Sivut vaaleaksi

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Renkaat ja vanteet', aloittaja kallioj, 7.12.2001.

  1. kallioj

    kallioj 1st gear

    Löytyykö valkosivujen tekoon jotain erityistä maalia tai käykö tavallinen spray? Irtosivuista mainittiin, että narisevat. Mistä moinen johtuu?
     
  2. Heikki

    Heikki Gearhead Admin

    Ihan kuin olisin jo kertaalleen vastannut tähän kysymykseen, mutta se taisi olla UCC:n entisellä keskustelupalstalla...

    Esipuhe...
    Renkaan pyöriminen ja se, että maata vasten oleva osa on aina enemmän tai vähemmän lytyssä tekevät feikkivalkosivuista vaikeat toteuttaa.

    Renkaan pitää olla kauttaaltaan joustava, jotta se pyöriessään voi painua kasaan ja venyä. Aidossa valkosivurenkaassa valkoinen kumimassa elää ja joustaa muun renkaan mukana.

    Miksi irtovalkosivut narisee?
    Em. seikoista johtuen irtovalkosivua ei voi "liimata" kiinni renkaaseen, koska se joustaa eri tavalla ja renkaan painuessa kasaan irtovalkosivu repeytyy irti liimauksistaan.

    Niinpä irtosivu laitetaan puristuksiin renkaan ja vanteen väliin. Kun kaksi kumia hankaa vastakkain renkaan pyöriessä syntyy vääjäämättä kiusallista narinaa.

    Narinaa voi hillitä laittamalla irtovalkosivun ja renkaan väliin rasvaa, mutta aina sekään ei riitä. Toki rasvan määrää voi lisätä narinan mukaan, mutta jos rasvaa laittaa liikaa, ei irtovalkosivu pysy paikoillaan vaan lentää vauhdikkaasti tiehensä (ehkäpä mätkähtäen rasvaisesti jalankulkijoiden pärstään...)
    Onneksi jalankulkijoita ei ollut mailla eikä halmeilla kun 90-luvun alussa vein T-birdin paikalliseen rengasliikkeeseen irtovalkosivujen asennukseen. Noin sadan metrin päässä liikkeen pihasta kuului "BLOB" ja kohta perään "BLOB".... liian rasvaiset valkosivuthan ne siellä lentelivät.

    Joskus irtovalkosivut istuu renkaaseen hyvin ilman narinoita (kuten allekirjoittaneen kakkosrengassetti peltivanteilla) ja toisinaan ne tekevät vastarintaa todella äänekkäästi naristen (kuten allekirjoittaneen ykkösrengassetti 5-puolavanteilla).

    Miksei valkosivuja maalata?

    Kauan ennenkun sain ajokortin ja hieman ennenkun perehdyin irtovalkosivujen ihmeelliseen maailmaan, kokeilin omakätisesti valkosivujen maalausmetodia. Valkosivut piti saada, mutta teini-ikäisen rahat riittivät vain valkoiseen maalipurkkiin ja pensseliin. Yhden kesäisen koepäivän illalla olin saanut seuraavat johtopäätökset:

    1. Kumista jää helposti jälkiä.. lenkkareista liikuntasalin parkettiin ja renkaista asfalttiin. Kun tällaisen aineen päälle vedetään märkää valkoista maalia, niin maali imee kumista mustaa väripigmenttiä itseensä sellaisella teholla, että ennen maalin kuivumista autossa on valkosivujen sijaan harmaa- tai ruskeasivut.

    2. Vaikka harmaasivut olisivatkin yksi tapa erottua massasta, niin kuivunut maali ei jousta eikä elä renkaan mukana ja niinpä maalatut valkosivut rapisevat irti kun autolla ajetaan ja renkaan kylki muuttaa muotoaan.

    3. Aivan kaikki maali ei rapise ajaessa irti ja maalinjämiä on hankala saada irti renkaasta epäonnistuneiden "en-usko-ellen-itse-näe"-kokeiden jälkeen. Onneksi sentään mustaa kumimaalia on olemassa ja sitä saa hätätilassa lainaksi kaverilta.

