Punatiilitalon pesu sammaleesta?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja WBBC, 4.5.2018.

  1. MaxDura

    MaxDura Gearhead

    Mitä sille tiiliseinälle tapahtuu jos sitä kastelee?
     
  2. Karpov

    Karpov Double Gearhead

    Siitä tulee märkä
     
  3. MaxDura

    MaxDura Gearhead

    No näin vois kuvitella. Ja sitten se kuivuu. Miksi siis sitä ei saisi pestä?
     
  4. pantera

    pantera Double Gearhead

    Tiilet räjähtää?
     
  5. MaxDura

    MaxDura Gearhead

    Ei sitä varmaan talvella kannata pestä.
     
  6. pantera

    pantera Double Gearhead

  7. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Ohjetta kun lukee, niin oleellista näkyy olevan ettei vettä säästetä. Esim. pesuaineet ja sammeleenpoistoaineet pitäisi levittää vedellä kyllästetyn tiilen pinnalle.
     
  8. f34

    f34 Double Gearhead

    Noi vitty.. miksi pitää keskustella, että voiko tiiliseinää kastella.
    Joka sateella joku seinä kastuu.
    Oikein kun sataa vaakaan ja monta päivää peräkkäin, niin tiilet on varmasti läpi asti märkiä. Melkein sama kuin keskusteltais, että voiko pihakivet pestä vedellä..
    Vai suojaatteko sateella pressulla seinät aina sateella?
    Aikuiset miehet..
    Eiku sori, tämähän on keskustelupalsta, jatketaan...
     
    Muokattu: 6.5.2018
  9. Imusihti

    Imusihti 3rd gear

    Kysymyshän ei lopulta ole itsensä tiiliseinän kastelemisesta tai kastumisesta.
    Tiiliseinän sisäpuolisella rakenteella ja sen kastumisella on paljon suurempi merkitys.
    Tuon ajan talojen seinärakenteet ja niiden kosteustekninen toiminta on hyvinkin tapauskohtaista.

    Esimerkiksi tuuletusrako tiiliverhouksen takana joko toimii tai sitten se on alapäästään tukittu laastilla jo muurarin toimesta. Jos tuohon väliin tuuppaat reippaasti vettä, voi lopputulos olla märkä ja kylmä seinä ja lopputulemana seinän kosteusvaurio.

    Tässä kyseisessä tapauksessa myös projektin hinta oli aika määräävä tekijä jo alkumetreillä.
    Halvalla ja pienellä pesurilla on mahdollisuus saada seinä kasteltua pahasti ja isomman koneen vuokra sekä esim. mahdollinen voimavirtatarve asettaa omat vaateensa. Isolla pesurilla tulee varmasti puhdasta ja seinä säilyy kohtuullisen kuivana.

    Iso pesuri ja sen käyttökustannukset nostavat kuitenkin hintaa ja kaikki riippuu siitä, venyykö vai paukkuuko rouvan budjetti homman suhteen. Kyseessä on ymmärtääkseni enemminkin visuaalinen haitta kuin varsinainen pakollinen huoltotarve.

    Näistä syistä yrittäisin ensin varovasti mekaanisesti poistaa sammalta seinästä. Omalla työllä ja parilla varrellisella harjalla voi saada aikaan hyväksyttävän ulkonäön seinälle. Ainoastaan sammalentorjuntakemikaali ja mahdollinen työkustannus toisivat hommalle hintaa.
    Jos kemikaali ja harja eivät toimisi, voisi ainakin huoletta ottaa kunnon pesurin paikalle.

    Eihän tässä nyt sentään keskustella mistään piha- tai kiuaskivien kastumisesta :eek:

    Tuon ajan talojen räystäät ovat monasti alimitoitettuja tai sitten niitä ei edes ole. Valesokkelit, tasakatot, matalaperustukset, kantamaton maaperä, aluskatteen ja kapillaarikatkon puute, sade- ja hulevesien poisjohtaminen, läpiviennit, eristevahvuudet, painovoimainen ilmanvaihto, rakenteiden tuuletus, rossipohjarakenteet, kosteiden tilojen rakenteet, vesi-, viemäri- ja lämmönjakoputkien materiaalit jne. Onhan noita.

    Tuon ajan rakenneratkaisut ovat sitä mitä ovat, turhia riskejä ja lisäkuormaa on mielestäni syytä välttää kaikin keinoin. Itse en lähtisi edelleenkään pienellä painepesurilla seinää "pesemään". Painepesurilla (lue: huuhtelulaitteella) seinärakenteeseen aikaansaatu kosteusrasitus ylittää komeasti kaikki menneet ja tulevat Irma-myrskyt ja muut paikalliset säähäiriöt. On niitä taloja pilattu aikojen saatossa asukkaan toimesta tuhansia tässä maassa, mutta kaikista ei ole ollut juttua iltasanomissa.

    Älköön kukaan tämän perustella pitäkö minua minään rakenne- tai kosteusguruna, olen vain perehtynyt aiheeseen keskivertokansalaista enemmin. Itselleni on melko selvää tässä aihepiirissä mitä tekisin tai mitä jättäisin tekemättä.

