Turvavyöt

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Lisälaitteet ja -varusteet', aloittaja timppa, 16.2.2002.

  1. timppa

    timppa Gearhead

    Minkä vuotisissa autoissa pitää olla vyöt edessä ja minkä vuotisissa takana?
    Vaaditaanko jostakin vuodesta alkaen vähintään 2-piste ja jostain vuodesta alkaen 3-pisteinen?

    Onko niin, että vanhoissa autoissa joissa on sen aikainen lisävarustevyö, niin sitä pitää käyttää, mutta jos ei ole, niin ei tartte (HA/PA)?
     
  2. whiic

    whiic 1st gear

    Riippuisko tuo myös siitä, että minkälaisena auto on tyyppihyväksytty Suomeen? (Tietenkin jostakin tietystä vuodesta lähtien ei ole hyväksytty vyöttömiä)

    Muistaisin, että menis kuta kuinkin että: mikäli autossa on turvavyö (vakiona tai lisävarusteena) ON SITÄ KÄYTETTÄVÄ. On siinä ammattiliikenteelle poikkeuksiansa, mutta se on pääsääntö. Eli jos nyt esim pistää Wanhaan autoonsa vapaaehtoisesti turvavyöt niin niitä on aina käytettävä ellei päädy poistamaan niitä (käsittäisin, että poistaminen on sallittua? [Tähän lisävarusteen poistamisen sallimiseen on kai sentään joissakin asioissa puututtu. Esim. E-hyväksyttyä valolaitetta {vaikka ei olisi asennushetkenä vaadittu kys. hyväksyntää} ei myöhemmin kuulemma saa vaihtaa ei-E-hyväksyttyyn]) . . . (tulipa taas sulkuja sulkujen sisään... sitä se teettää, kun opiskelee matikkaa [yhtenä aineena{taas lähti sivuraiteille}])

    _________________
    WHIIC alias 2D


    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: whiic PS. taitaa muuten nuo []-sulut tulla ()-sulkujen ulkopuolelle. {}-sulkujen käyttäminen taitaa olla tot. epäkorrektia, mutta syntynyt pahaksi tavaksi kirjoitettaessa tekstiä. 2002-02-16 22:33 ]</font>

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: whiic 2002-02-16 22:34 ]</font>
     
  3. Anonymous

    Anonymous Guest

    se on poijjaat niin että: jos autossa on vööt vakiovarusteena, niitä ei saa poistaa. lisävarustevyöt(mitä ne on?) saa poistaa mut onko järkeä? ei ne ainakaan turvallisuutta huononna..
     
  4. 4dFunClub

    4dFunClub 1st gear

    Etuturvavyöt on vaadittu v. 1971 alusta ja takavyöt v. 1981 alusta. Tosiaan vaatimus 3-pistevöistä tuli vasta myöhemmin, vuotta en tiedä.
     
  5. whiic

    whiic 1st gear

    Kyllä 60-luvulla vakaasti uskottiin, että turvavyöt olisivat vaaraksi sillä järveen ajettaessa (kuka nyt oikeesti autoaan järveen ajaisi?) voisi kuski paniikissa olla kykenemättä vyötä avaamaan ja hukkuisi. Myös poliisit aikanaan leimasivat kaikki "syöksyvöitä" käyttävät hurjastelijoiksi ja hulluiksi.
     
  6. JR

    JR Gearhead

    Taisi olla tosiaan ´71 kun Suomessa tuli etupenkkien turvavyöt pakollisiksi. Ameriikan peleissä käsittääkseni vuodesta ´68 on pitänyt turvavyöt löytyä. Omassa ´64 T-birdissä oli tosin jo vakiovarusteena etupenkeille lantiovyöt (eikä niitä edes oudompi näe/löydä jos ei osaa katsoa...). Takapenkillekin on ollut joskus vyöt (jotka joku on sitten tiennyt katkaista), mutta enpä tiedä onko ollut ihan orggikset. Onkohan jollakulla tietoa mistäköhän asti USA - autoissa on ollut mahdollisuus saada varusteena takapenkin turvavyöt?
     
  7. 4dFunClub

    4dFunClub 1st gear

    Kromi & Poweri-lehdessä 1/97 oli suurpiirteinen juttu katsastusmääräyksistä Suomessa kautta aikojen. Jutussa käsiteltiin myös jenkkien turvavyömääräyksiä. Lantiovyö tuli etuistuimille pakolliseksi -67. Vuoden -68 jälkeen henkilöautot varustettiin erillisillä lantio- ja olkavöillä.(Vähän hölmösti sanottu, tarkoittaakohan tuo nyt -69 alusta?) Vuonna -72 tuli pakolliseksi lantio-osan kelauslaite. 1.9.-73 jälkeen jenkit varustettiin automaattisesti säätyvillä 3-pistevöillä.
     
  8. timppa

    timppa Gearhead

    Meinasin lähinnä sitä, kun tuossa mun Kuplassa(63) on turvavyöt, mutta ne ovat 2-pisteiset, kelattomat olkavyöt(tolpasta keskipalkkiin) ja ne ovat aina liiana löysällä, tippuvat lattialle, heikko solki....

    Niin jos nuo nappaisi pois ja laittaisi vaikka lantiovyöt taikka 3-pisteiset.
    Pitääkö silloin tuonne helmakoteloon/pohjaan hitsata vahviketta, että se kestää vai riittäisikö jos sopivalla pultatulla levyllä tai yhdellä M12pultilla ja isoilla prikoilla kiinnittää?
     
