Ovaali pakoränni, mistä?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja KiRu, 24.10.2006.

  1. KiRu

    KiRu Gearhead

    Eli onko tuollaista ovaalin muotoista (halkaisijaltaan) pakoputkea saatavilla kätevästi? jos on, niin mistä?
     
  2. olli_n

    olli_n 1st gear

    jonkun traktoritarvike liikkeen mainoslehdessä oli ainakin jotain muotoputkia myytävänä en muista tarkkaan oliko ovaalia mutta kaikenlaista tähteä yms...
     
  3. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    Tulevaan hylsyyni meinasin tehdä ite tollaset ola(a)viputket :odroll: . Rälläkällä vaan halki je peltiä väliin. Vaivaahan tosta on mutta huhujen mukaan noista menee kaasu helvetisti paremmin pihalle??
     
  4. vipottaja

    vipottaja 1st gear

    Eihän tuo oo niin kauhee homma pyöreestä putkesta ovaalia tehdä. Mutkien tekijät ainakin yleensä onnistuu siinä, vaikkei yrittäiskään. :rotfl: Varmaan menee kaaasu vähnä paremmin pihalle kun saman "korkuisesta" pyöreästä putkesta.
     
  5. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    :rotfl: :rotfl: mutta jos saman poikkipinta-alan pyöreää ja ovaalia hutkii niin noi olavit virtaa paremmin jos on hurreihin uskomista :rotfl: .
     
  6. vipottaja

    vipottaja 1st gear

    Siihen en oikein usko. Enempi taitaa olla maavara-asioista kysymys. Muissa tapauksissa moista ovaalia olis kyllä käytössä kilpureissa muutenkin. Tosta teoriasta vois tehdä sellaisen käänteispäätelmän, että itse asiassa putken litistäminen, ja siis ovaaliks tekeminen parantaiskin virtausta, ja näin ollen esimerkiks tollaset tavallisella putkitaivuttimella tehdyt litistyneet mutkat oliskin hyvä juttu. Näin ei kuitenkaan taida olla, ainakin kaikki viritysoppaat painottaa tota putkien pyöreyttä mutkissa.
     
  7. PerttiA

    PerttiA 1st gear

    Kyllähän "ovaaliputken" tuntee ihan peruskataloogitkin, nimityksillä Elliptiset ohutseinäputket" ja "Litteänsoikeat ohutseinäputket".

    Virtauksen parantumiseen ei kyllä ihan heti usko...

    Jos lähtökohdaksi ottaa saman virtauspoikkipinta-alan, niin soikean, litteän, neliskanttisen jne... putken ympärysmitta on aina enemmän kuin pyöreän putken, ja kun virtaus seinämän vieressä hidastuu, niin mitä enemmän sitä seinämää on, sitä enemmän se vaikuttaa virtaukseen.

    Tai, jos hurrit hakeekin pakopaineita muuten horoihin ahtereihin :rotfl: :poff:
     
  8. Cheyenne

    Cheyenne 1st gear

    Itsekin noin "jouduin askartelemaan Scottarin pystyputkien kanssa (piti saada putket lavan reunoihin). Ei muuten mahtunut rungon keskeltä lavan alta rungon ulkopuolelle.
    Virtauksesta en tiedä, mutta ehkä ei muutenkaan juuri vaikutusta jos on kummallakin puolella vain puolenmetrin pätkät sitä ovaalia...
    Ainakin ääni ja savu kulki läpi, joten jotain edes virtasi.
     
