Uudet sähköt.

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja Anonymous, 1.11.2001.

  1. Anonymous

    Anonymous Guest

    Tarkoitus olis uusia autoon (Aspen 1978) sähköt, alkaa olla sen verran noita abiko yms. liitoksia että ei kohta uskalla ajaa palovaaran vuoksi. Olisin kysellyt onko kenelläkään kokemusta auton uudelleen sähköistämisestä ihan nollasta alkaen. Ite olen ajatellut hankkia tollaisen uuden yleismallisen johtosarjan esim. amerikkalaiselta Painless Wiring:ltä ja väsätä siitä sopivan. Onko tälläinen hyvä ajatus, vai löytyykö yksinkertaisempia/edullisempia tapoja? Kaikki tieto on tarpeen!!
     
  2. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Entäpä jos hankkisit Aspenin alkuperäisen kytkentäkaavion ja kytkisit sen mukaan?
     
  3. ana57

    ana57 1st gear

    Tein joskus kilpaEscorttiin sähköt alusta alkaen nauhakaapeleilla, ja juotetuilla liitoksilla, hommaan meni varmaan parin viikon illat. Ongelmallisimpia ovat esim viiksien, virtalukon, pyyhkimien yms liittimet, vaatii usein eksoottisen mallisia liitinrunkoja. Ennen purkamista kannattaa selvittää eo. liittimissä oleva nastajärjesys ja piirtää niistä kuva, esim pyyhkijän moottori toimii oikein vain sillä alkuperäisellä kytkennällä. Johtoa tarvitaan iskomattoman paljon, mieluusti vielä eri väreinä. Liittimiksi kannattaa valita juotettava malli ja juottaa ne, bilteman pihdeillä puristetut std abikot ei pysy kiinni johdossa. Jos aiot pitää kytkentäkaavion alkuperäisenä uskon että kannattaa korjailla alkuperäistä johtosarjaa
    (yleensä johtosarja on tehty liittimillä yhdistellen pienemmistä osasarjoista).
     
  4. Anonymous

    Anonymous Guest

    Tein entisöimääni datsun 2200D -71 itse kaikki johtosarjat. Käytin tavallista monisäikeistä johtoa ja laitoin kaikki mahdolliset liittimet uudet, joitain liittimiä piti ottaa vanhasta johtosarjasta. Liittimet kannattaa ehdotttomasti juottaa. Kannattaa käyttää reilun kokoisia johtoja kaikissa niissä laitteissa mitkä tarvii vähänkin enemmän virtaa. Maadoitus on tärkeää tehdä huolella. Johtonippujen suojauksessa spiraalisuojaletku on aika hyvä. Pyyhkimien yms kytkennät kannattaa selvittää etukäteen. Itse katsoin helpommaksi tehdä kaikki itse, sillä muiden johtosarjojen soveltamisessa on kuitenkin melkoinen työ.
     
  5. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Olen samaa mieltä. Jos Painless'ilta ei löydy autoosi suoraan sopivaa satsia, on loppujen lopuksi helpompaa tehdä kaavion mukaan itse.

    Aikaa ja hermoja polttaa valmiin sarjan muokkaaminen ja jotkut johdot saattavat olla liian lyhyitä.. Kaikkihan tiedämme, että alusta asti yksi johto on parempi kuin toisella johdolla jatkettu versio. <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  6. Anonymous

    Anonymous Guest

    No Aspen on tollanen katukilpurin tyyppinen, alkuperäsistä johdoista on suurin on korvattu omilla viritelmillä ja noita sähkölaitteita on korvailtu(esim. pyyhkimet on skodasta)muiden autojen osilla ja sitten on vielä noi sähköset bensapumput ja muut...Tarkoitus olis tehdä sellaset sähköt millä saadaan täytettyä katsastussedän minimivaatimukset eli valot, pyyhkimet, etuikkunan puhallin ja sitten tietysti noi bensapumpun ja muiden sähköt. Sitten suunnitelmissa on vielä asentaa koneeseen vielä jossain vaiheessa ruisku ja tarkotus olis huomioida senkin sähkötarpeet. Sitten olis vielä tarkotus saada toi latauspuolikin ajantasalle, eli toi moparin alkuperäissysteemi noinen ulkoisine jännitteensäätimineen varmaan riitä, vaan tarkotus olis korvata moparin vermeet jollain nykyaikasemmalla laturilla esim jostain uudemmasta maasturista, niillä taitaa olla aika isotuottoisia noi laturit. Eli jos jollain on kokemusta tälläsestäkin muutoksesta, apu olisi myös tarpeen.
     
