pellin mittoja

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja -TH-, 27.9.2005.

  1. -TH-

    -TH- Gearhead

    olisikohan kellään linkkiä taulukoihin tms. josta näkisi gaugena ilmoitetut pellin paksuudet milleinä? joskus minullakin taisi lista olla,mutta eihän sitä löyvy kun tarviaa.

    itse asiassa, jos em. löytyy,niin sehän kannattaisi pistää jemmaan vaikka eyeball arkistoon...
     
  2. makke

    makke 1st gear

    Hetkonen?
    Gaugena?
    Eiks se nyt vaan ole joko tuumamitoissa tai milleissä? Äkkiäkös ton laskee kun kerran yksi milli on 0,03937"
     
  3. 1purehell

    1purehell Double Gearhead

    Amerikkalaiset tykkää käyttää tuota "gauge"-mitoitusta, kun ilmoitetaan mm. pellin ja sähköjohdon paksuutta. Ja se perhana on vielä kääntäen verrannollinen. Eli siis 3 gaugea on vahvempi kuin 5.. Olis jännä tietää tuon kertoimen lisäksi mikä on tuonkin mitan historia. Kuulema tuo gauge tarkoittaa jotain valssausten lukumäärää tms.
     
  4. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Taulukko voidaan toki Eyeballin sivuille laittaa, mutta minä en oikein ymmärrä mihin sitä tarvitaan? :eek:

    14 gauge = .074 inch = 1.89 mm
    16 gauge = .059 inch = 1.51 mm
    18 gauge = .047 inch = 1.21 mm
    20 gauge = .035 inch = 0.91 mm
    22 gauge = .029 inch = 0.75 mm

    siitä voi laskea suhdelukua
     
  5. Tomaso

    Tomaso 3rd gear

    Tuohon gauge (tai oikeammin gage) "mitoitukseen" on syytä suhtautua varauksella. Ne on mielivaltaisesti päätettyjä numeroita kuvaamaan jotain kokoa, yleisesti käytetty mm. teräslevyjen, teräslankojen, putkien, ompeluneulojen jne. yhteydessä. Gageja on melkein niin monta kuin on valmistajiakin. Jotkut niistä on standartoitu. Esimerkiksi metallilevylle on ainakin kolmetoista erilaista gage-mitoitusta sen mukaan, onko levy sinkitty, galvanoitu, pinnoittamaton, ei-magneettinen, ruostumattomasta teräksestä, hyvin ohut, valmiiksi pinnoitettu säilykepurkkilevy, Saksassa tai Englannissa tai USA:ssa valmistettu jne.

    Ainakaan levyissä Gage mitoille ei ole olemassa mitään kertoimia millä ne saisi suoraan paksuuksiksi tai painoiksi. Gage numero kuvaa tietyn kokoisen levyn painoa, ei paksuutta. Esim. USA:ssa 16-gage levy painaa 40 unssia neliöjalalle. Kun kuutiotuuma painaa 0,2833 naulaa, niin levyn paksuus on silloin noin 0,0625 tuumaa (jossain 0,0635"). Pienemmät numerot kuvaavat paksumpia levyjä.

    Langoissa on sitten erilaisia, esim. music wire gauge paksunee kun numerot suurenee. Esim. 12-gauge lanka on eri "standardeina" 0,081" (AWG=American Wire Gauge), 0,109" (Birmingham or Stubs), 0,105" (Washburn & Moen), 0,028" (music wire gauge).
     
  6. -TH-

    -TH- Gearhead


    lähinnä kiinostaa ainevahvuudet, varsinkin silloin kun mielessä on idea tehä väärennös jostain bobin tekemästä härvelistä.... nekun tahtovat jenkkilässä mainostaa roipetta noilla omilla yksiköillään.
     
  7. Tomaso

    Tomaso 3rd gear

  8. Eyetech

    Eyetech Gearhead

  9. 1purehell

    1purehell Double Gearhead

    Tää gauge -juttu on siis lähes yhtä selkeä kuin brittiläisten tuumakierteet. Helppoa! :rotfl:
     

Kerro tästä muillekin!