan tulivat vain parkkiin mihin eivät sitten kunnolla kaikki mahtuneet. Kouvolan poliisit olivat neuvottomia tilanteessa ja soittivat edesmenneen nimismies Rautjärven kotoa paikalle. Hän tuli parkkiin hajoittamaan jo mellakaksi muodostunutta tilannetta johon osallistui pääasiassa paikallinen nuoriso sankoin joukoin mm. parista poliisiautoista tyhjennettiin renkaat, ym. säpinää. Poliisit olivat aivan helisemässä! Joka jenkkiautosta ottivat rekkarit ylös, myös parkissa jo olleiden "syyttömien" Suurin osa porvoolaisista taisi vietti yönsä Kouvolan putkassa ja aamulla vielä seisoi useita jenkkiautoja poliisitalon pihassa. Kaikki paikallisetkin jenkkiautot häädettiin keskustasta pois vaikka olivat ihan muualla päin kaupunkia. Meillekkin sanottiin että nyt lähdette täältä ja jos vielä tänään näkyy, niin lähtee kilvet autosta! (Ford Galaxie 500 -71)
  OI NIITÄ AIKOJA!! :lol: :lol:
   
 4. B.B.Chevy

  B.B.Chevy Double Gearhead

  Seppälän parkissahan oli aina aika ajoin savu sankka, savun sekaan hävis Kauppalankadun toinen pää kokonaan 8)
   
 5. Rinnewood

  Rinnewood 3rd gear

  Mulla varhaisimmat muistot amerikan autoihin liittyy siihen kun vaasassa pörräs joku täysmiehitetty viininpunainen ehkä -60 luvun puolenvälin moppe fullsize (fury..?) meidän kulmilla.. Karmea meteli pakoputkista ja hattuhyllyillä oli jotkut pesäpallon kokoiset ja muotoiset kaiuttimet (kumma mitä pikkunappulan muistiin tarttuu!).. Olin muistaakseni alle kouluikäinen eli vuosi oli ennen -75..?
  Ja kun vanhemmat hinas mut puoliväkisin norjaan asuntovaunureissulle kesälomalla niin sain valita "lohdutuspalkinnoksi" jonkun leikkiauton kaupasta..eikä mulle käyny mikään muu kuin mustangi taikka rankerooveri..ku niissä oli parhaimmat äänet kuulemma..! :eek:
   
 6. DC

  DC Gearhead

  Tuosta raggari kuninkaasta ja tekemisistään ja tekemättä jättämisistään en muista mitään,pentu kun olin.Mutta kai se jenkkiautomäärä mikä täällä kävi kingiä kattomassa(montakohan oli??)teki kait kuitenkin jonkinlaisen aivopesun että ne vehkeet kiinnostaa edelleen.
  No jos se "virallinen" kuningas ei raggari sit ehkä ollukkaan niin on täällä käynyt niitä muista pitäjistä kumia polttamassa.Iso KIITOS heille siitä opista :D
   
 7. spinout

  spinout Gearhead

  Kun Porissa FHRA järjesti Dragrace-kilpailun kesällä 1979 oli etukäteen Porin poliisilaitoksella alan tahot käyneet informoimassa tulevasta yleisötapahtumasta kehoittaen varautumaan siihen. No, kisat sujuivat hyvin ja yleisöryntäys oli suuri. Illalla jenkkiautoilijat halusivat vähän irrotella kaupungilla cruisailemassa. Miten poliisi oli varautunut? Eivät olleet juuri mitenkään, normaalit partiot. Seuraavana päivänä oli lehdissä otsikoita tyyliin: "10 000 RAGGARIA VALTASI KOKO KAUPUNGIN! Poliisi voimaton".. Varmaan moni noista ihmisistä tunnisti itsensä raggariksi ja todellisuudessa ainoa kisoihin osallistunut, joka tuotti "yleistä häiriötä" oli heittänyt frisbeetä keskellä katua..
   
 8. Tomaso

  Tomaso 3rd gear

  Mulla on ollut käsitys, että alunperin raggare sanalla olisi tarkoitettu rikollisesti käyttäytyvää nuorisojengiläistä. Mutta ei ainakaan Ruotsin Akatemian sanakirjan mukaan noi "kauheaa" kuvaa anneta.

  -RAGGARE -rAg2Are, m.; best. -en, äv. -n; pl. =. <ETYM>[senare ssgsleden är (det omkr. 1958 ss. modeord i riksspr. upptagna) raggare, ung bilist som upp-träder uppseendeväckande (o. åker omkring för att jaga flickor), ligist, till sv. slang ragga, om åkare l. taxichaufför: åka omkring för att få frakt (för egen räkning) resp. för att få körning, möjl. etymologiskt identiskt med sv. dial. (Finl.) ragga, gå med svårighet, nor. dial. ragga, gå lång-samt, driva omkring

  "raggare" (dvs.: ung man som brukar nöjesåka i stor bil, ofta för att plocka upp flickor)
   