  9. gremlin

    gremlin Gearhead

    Tein joskus tommosta putkea kun meinasin laittaa Valijanttiin. Millin pellista mankelilla pyoreeta ja sitten heppeisiin ja sopeva profiili sisaan ja tosin pain mankeliin. Siis ei lakana mankeliin :soosoo:
    Vois tietenkin olla paree kui tekis 1.5 tai 2mm pellista, siis jos katupirssiin tekee, toi millinen halkeilee helposti aikaa myoten.
    Tein 40 ja 50mm korkeeta. Aikalailla helpompi kuin putkesta hitsaamalla, siis jos on mankeli :rotfl: Sopevan korkusta puukalikkaa oli mukavanpi kayttaa kun hepit painuu sinne puuhun, ei veivi nyi nii kauheesti. :rotfl:
    Marteliukselta kyselin tosta virtaus/halkaisija jutusta joskua aikoinaan niin se kylla sanoi etta jos normaalisti on 3''(75mm) ja teet siita esim.50mm korkeeta niin se aihio tarttis olla halkaisijaltaan ca.90mm :eek: Eli sen mukaan kun se putki menee ''matalammaksi'' niin tarvii pinta-ala kasvaa hieman isommaksi. Kait sekin jottain patoputkista tietaa :odroll:
     
  10. laakkius

    laakkius Gearhead

    Tossa tulee vaan hiukka paljon hitsisaumaa. Yhteen projektiin juuri tehdään 1mm tulenkestävästä rosterista 89mm putkistoa , mankelilla tehtiin myös aihiot. Hot Rod-lehdissä on ollu mainoksia ovaalikurveista ja putkista, hinnasta ei havaintoa...
     
  11. pantera

    pantera Double Gearhead

  12. kotu

    kotu Gearhead

    ovaalin pakoputken käytöllä ei mielestäni ole tavoiteltu muuta hyötyä kuin maavaran suurentuminen, joka on ymmärrettävää matalassa kotterossa.

    ovaaliputken parempi virtaus pyöreeän putkeen verrattuna on kyseenalainen. miksi taloyhtiöiden paskaputket :wc: ovat pyöreästä putkesta valmistetut, vaikka tilankäytön kannalta ovaaliputki olisi käytännöllisempi?
     
  13. Pitkä

    Pitkä 1st gear

    Paskaputket pyöreitä sen takia ettei "tavara" tartu matkalla mihinkään. Sama ilmastointipuolella, virtaus parempi pyöreällä muodolla. Pyöree on myös hiukka vahvempi muoto.
     
  14. Make.S

    Make.S Gearhead

    Ent. tyonantajalla Ruukilla oli jotain ton muotosta putkea mallistossa.
     
  15. gremlin

    gremlin Gearhead

    Juukylla, hitsisaumaa tulee melko tarkkaan yhtapaljon kuin putken pituus on :eek: :rotfl:
    Mutt jos teet sita putkesta halkomalla ja siihen pellit valiin tulee 4kertaa enenpi :soosoo:
    :wink:
     
  16. laakkius

    laakkius Gearhead

    ja sieltä saa ku ostaa vuodessa 10000eurolla tavaraa... :odroll:
     
  17. Rocket engineer

    Rocket engineer 1st gear

    Kaveri voisi varmaan arvioida sulle hinnan. Laskee nääs kovalla palkalla ko. puulaakin tuotannon katteita :odroll: . Siis sellainen kravaatti, joka arvioi pitääkö tuotantoa muuttaa/ antaa duunareille kenkää, jos viivan alle ei jää riittävästi..
     
  18. SRV

    SRV 1st gear

    Eikös sitä voi ostaa vaa pyöreetä putkea ja ajaa mankelin läpi! Paksu levy alpuolelle että ei tule rinkeliä..! 8) Tietyst se vaatii sen mankelin! :lol:
     
  19. PerttiA

    PerttiA 1st gear

    Ahaa, eli sitä kaveria saan kiittää kyseisen puljun taholta tulleesta viestistä, ettei heitä voisi vähempää kiinnostaa suomalaisten kattilavalmistajien tarpeet :odroll: :odroll:
     
  20. Rocket engineer

    Rocket engineer 1st gear

    Ei se johdon avustajana suoraa päätöstä tee. Osoittaa vaan, mikä tällähetkellä kannattaa ja mikä ei. Eli mutkankautta ehkäpä.. :odroll:
     

Kerro tästä muillekin!