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Heikki 2001-12-07 20:36 ]</font>
     
  3. 59

    59 Gearhead

    Kyllähän se niin taitaa olla, että ainoa tapa saada valkeat sivut on ostaa kunnon valkosivurenkaat. Ei tule ongelmia narinoitten yms. kanssa. Hintahan tietysti on hieman korkeampi (G78x14 Cockerit maksoi 3000mk), mutta pitemmän päälle tulee melko kalliiksi ostella irtosivujakin irti lennelleiden ja hajonneiden tilalle. Plussana tietysti tulee ulkonäkö joka kestää katselemisen läheltäkin, irtosivut kun tahtoo aina näyttää vähän tekeleiltä muualata kuin 3m:n päästä. Renkaat kun ovat se tärkein yksittäinen auton ulkonäköön vaikuttava seikka...Yritinkin aloittaa tästä renkaiden valinta aiheesta jo aiemmin hieman keskustelua, mutta se tuntui tyrehtyvän heti alkuunsa. Onkohan muilla kommentteja aiheeseen??
     
  4. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Alkuperäiset valkosivut, ehdottomasti. Kuten tuossa jo mainittiin, ovat irtomallit vähän.. err.. hankalat ja ulkonäöllisesti hieman "huonommat".

    "Oikeat" valkosivut kestävät pitkään (tottakai!) ja vaikka ne likaantuvat, saavat kanttikivestä tms. väriä, niin ne saa puhdistettua! itse olen käyttänyt tuollaista (silikoni pohjaista?) kumi- ja muovipintojen puhdistusainetta jota löytyy ainakin Turtlelta ja kait Korrek merkkisenäkin. On muuten sellaista myrkkyä, että se irroittaa myös hieman sitä valkoista väriä, mutta kun kokeilemalla löytää sen oikean määrän ja pyyhkimis tyylin, niin eiköhän se siitä. Voisin väittää että kestää se valkoinen pinta jopa usein puhdistettuna pidempään kuin renkaan kulutuspinta ja/tai rengas muutenkin.

    Vaikka hinta onkin kohtuullisen suuri, niin mitä sitä ei tekisi ulkonäön vuoksi? <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  5. Anonymous

    Anonymous Guest

    Kertokaapas vinkkejä, missä Suomessa myydään 14-tuuman valkosivurenkaita, joissa olisi noin 45mm valkosivu? Kaikissa löytämissäni 14" kumeissa on vain kapea max. 20mm valkoinen raita ja ne eivät sovi tyylillisesti fifties-kalustoon.
     
  6. 59

    59 Gearhead

    2 1/4" valkosivulla (50-luvun lopun vehkeisiin sopiva leveys) olevat Cocker Classic rättirenkaat sai ainakin 1,5 vuotta sitten Part Storesta ja niitä sai myös Mobitivesta. Tosin tilauskamaahan ne oli, eipä niitä hirveästi kai kellään hyllyillä notku. Autotekissä ei ainakaan silloin ollut kuin n. 4" sivulla olevia Denmaneja jotka tietysti sopii 50-luvun alun ja siitä vanhempaan kalustoon. Kannattaa kysellä ja tilata ajoissa niin saa kevääksi alle.

    Itse olen käyttänyt valkosivujen putsaukseen tavallisella liuotinpesuaineella kasteltua rättiä, toimii ihan mukavasti säännöllisesti tehtynä eikä irrota valkoista "väriä". Päälle pesu vedellä ja autoshamppoolla. Pinttyneemmät sivut tulevat hohtavan puhtaiksi Pata-Patalla, mutta sitä ei kovin useasti kannata käyttää, koska se syö pintaa ohuemmaksi.
     
  7. Chevy ´53

    Chevy ´53 Gearhead

    Onkos nuo kaikki saatavilla olevat miljonäärivalkosivurenkaat rättirenkaita, vai saako jostakin leveillä valkosivuilla varustettuja matalia (noin 205-60/65/70) vyörenkaita?
     