  Ana67 tykkää tästä.
 9. gremlin

  gremlin Gearhead

  Juu raggarit hiukan tosiaan irrotteli, niin etta meni yks polliisi-maijakin kyljelleen. :rotfl: Ukot tossa tarinoivat joskus niista kisoista ja aamulla oli ollut FHRA-Porin lahetysto polliisi laitoksella anomassa kisojen tahtikuljettaja Sarliinin paastamista pihalle kun kisat alkaa :rotfl:
  Varmaan oli sitten heitellyt sita frispiita oikeen enenmissa maarin :odroll:
  Yleisoo tais olla kisoissa lahemmas 15000 henkee :eek:
   
 10. pötkö

  pötkö Gearhead

  Taisi niitä "raggareita" olla Tikkurilassa legendaarisen Tintin parkkisella-70 luvulla.Siitä kirjoittelivat myös paikallislehdessä,oli toimitaja iltahämärissä jostain pusikon takaa ottamassa kuvan :D .Itse oli sillloin vielä niin nöösi ettei äijät silloin kertonut mitä touhusivat ja ne mitä kuulin eivät ole kirjoituskelposta tälle palstalle :) .Muta broidia ne kävi hakee mestoille jos se lähtenyt omalla.Silloin sitä päsi istumaan ekaa kertaa oikein auton kyytiin.Kun omalla biligalla pääsi tintin parkkiin oli äijät jo pehentyneet ja ruvennu vähän styylailee.Osa ukoista asu sillon myös Ruotsissa.
   
 11. PARTNER

  PARTNER 1st gear

 12. cb125twin

  cb125twin Double Gearhead

  kuuntelin vahingossa ylen ykköseltä vuoden 50 radiohaastattelua bobrikovin surmasta. 8)

  Siinä silminnäkijä kertoi miten raggari haki eugen schaumanin ruumiin ja nosti raggarikärryyn. :eek:

  Kuulemma sama suomeksi on rankkuri :rotfl:
   
 13. Lassard

  Lassard Gearhead

  Kouvolan ja Lahden seudulla on vaikuttanut melkoisia "vapaan kasvatuksen herranlahjoja"

  Joskus 70-80 taitteessa tarinan mukaan Lahdesta tuli Kouvolaan heppuja pahat mielessä. Aikansa kyräilyään joku neropatti sai innovaation Valtakadun kadunkunnostustöistä, ja otti betonisen laatan, ja vinttasi vastapuolen auton tuulilasista sisään! Ja taas oli ripeää lauantai-illan ohjelmaa.
   
 14. Impala76

  Impala76 Gearhead

  Muistaako kukaan pitkäksiseiskaksi kutsuttua raggariautoa?????
   
 15. eastwood

  eastwood 3rd gear

  tottahan sitä nyt pikäseiska pitää tuntea,se on kaverin tallissa ja edelleen voimissaan :)
   
 16. impala67

  impala67 Gearhead

  Bevara raggarkulturen! Kulturminne#

  ...ostin tommosen tarran powerista sikafarmin persuukseen, sitä tuijotteli sillon tällön jotkut suomenruottalaiset mammat että
  härreguud vad betyyder det här??? sådan skit-bil...
   
 17. MiLe

  MiLe 1st gear

  Hänninen pitkäseiskalla aikanaan 80 luvun puolella herätti pahennusta Rikellä ja miksei muuallakin. Myöskin Hytösen vanin vois ehkä laskea samaan kastiin. Hyvä meininki silloin. Eipä ole vastaavaa kuin Rike enään kait missään. Äijät ukkoontuu ja toiset ei pääse ulos kun koiraa kusettamaan kute joku täällä jossain topicissa osuvasti kiteytti.
   
 18. Impala76

  Impala76 Gearhead

  on sillä pitkäseiskalla vaan uskomaton maine ja pitkälle levinnyt... Lähes kaikki ainakin 50-60 luvulla syntyneet joilta olen jotain asiasta kysynyt on auton ja maineen tiennyt... Siis ei ehkä aivan kaikki,mutta hiukankin harrasteautoiluun jotenkin liittyvät ihmiset ovat sen tienneet.
   
 19. RAAKA

  RAAKA 1st gear

  Jännin muisto noista raggareista oli 77-79 vuosina kun noi roottalaiset räggärit piti tulla tänne vetää meitii turpaan Turkuun ja Tornioon niin joku kyseli pikajunaa lainaan et pääsee porukka ottaa roottin räggäreitä vastaan Tornioon.No hauskaa se oli.

  ps hurjin juttu mitä noist"raggareista"kuultu kun oli jostain vanhasta Impalasta lyöty toisen auton katolle ketingillä vierellä ajaessa,noo tää toinen paino lämän pohjaan ja karkuun kun oli päässy heistä eroon pysähtyi katsomaan auton vaurioita niin ketju oli kattotelineessä kiinni ja ketjussa käsi kiinni.
   
 20. Ismoskosmos

  Ismoskosmos Double Gearhead

  :eek: Hurjaa on ollu meno!
   

Kerro tästä muillekin!