    Elämän perussääntönä yritän kuitenkin välttää tilanteita, joissa suurella riskillä voi saavuttaa minimaalisen hyödyn :p. Tässä tapauksessa valintani olisi selvä, jos ei lähde harjaamalla niin antaisin olla :poff:

    Jatketaan keskustelua aiheesta ja sen vierestä, keskusteluhan kusi jo aiemmin :D

    IS
     
    Saetkae, Powerstroke, Tseitsei2 ja 1 muu tykkäävät tästä.
  10. Dataviilaaja

    Dataviilaaja Gearhead

    Siitähän se riippuu, mikä on seinän rakenne. Jos on tuuletusraollinen, niin eikun pesemään vain. Jos taas on (kuten esimerkkitapauksessa varmaankin) vanhemman tyylistä rakennetta, jossa ulkovuorauksessa on mineraalivilla kiinni, niin oikein antaumuksella ruiskuttamalla ne voi kyllä saada kastumaan, tunnetuin seurauksin.
     
  11. Imusihti

    Imusihti 3rd gear

    Ops, eipäs unohdeta muutamaa käytännön jokeria;

    Seinän yläpään tuuletus voi olla olematon tai puutteellinen riippuen kohdan rakenteesta.
    Jos seinä ei tuuletu kuin tiilen läpi, seinärakenteeseen tuupattu kosteus ei poistu ihan noin vain. Seinässä oleva villa voi myös imeä kosteuden itseensä kapillaarisesti ja siirtää sen sitten muihin rakenteisiin.

    Kuvat on kuvia ja rakenne seinässä semmoinen kun on sattunut tehdessä tulemaan. Onhan ne salaojatkin usein piirretty ja jopa asennettu ja sitten seinänvierustäyttö on tehty hienolla hiesulla tai jopa mullalla.

    IS
     
  12. f34

    f34 Double Gearhead

    Noita tiiliseinän veden läpäiseväisyyksiä on aika paljon tutkittu. Pitkäaikaisessa sateessa ulkokuoresta menee vesi läpi. VVT testeissäkin asia todettu. Kyllä sinne väliin vesi menee pahimmoillaan ihan noroina. Halusitte tai ette.
    Tietysti vesiletkun kanssa voi käyttää järkeäkin. Jos huuhtelun suorittaa vaikka sieltä tasakatolta, niin vesi tulee samasta suunnasta kuin taivaalta. Ja kun viikon sataa taivaalta siihen seinään ja jos yrittäisi saada saman vesirasituksen kasteluletkulla, niin voipi tulla aika iso vesilasku tai kaivo tyhjäksi.
    Kyllä topcin aloittaja voi huoletta käyttää tiilijulkisivun pesuaineita ohjeen mukaan ja huuhdella. Ihmisten täällä pätemisestä huolimatta.
     
    Muokattu: 6.5.2018
  13. Imusihti

    Imusihti 3rd gear

    Jätettäköön yksilön itsensä harkintaan, mitä kannattaa tehdä ja mitä jättää tekemättä. Pätemistä tai ei, seinän pesu painevedellä lisää kosteusrasitusta seinärakenteessa.

    Jos 70-luvun riskirakenne on selvinnyt tähän päivään asti, ei se tarkoita sitä, että se kestäisi kaikkia uusia puhdistusmenetelmiä. Vaikka sataisi kuukauden yhteen soittoon, ei se siltikään vastaa tilannetta jossa vettä painetaan paineella seinäpintaan.

    Tiilen pinnan huokoisuudella on myös vaikutusta asiaan. Harjattu tiili on kuin pesusieni, normi poltettu kestää vettäkin.

    IS
     
  14. Vallu 426

    Vallu 426 3rd gear

     
  15. urho3

    urho3 Gearhead

    Sieltä nyt ei saa sen varmempaa tietoa netistä kun täältäkään jos sitä nyt on mistään saatavana. Jokainen tekee omalla vastuulla taloonsa mitä haluaa.
     
  16. talonmiehen vapaapäivä

    talonmiehen vapaapäivä Double Gearhead

    Kyllähän tällaset jutut tänne sopii, mutta osasto on kyllä väärä, ylläpito vois siirtää tän tonne yleistä keskustelua puolelle
     
  17. hantta

    hantta Double Gearhead

    Tai vaihtaa otsikoksi punatiilitallin pesu sammaleesta :)
     
    Imusihti ja f34 tykkäävät tästä.
  18. musta pässi

    musta pässi Gearhead

    Tai perustaa erillisen topicin ”jonninjoutavaa länkyttämistä”. Perusteluni ovat seuraavat: nykyään harvoin mitään mihinkään koskaan milloinkaan, jos edes silloinkaan kommentoin, kun vituttaa se että jokainen kertoo oman näkemyksensä, vaikka joku on saman juuri edellisessä sanonut. Tai vähän aiemmin eli voisko lukea vaikka koko ketjun läpi ettei 80% ole melkeenpä saman toistoa eri sanoin. Samaan olen muuallakin palstoilla siis törmännyt. Anteeksi ja kiitos
     
  19. Powerstroke

    Powerstroke Double Gearhead

    ^ eli kaikki palstat on perseestä, itsessä ei mitään vikaa koskaan.
    Juuh...
     
    sdfsd tykkää tästä.
  20. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    lue kirjoja, saat yhden näkemyksen per kirja. Varo sellaisia kirjoja jossa on useita kirjottajia.
     

Kerro tästä muillekin!