  8. 59

    59 Gearhead

    Kyllähän varmasti niitä leveällä valkosivulla olevia vyörenkaitakin saa kunhan kyselee. Niillä vaan kuulemma on aika suolainen hinta ja tietysti ulkonäkö ei ole kunnon rätin veroinen.
     
  9. 59

    59 Gearhead

    Käyppä katsomassa sivu:www.whitewallsplus.com
    Sieltä pitäisi löytymän noita kaipailemiasi vyörenkaita leveillä valkosivuilla ja vaikka mitä kokoja.
     
  10. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Samoin löytyy Stocktonin sivuilta..

    Yritän vielä etsiä bookmarkseista sen erään jolla löytyy jopa tuollainen form johon laitat autosi merkin, mallin ja vuoden, niin kertoo rengas vaihtoehdot, vanne vaihtoehdot, yms.
     
  11. Heikki

    Heikki Gearhead Admin

  12. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    JUURI TUO!! Olette loistava! :lol:
     
  13. silmalasiahven

    silmalasiahven 1st gear

    Tuota.. Olen varmaan väärässä, mut puhuin isukin kanssa tuosta "valkosivujen maalaamisesta", että jos maalaa valkosivut acrylimaalilla, niin onnistuisko se? Ja isukki totesi et acrylimaaliin saa kuulema sellaista elastisuuslisäainetta, joka sekoitetaan maalin joukkoon ja ruiskutetaan sitten väri pintaan. Ja kun maali kuivuu, niin joustavassa materiaalissa se ei lohkea niinkuin normaali maali. Tällä tavalla kuulema joku automaalari Mikkelissä on maalannut esim. autojen kumi- ja muovipuskureita... En tiedä miten se toimii mukamas renkaassa mut ajattelin ainakin kokeilla, kun itselläni sattuu olemaan sellainen purnukka... ainakin spies heckerillä pitäs olla semmoista tököttiä..:eek:
     
  14. kustumize

    kustumize 1st gear

    Eikös Salon Pasin Batwagoniin ole maalattu valkosivut. Näin muistaisin.
     
  15. Heikki

    Heikki Gearhead Admin

    Onhan toki näitä kumimaaleja olemassa, mutta renkaan pintaan levitetty maali joutuu huomattavasti kovemman rasituksen alaiseksi kuin kumipuskuriin ruiskutettu.

    Joissain näyttelyautoissa, joilla ei juurikaan ajeta (ts. rengas pyörii harvoin) on näkynyt maalattuja valkosivuja ja samaten sikalintoissa, joissa valkosivun hilseillyt ja tummunut ulkoasu tuo vaan lisäfiilistä :smile:

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Heikki 2002-01-21 15:12 ]</font>
     
  16. Eyetech

    Eyetech Gearhead

  17. Chevy ´53

    Chevy ´53 Gearhead

    Ei oo ainakaan enää. :lol:

    [​IMG]
     
  18. Anonymous

    Anonymous Guest

    Löytyisiköhän jostain niinkin pieniä kuin 12" renkaita kapealla valkosivulla?
     
  19. kustumize

    kustumize 1st gear

    Nimeen omaan maalatut tuollaiset kuvan mukaiset kapeat valkosivut näihin tavallisiin uusiin renkaisiin. Tosin voi olla että muisti pätkii senverran, että ne maalattiin siihen valkoisen impalan renkaisiin...
     
  20. 59

    59 Gearhead

    Car Kulture Deluxessa oli juttu, kuinka tavallisista kaposilla valkosivuilla olleista renkaista ikäänkuin sorvattiin vanteen ja valkosivun välinen musta alue pois ja näin syntyi n. 2 1/2":n valkosivu. Eli siis renkaan kylkeen on vulkanoitu valkoista kumia koko sivulle valkosivun ulkolaitaan asti eikä vain sitä n. 1/2":a. Hieman kyllä varoiteltiin ettei sovi aloittelijoille moinen temppu.

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: 59 2002-02-14 15:39 ]</font>
     

Kerro tästä muillekin!