Sytkäpuola ei saa virtaa

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja 740, 13.12.2019.

 1. 740

  740 1st gear

  Moi,
  eli Volvo 740ssä (vm. -88, 2.3, LH2.4) seuraavanlainen vika.

  Puolalle menevissä +&- johdoissa kulkee virta kun kääntää sytytysvirrat päälle, mutta kun ne kytkee puolan liittimiin näyttää yleismittari nollaa eikä auto tietenkään saa kipinää.

  Kokeiltu on kolmella eri puolalla, YKK anturi vaihdettu, sulakkeet tarkistettu, moottorinohjauksen rele vaihdettu, pyörijä vaihdettu, tulpat, tulpanjohdot ja puolanjohto vaihdettu, ECUt vaihdettu, sytkäkivi vaihdettu ja tehty moottorille lisämaadoitus sekä putsailtu muita maadoituksia. Käytännössä ainoat vaihtamattomat sytkäosat on jakaja sekä kansi

  Ideoita miten tästä jatkaisi?
   
 2. atobee

  atobee 3rd gear

  Virtalukonpohja?
   
  Sierra tykkää tästä.
 3. Jooli

  Jooli Gearhead

  Se iso rele siitä iskarintolpasta vaihdettu?
  Voi hajotessaan lopettaa esim suuttimien ohjauksen startin aikana ja silti hinaamalla saattaa käynnistyä
   
 4. 740

  740 1st gear

  Se rele on vaihdettu (sijaitsee näissä kojelaudan takana). Nyt on itseasiassa kaikki kriittinen (tulpat, johdot, jakaja, puola, vahvistin, rele, ECUt) vaihdettu ja putsailtu kaikki mahdolliset maadoitukset sekä virtalukon pohjan johdot, silti puolalle ei tule tarpeeksi virtaa (alle puoli volttia).

  Voiko virtalukon pohja itsessään aiheuttaa tätä jos liittimet kuitenkin on kunnossa? Auto saatiin vielä kesällä käymään jollain lailla mutta muutaman ajokerran jälkeen se kipinä tosiaan hävisi jonka jälkeen nämä kaikki edellämainitut kokeiltu.
  Pahoittelut että tuli tälläinen romaani mutta alkaa vähän toivo loppua tähän laitteeseen ja kaikki ideat otetaan vastaan
   
 5. Camino'79

  Camino'79 Gearhead

  Onko puolan piuhat kuormitettu?
  Yks onnetonkin säie piuhassa riittää näyttämään yleismittarilla hyvät jännitteet mutta tosiasiassa virtaa ei kulje ollenkaan. Kuormita vaikka 21w lampulla ne piuhat ja lampun PITÄÄ palaa kirkkaasti.
   
  teddy99, Powerstroke, xarper ja 1 muu tykkäävät tästä.
 6. exchevelle

  exchevelle Gearhead

  Tämä OD on kyllä erittäin arvostettu foorumi. Tänne jopa rekisteröidytään vain sen vuoksi, että voidaan kysyä mihin katoaa Volvon puolan jännite. Vapise VRCF.fi foorumi, voittajasi on löytynyt.
   
  Jooli, 740 ja xarper tykkäävät tästä.
 7. xarper

  xarper Gearhead

  Tässähän se syy on vikaan.
   
  Camino'79 tykkää tästä.
 8. teddy99

  teddy99 Gearhead

  Syystä, että tätä foorumia käyttävät myös henkilöt, jotka oikeasti tietävät autotekniikasta. Täällä ei ole pelkästään virtuaaliautoharrastajia, joilla ei välttämättä ole edes ajokorttia. Virtuaaliautoharrastajat kyllä antaa "hyviä ohjeita" sen pohjalta mitä google sanoo, ilman minkäänlaista käytännön autotallikokemuksia. Valitettavasti reaalimaailman ongelmanratkaisu vaatii kuitenkin usein käytännön kokemuspohjaa, vaikka joskus googlekin löytää oikeat vastaukset. Siinä vaiheessa kun minulle tulee vastaan ylivoimainen ongelma, johon en keksi ratkaisua, niin kyllä minäkin kysyn vinkkiä tältä foorumilta, olipa sitten kyse ruohonleikkurista tai ydinvoimakäyttöisestä sukellusveneestä.
   
  Rotten, Camino'79 ja xarper tykkäävät tästä.
 9. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  Digitaalisen jännitemittarin mittauspiirin impedanssi, ”sisäinen vastus” on luokkaa 1 -10 Mohm, megaohmia. Märkäsormisen mittarin testaajan vastus (märkä siksi, että kuiva iho on pienillä jännitteillä eriste) on muutamaa kertaluokkaa pienempi. Voi olla esimerkiksi 10 kohm, kilo-ohmia. Jos laitetaan virtapiiriin akku, 12 volttia sekä yksi yleismittari, mittari näyttää 12 volttia (jos se akku oli semmoisessa latingissa). Kun laitetaan virtapiiriin akun ja mittarin lisäksi se märkäsorminen mittarin testaaja, mittari näyttää 11,88-11,98 volttia (riippuen mittarin sisäisestä vastuksesta). Tässä kohtaa tulee tulkituksi ”sähköä on”. Mutta kun virtapiirin herkkä mittari korvataan vaikkapa lamppukuormalla (pitäen sen märkäsormisen testaajan edelleen mukana) lamppuun ei tule valoa. Voltit jäivät siihen märkäsormiseen testaajaan.

