Plasma-leikkuri

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja 1purehell, 7.9.2009.

 1. wesaias

  wesaias 1st gear


  Itse ostin kesällä CT-416 -mallisen yhdistelmäkoneen 300 eurolla tuosta kaupasta (nykyinen malli taitaa olla CT-520):

  http://stores.shop.ebay.de/BEN-ROYAL-INVERTER-SCHWEIsTECHNIK__W0QQ_armrsZ1

  Mukana tuli jopa pedaali TIGille, tosin polkimeen piti heti ensitöiksi hakea kunnolliset länsimaiset potikat Partcolta kun alkuperäiset eivät pysyneet nipussa... :D

  Itse koneen elektroniikka näyttää hyvin tehdyltä ja etuseinän potikatkin olivat kunnolliset. Avatahan tuo piti ennen sähköjen kytkemistä ja tarkastaa kaikki juotokset sun muut. Koneen manuaali oli huono saksannos huonosti käännetystä englanninkielisestä manuaalista, joka lienee alun perin käännetty huonosti kiinasta... Eli käsikopelolla mennään.

  Joka tapauksessa plasmaleikkuri toimii ihan hyvin ohuelle pellille ja ainakin 3mm mustalle raudalle, haljennut valurautainen kylpyammekin meni "kilon paloihin" varsin ketterästi vaikka käyttämäni leikkikalukompura jaksoi pitää yllä vain 2 bar paineita ja ammeen emalointikin pyrki parhaansa mukaan haittaamaan plasmaliekin kunnollista läpäisyä monin paikoin. Netistä lukemani perusteella ainakin 10 mm materiaalin pitäisi vielä mennä jollain lailla, mutta tämä jää nähtäväksi. Plasmasuuttimia tuli kahta mallia, pitkää ja lyhyttä sekä niille kaksipäisiä elektrodeja, jotka voi loppuun kuluttuaan kääntää ympäri. En tosin ole vielä keksinyt, kumpi suutin näistä sopii paremmin paksuille materiaaleille ja kumpi ohuille. Suutinten, pyörrerenkaiden ja elektrodien perusdesign näyttäisi olevan suoraan Esabista kopioitu.

  Myös TIG tuntuu varsin käypäiseltä, vaikka onkin vain DC-tigi eli kevytmetalleja sillä ei hitsailla. Ergonomisesti muotoiltu poltin istuu käteen varsin kivasti ja kytkin on integroitu kahvaan eikä ole nippareilla kahvan kyljessä kiinni kuten joissakin muissa kiinantigeissä. Poikkeuksena aiemmin käyttämiini tigeihin tämä oli täysin äänetön, eli invertterin ininää ei lainkaan kuulunut hitsatessa. Mukana tuli holkit 3 eri koon elektrodeille ja 3 erikokoista kaasusuutinta. Käytännössä useimmat hommat voi hoitaa pienimmällä 1,6 mm elektrodilla, ellei sitten halua ihan hienoimmissa töissä kokeilla 1 mm kokoa, johon siihenkin löytyy yhdeltä eBay-myyjältä sopiva holkki ja elektrodi muutamalla eurolla.

  Kulutusosat näihin kiinankoneisiin tuntuisivat olevan käsittämättömän halpoja ainakin Saksasta tilattuina. Jopa uuden Plasma- tai TIG-polttimen saa hankittua ihan kohtuulliseen hintaan, jos sen onnistuu rikkomaan. Toivottavasti elektroniikka kestää, vaikka kestihän tuo ainakin sen puolen tunnin "kylpyammetestin" 50 metrin jatkoroikan päässä.

  Yleensä laitteiden elektroniikka kärähtää ihan heti alussa jos on kärähtääkseen (jos komponenteissa on maanataikappaleita) tai sitten lasketun käyttöiän lopussa vuosien kuluttua. Siinä välissä oikein suunnitellun laitteen vikaantumisherkkyyden pitäisi yleensä olla aika pieni (ns. elektroniikan luotettavuuden "kylpyammekäyrä" :) )
   
 2. New

  New 1st gear

  Kiitos Wesaias vastauksestasi.

  Juuri tuollainen CT-520 -malli tuli pari päivää sitten. On nippeliä ja nappelia. Näyttäis jopa kaikki osat olevan paketissa. Huusin Ebay:sta, maksoi 340 euroa + 20 euroa toimituskulut Suomeen. Tuli viikossa Saksasta kotiovelle. Ei mielestäni paha hinta jos vielä toimiikin? Olin hankkimassa leikkuria mutta mutta kun huomasin että samaan rahaan saa "hitsausvehkeetkin" niin otin tämän yhdistelmäkoneen. Vuoden takuunkin lupaavat. Saas nähdä...
   
 3. laiska`s custom

  laiska`s custom 1st gear

  100a koneella 25mm ympyröitä leikkailin,pyöröpöydällä levy ja kahva kiinni pitimeen,jälki oli sellasta et sorvi yks rouhinta lastu ja toisella kirkkaaks ettei työjälki ollut huono :rotfl: 30mm leikkaa jotain mutta jälki levenee ja työjälki ei ole enää kovin siisti. pistän kuvaa jos muistan ja ehin ja saa tulla kokeilemaan jollei usko.
   