  9. Rubberduck

    Rubberduck 1st gear

    Aikoinaan asensin Morris-vainaaseen Asconan rullavyöt. Ascossa rulla oli muistaakseni jonkun oudon latan varassa. Tämän latan hitsasin helmakoteloon kiinni ja ruuvasin rullan omalla pultillaan (7/16 ?)siihen kiinni. Katsastuksessa ei tullut mitään sanomista ja käyttömukavuus (Minin kyseessä ollen turvallisuudesta kun ei ollut mitään takeita) parani huomattavasti.

    Kisakäyttöön tarkoitetut "ankkurilevyt" maksavat 2-3€ - sen kun hitsaa koriin, niin kiinnitys ainakin kestää. Turvavöiden kiinnitykseen ei saa käytää muita kuin nimenomaan siihen tarkoitettuja tuumaisia pultteja.

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Rubberduck 2002-02-19 08:20 ]</font>
     
  10. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Ainakin 68 impalassa on erilliset lantio- ja olkavyöt, lantiovyöt vieläpä kelalla. Jo 65 oli käytössä kelaantuvia lantiovöitä. Enpä tiedä olivatko pakollisia ja jos olivat niin missä osavaltioissa?
     
  11. timppa

    timppa Gearhead

    Nuo rullavöissä olevien pulttien kannat viilasi linssiin, enkä kyllä kierrettäkään katsonut.
    Ongelma tulee vain siinä että kuplassa on tolpassa kiinni n. 3/4" "supistusnippa" jossa vyön lenkki on niitillä (taikka pultilla, en muista tarkkaan) Takana on paikat t-vöille samanlaisella n. 3/4" kierteellä.
     
  12. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Onkos sitten pakettiautoissa eri säädöksiä?

    Vaan tuli mieleeni, kun erässä '78 Cheyennessä ei ole ollut ikinä (eli niin kauan olen auton "tuntenut") vöitä.. Auto on katsastettu vuosittain eikä kukaan ole mitän sanonut puuttuvista vöistä!
     
  13. impala1968

    impala1968 Gearhead

    On, pakuihin tuli turvavyöpakko myöhemmin. Mikä vuosi???
     
  14. Anonymous

    Anonymous Guest

    Pakuissa ei tarvi olla vöitä tilapäispenkeissä, etupenkeissä kylläkin, mulla 2+4 rekisteröity vani ( vm.91) jossa alunperinkään ei ollut kuin 3 lantiovyötä 4 hengen takapenkissä, tällähetkellä ei kyllä ole niitäkään...
     
  15. koni

    koni 1st gear

    Vielä yksi asia: Vuosimallin '72 (korjatkaa jos muistin vuosimallin väärin) ja sitä vanhemmista turvavyöt saa poistaa vaikka ne olisi autossa alunperin ollutkin.
     
  16. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Tuo pakujen vuosi kiinnostaisi.. Monissa 80 ja vanhemmissa ei näitä vöitä ole välttämättä ollenkaan.. Missä menee raja, että katsastusmies sanoo ruman sanan? Toisaalta, eräskin rojekti jolle tuli kiire leimattiin ilman voitä vaikka auton vuosimalli on 84 ja auto henkilöauto. Ei vaan inssi katsonut niitä. Nyt autossa sitten on oikeen nelipiste remmit.. <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  17. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Mitenhän tuommonen pelkkä lantiovyö mahtaa pelittää tosipaikassa? Mahtaa ainakin puurot tulla ylös.
    Meillä on nyt kanssa harkinnassa minkälaiset vyöt laittaisi 65 Pontiaciin. Nyt siinä ei ole mitään, mutta ei varmaan olis pahitteeksi, etenkään jos autoon tulee laitetuksi tehokas isolohkokone. Vyöt saisi olla mieluiten sellaiset, että niiden olemassaoloa ei välttämättä edes heti huomaisi eli siis tarvittaessa käytössä. Tämä rajaa pois mahdollisuuden laittaa esim. tavalliset 3-pistevyöt sillä olkavyön kiinnitystä ei taida saada oikein asennettua muualle kun tolppaan, jolloin se myös näkyy. Pelkkä lantiovyö olisi helppo, mutta tuntuu vaan suojaltaan aika heikolta (puurot pihalle, otsa ikkunaan...)
    Auton tyylin ja cruisailumukavuuden takia vöiden käytöstä pitää tehdä kuitenkin vapaaehtoista.
     
  18. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Ps. tuossa aiemmin mainitsemassani 65 Pontiacissa on siis edessä erillispenkit eikä sohvaa. Helpottanee ainakin "piiloon laitettavien" lantiovöiden asennusta, mutta esim. kilpureissa käytettävät nelipistevyöt pyörinevät varmaan kuitenkin takajalkatilassa jaloissa. Ideaa kehitellään ja vinkkejä otetaan mielellään vastaan.
     
  19. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Mun GTO:ssa oli (alkuperäiset?) rullalannevyöt, suojaava vaikutus lähinnä kuvitteellinen? Hillitseehän ne tietysti autosta ulos sinkoutumista?? Sellaiset vyöt jotka suojaavatkin jotain myöskin näkyvät.
     
  20. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Kilpureiden nelipistevyöt oli lähinnä juuri sen takia mielessä, että ne voi halutessaan tunkea jemmaan etupenkkien alle. Kiinnitys 4:stä pisteestä lattiaan eli molemmat olkavyöt sekä lannevyöt erillisinä ja kiinnitys pikalukolla edestä. Toimii hyvin esim. suorakokeiluissa mutta kuinkahan jaksaa viitsiä niiden kanssa pelata jos lähtee esim. reissuun tienpäälle?
    Kohta joku varmaan kyllä kysyy miksi en laittaisi tavallisia vöitä, mutta kun ko. autossa ei ole pakko niitä olla niin on paljon hauskempaa cruisailla hiljakseen kaupungilla ilman mokomia (tarvitsematta pelätä sakkoja).
     

Kerro tästä muillekin!