  Summarum. Kysyjän auton virtapiirissä on kenties jotakin vastus(tus)ta johtimissa, liittimissä tai releissä tai jossakin. Pikkuisen löytyy sähkölle reittiä, johon mittari reagoi kunnes virtapiiriä kuormitetaan.

  Johdotuskaavio olisi oma suosikkini tuommoista vaivaa ratkoessani.
   
  Jussi289, 740 ja Camino'79 tykkäävät tästä.
 10. 740

  740 1st gear

  Kiitoksia vastauksista etenkin Slantille hyvästä selityksestä.
  Eli ongelmakohtaa voisi lähteä tutkimaan törkkäämällä ensin polttimo akulta virtalukolle menevän plussajohdon liittimeen ja edetä näin kohti puolalle menevää liitintä katsoen aina hiipuuko valoteho? Löytyi kytkentäkaaviokin auton sytkäjärjestelmälle niin saa välipäiville tekemistä :odsmile:
   
 11. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  Esimerkiksi noin. Merkkilampun kokoinen polttimo, muutama watti, on sopiva koetin.
   
 12. Camino'79

  Camino'79 Gearhead

  Jos on edes 0.75mm2 piuha ni uskallat kyllä kokeilla 21w jarruvalopolttimolla esmes.

  Itse testaan niin, että kun johdon molemmat päät on tiedossa ja irroitettu (töpseli irti tms.) Niin toinen pää maihin ja toinen pää lampun toiseen napaan ja sit tietty maadottaa lampun. Pitää palaa kirkkaasti tai sit on häviöitä matkalla ;)
   
 13. Kerpo

  Kerpo 3rd gear

  Monesti tollasen vian etsimisessä tulee tartuttua ihan perinteiseen virtakynään, ja siis juurikin tuon Slant Sicknessin selittämän "haamujännite" jutun takia. Yleensä sen virtakynän 2W? pottimokin jo kertoo kirkkaudellaan onko kontakti kunnossa.
   
 14. Jussi289

  Jussi289 Gearhead

  Sekään ei kyllä paljasta, onko kohteessa 8V vai 12V. Jos ei het viereen pääse tökkäämään häviöttömään. Yhtä kirkkaalta näyttää.

  Ja ei nyt tähän Volgaan liittyen, mutta kaikissa sytkäyksiköissä puolan ensiöjännitteellä ei ole mitään yhteyttä akkuun, kun se sähkö tehdään siellä yksikön sisällä. Niitä on melko turha mittaroida tietämättä, mitä pitää mitata.
   
 15. Kerpo

  Kerpo 3rd gear

  Joo eihän siitä jännitemittariks ole, mutta ei nyt äkkiseltään muistu mieleen sellaista tapausta että kuormattoman johdon päässä (jossa on huono kontakti matkalla) olis yleismittarilla mitaten 8V. Usein on näyttänyt täydet 12V ja silti virtakynä ei syty. Turhaa tästä kai enempää on vängätä kun tarkoitus oli vaan sanoa, että monesti vanha kunnon virtakynä on yleismittaria parempi työkalu vianhaussa.
   
 16. Jussi289

  Jussi289 Gearhead

  Just tänä syksynä löi vanhaa sähkäriä nilkkaan toi koetoskynä. Traktorin sähkönen siirtopumppu hyyty, ja toinenkaan ei pumpannu. No molemmat oli vanhoja, joten oletus "rikki". Kun kynäkin palaa kirkkaasti. Vasta kun kolmaskaan pumppu ei pumpannu, niin piti hakee mittari. Pitkä piuha ja monta liitosta, pumpulla jäljellä 9V. Ei riitä pumpulle.
   
 17. Kerpo

  Kerpo 3rd gear

  Molemmille työkaluille on tosiaan tarkoituksensa. Useammin itselle on käynyt se moka, että mitannut yleismittarilla esimerkiks irroitetusta polttimon kannasta yleismittarilla ja todennut että 12V löytyy napojen välistä, niin pitäähän sen toimia...
   
 18. Jooli

  Jooli Gearhead

  Ei se kojelaudan takana oleva rele, vaan se konehuoneessa majaileva, siellä se on iskarintolpassa kiinni. Se saatto vaikuttaa vaan suuttimiin, en enää muista mutta ennen sitä sai motonetistä uutta ni ei olis mahdoton kokeilla, Mulla se oli paisuntasäiliössä kiinni
   
  Muokattu: 25.12.2019
 19. Ex-duunin vanhalla autosähkömiehellä oli työkaluna 5W autonlamppu kantoineen työkaluna. Sellaseen muoviseen virtakynään se ei edes suostunut koskee, kun siihen ei voinut luottaa kuulemma.
   
  Camino'79 tykkää tästä.
 20. Powerstroke

  Powerstroke Gearhead

  Hetken hämäsi tuo ilmiö itseä, tosin käänteisesti kun mittasin puolalle tulevaa jännitettä ilman kuormaa, ja meinasin jo hypätä johtopäätökseen että vastusjohto palanut oikariin tai virtalukko hajalla kun jännitettä tuli täydet 12v. Puolan miinus maahan eli kuorma päälle niin laskihan se 6 volttiin niinkun kuuluukin.
   
  Jussi289 tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!