 4. Zuffenhaus

  Zuffenhaus 1st gear

  Mulla kanssa toi CT-416, hyvin on plasma toiminut ohuilla pelleilla mihin sita olen kayttanyt, tig:ia en ole viela edes kokeillut. Mulla taitaa olla vanhempi malli kun en kylla keksinyt mihin siihen sais tigin jalkasaatimen kiinni, ei taida mun versioon onnistua (se on ostettu vuosi sitten)
  Ja tosiaan noihin kiinanihmeisiin ei kulutusosat maksa kaytannossa mitaan. (ja kasikahvat yms on suorat kopiot "kunnon" malleista)
   
 5. sbm396

  sbm396 Gearhead

  Minkä kokoiset sulakkeet vaatii?
   
 6. laiska`s custom

  laiska`s custom 1st gear

 7. forssu

  forssu Gearhead

 8. v 100

  v 100 1st gear

 9. forssu

  forssu Gearhead

  No se ei ollut se pointti. Toimiva tuli...
  Jos ois tarvinnu tulla parempi, oisin tilannu CNC leikkeleen. Nyt sain nopeesti RINKULAN.

  Ja voihan harppilaitteesta tehdä paremmankin kun rullallinen surrilankaa. Mutta sekin syntyi nopeesti :D
   
 10. SamiL

  SamiL Gearhead

  Toivottavasti kukaan ei ota oppia siitä, miten polttimen päällä napautetaan leikattu kappale irti :soosoo: :poff:
  Kyllä minä ainakin mieluummin plasmalla leikkaan kuin rälläkällä, jos vain voi. Jotenkin tuntuu siltäkin, etteivät plasman kipinät ole yhtä kuumia ja tarttuvia kuin rälläkän...
   
 11. v 100

  v 100 1st gear

  No joo kyllähän tuollainen pitää hyväksyä Jeeppismieheltä, ei sitä tiedä
  vaikka mettäs pitääs tuollaanen saada tehtyä ja silloin ei tosiaan voi
  työkaluilla kehuskella. Oon itte joskus ollu safarilla ja off road kisois
  apukuljettajana ja kyllähän sitä kaikkea uskomatonta tuli nähtyä
  mitä äijät mettäs saa aikaan pienellä työkalu arsenaalilla.
   
 12. 1purehell

  1purehell Double Gearhead

  Onko teidän plasmat olleet kovinkin tarkkoja paineilman puhteudesta ja kuivuudesta? Riittääkö koneen mukana tullut pieni veden erotin/säädin?

  Kone tuli tänään ja huomenna olis tarkoitus kokeilla. Tänään ei enää huvittanut tehdä tulitöitä.
   
 13. opelisti

  opelisti 1st gear

  kyllä kannattaa satsata erilliseen veden/öljyn eroittajaan. sit se plasman ilmanpaine kannattaa säätää samalla kun teet ensimmäisiä polttoja just kohalleen. jos koneessa on myös jälkipuhallus, joka jäähdyttää plasman suuttimen niin kato et on tarpeeksi kauan päällä.
   
 14. jimsgarage

  jimsgarage Gearhead

  Terve,

  Itselleni rantautui myös plasmaleikkuri (Cut-50, tai oikestaan PL -50..sama vehje) Saksanmaalta. Paineilman kanssa vähän epätietoutta. Mikä on hyvä painemäärä/virtaus? Tarvitseeko ilmamäärää muuttaa materiaalipaksuuden muuttuessa?.

  Käyttökokemuksia kehiin.. :)

  - Jim
   
 15. SamiL

  SamiL Gearhead

  Jos poltin syttyy huonosti, kannattaa avata koneen kuoret ja katsoa, millainen kärkiväli korkeajännitepuolella on.
   
 16. opelisti

  opelisti 1st gear

  nämä jforcen plasmat 50 ja 100 niin mitä eroa noilla on siinä suhteessa että 50 voi ja ilmeisesti pitääkin pitää kiinni levyn pinnassa (huomasin videopätkästä) ja sitten taas 100 pitää suuttimen ja levyn välissä olla ilmarako. vai täytyykö hankkia lasit?

  onko ero vain suuttimen tyypistä vai voiko ton 100 suuttimen laittaa myös levyyn kiinni? kuluttaako toi suuttimia sitten huomattavasti enemmän kun sitä pitää kiinni levyssä?

  en ole tommosta jota voi pitää kiinni koskaan käyttänyt..
   
 17. KapteeniSolisluu

  KapteeniSolisluu 1st gear

  Parhaiten vastaukset kysymyksiin saa koneen mukana tulevista suomenkielisistä käyttöohjeista tai jälleenmyyjältä :poff:
   
 18. black label

  black label 1st gear

  Noniin. Nyt tuli sitten ostettua Wurthilta Lincoln Electric plasma. Valovirtakone ja omalla sisäsellä kompuralla luvataan 8 mm mustaan, ja ulkosella lisäkompuralla 10 mm.

  Katotaan miten jätkän käy...kuulemma ihan laadukas merkki.
   
 19. mafo

  mafo 3rd gear

  Ja meille tuli J-Forcen cut -60 ja täytyy sanoa että olen positiivisesti yllättänyt :eek: , leikkaa 15 mm mustaa, eikä ollut edes täysillä :rotfl:
   
 20. always bb

  always bb Gearhead

  omasta mielestä wurthin laatu on mitä on kun saa ihan tarjoustaloista ym..

  (oma mielipide :poff: )
   

Kerro tästä muillekin!