Puhallus&Maalaus menetelmat

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja vernando de hoto, 30.5.2005.

  1. vernando de hoto

    vernando de hoto Gearhead

    Katselin tossa toissa paivana telkkarista ohjelmaa jossa rakensivat 70 Cudaa, nimeltaan sick fish, omistajana joku amerikkalainen koomikko tms. Minua rupesi kiinnostamaan tuo puhallusmentelma jota he kayttivat, puhalsivat jollain muovirakeella. Sisalla hallissa ei polissyt mutta maali lahti. Kuivapuhallus. Mikahan on tama systeemi ja tarviiko jottain erikois laitteita?
    Seuraavaksi he "pohjamaaliasivat" auton ainakin pohjan ja sisatilat olkohan pulverimaalaus? tms.Taitavat kayttaa samaa menetelmaa moottoripyoran runkoihin, auton vanteisiin, Ilmaisivat asian nain tama on maalausta joka ei sisalla nesteita ja maalin tarttuminen perustuu lampoon. Minkahanlaiset vehkeet tuo tarvii?
     
  2. Swinger70

    Swinger70 Gearhead

    Pulveri sumutetaan omalla pistoolillaan ja hakee kohteeseen sähköisesti, sitten se lyödään uuniin ja yleensä jonkun matkaa yli sadan vaatii ennen kuin paisto kohdallaan.
    Eli ei ruiskutusvehkeet kummoset ole eikä maalaaminen järjen päälle käy, itse asiassa yleensä heöpompaa kun märkämaalaus. Mutta se uuni on pakollinen eikä riitä kuivausuuniasteet.
     
  3. VRC

    VRC 1st gear

    Näitä puhallusmenetelmiä on vaikka mitä, tavallisen hiekan, piihiekan, lasikuulien, pähkinänkuorimurskeen lisäksi käytetään mm:
    - soodaa (http://www.ace-sandblasting.com/soda-blasting.html)
    - kuivajäätä eli hiilidioksidia (http://www.cryoclean.com/dry_ice_blasting_why.html) (http://www.green-tech.de/html/gtmicro_basic_en.htm#)

    Tämä kuivajääpuhallus on minusta upea systeemi, puhallusainetta ei tarvitse tarvitse tontilta homman jälkeen siivota, tosin sen säilyttäminenkin on vähän hankalaa. :D

    Erikoislaitteitahan nämä vaatii ja käytännössä lienee niin ettei harrastepohjalla lie järkevää muut menetelmät kuin hiekkapuhallus semmoisilla aineilla mitkä tavan puhallusvehkeissä toimii.
     
  4. vernando de hoto

    vernando de hoto Gearhead

    Onkos kellaan kokemusta tuosta "muovi" puhalluksesta. Tarvitaanko jotain erikoisvehkeita?
     
  5. Stone

    Stone 3rd gear

    Ei kai siinä sen kummempia vehkeitä tarvita, puhallettava aine on vaan kalliimpaa kuin hiekka ja eikä saa joka paikasta. Luultavasti soveltuu pintapeltien puhalteluun paremmin kuin hiekka, kun muovi kelvempänä aineena ei aiheuta sen pellin vetelyä niin herkästi.

    (Tämä oli puhdasta mutua, kokemusta vain hiekkapuhalluksesta ja metallikuulapuhalluksesta).
     
  6. veekasi

    veekasi Gearhead

    Kutakuinkin noin, muovirakeella puhalletaan mm lentävien esineiden maaleja pois. Saa hellävaraisesti kerroksen kerrallaan, eikä alumiini muokkaannu/kulu. Siihen muokkaantumiseen vaikuttaa puhalluksen intensiteetti (puhalluskulma,-etäisyys ja rakeen paino+nopeus+määrä).
    Autojen pintapeltejä voi puhaltaa esim hienolla alumiinioksidilla ja pienellä paineella, tulee puhdasta jälkee ja maali ym tarttuu karheeseen pintaan hyvin.
    Lyhyt oppimäärä raepuhallukseen löytyy OD:n sivuilta(joskus naputtelin muutaman rivin)!
    Se hiekkapuhallus on aika rankka menetelmä, sopii johonkin rungon ym paksujen rakenteiden putsaukseen. Ja kannattaa muistaa et hiekkapöly on terveydelle haitallista(silikoosivaara), haitallisempaa kuin muiden puhallusaineiden. Ei kai mikään pöly nyt terveellistä ole?
     

Kerro tästä muillekin!