  7. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    No sitten

    Vaihtoehtoja lienee kaksi:
    1. Ostaa Painless wairing tms valmis peruspaketti.
    tai
    2. Piirtää kaavio, mitä tarvitaan ja tehdä kytkennät sen mukaan.
    Peruskaavioilla pärjäilee hyvin.

    Lähtökohtana voi käyttää jonkun auton sulakeboxia tai sitten ostella repullinen relekantoja ja sulakkeenpitimiä jne.

    Liitokset juottamalla ilman muuta, yksi murhe eliminoitu :grin:
     
  8. Chevy ´53

    Chevy ´53 Gearhead

    Kertokaas onko hyviä kokemuksia jonkun auton kytkentäkaaviosta (jenkki).

    Mulla on tuon Chevy ´53:n alkuperäinen kytkentäkaavio, ja suunnilleen sen mukaan on johdotuksetkin muinoin uusittu. Nyt kun kone vaihtuu ja tulee muutakin, olis kiva saada autoon kunnon sulakerasialla olevat sähköt. Sulakkeita nimittäin ei alunperin ole montaakaan...

    Mikä siis olisi kelpo kaavio vetää uudet johdot? Varmaan joku Chevelle tms...? Vaiko kenties joku Euro?
     
  9. Anonymous

    Anonymous Guest

    Taalan kurssin ollessa mikä on, kannattaisi vielä kysellä suomalaista rodiboxia. Jollen aivan väärin muista tekijänä olisi ollut Mikkelin Jorkki Korhonen ja Cossu olisi jossain vaiheessa jälleenmyynyt niitä. V8:ssa olleissa jutuissa boxit kehuttiin maasta taivaisiin, ketkä niitä olivat käyttäneet. Kun ei taas muista mitään. Koko boxi kaipaisi esittelyn tyyliin "osta nyt" tai "tee itsellesi samanlainen", olisi kiva tietää mitä kaikkea se sisältää. Pari valorelettä ja sulakerasia koteloituna ei vielä auta paljoakaan. Itse olen pahimpana riesana pitänyt amerikkalaistyylistä vilkku/jarruvalo-yhdistelmää. Väärästä autosta ollut kaavio ei auttanut, kun värit vaihtuivat ja johdot on nätisti jemmassa rattiputken sisällä. Irrottamalla ratin löysin peräti yhden johdon nastan, johon tuikata kosketuskynä. Eli vaatii täydellistä purkamista. Sisältä löytyykin sitten kivoja pikku kuulia ja jousia sekä "heilureita", joiden n. 3 mm paksut muoviakselit ei pidä vääntelystä.
     
  10. Anonymous

    Anonymous Guest

    Joo, mäkin oon jostain veekasin esittelystä lukenut tollasesta rodiboksista joskus aikoja sitten. Olis kiva tietää, jos jollain on tietoa sellasesta ja jos vielä löytyy yhteystietoja vielä parempi...Aspeni tosiaan kaipaa uutta kamaa...
     
  11. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    ..ja jos ei sitä löydä, ainakin Ruotsin puolella oli muistaakseni eräs putiikki joka väsäsi saman tyyppisiä.. Yritän etsiä sitä, mutta jos joku ehtii ensin, niin Wheelsissä olen muistaakseni nähnyt sellaisen mainoksen! <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  12. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Tuota noin...

    Meinasin (ja olen jo pitkälti tehnytkin)itse piirrellä kaavion tulevaan projektiin.
    "Sähkökeskuksena" ajatus oli käyttää Saabin boxia, mutta voipi olla että teen senkin itse...

    Eli ei se kaavion piirtäminen sinänsä ole vaikeata, tekee osa-alueen kerrallaan.
    Kaavio on vain tehtävä ennenkuin alkaa piuhoja vetelemään.
    Piirtämisessä olen käyttänyt kylmästi Exceliä :grin:
     
  13. Chevy ´53

    Chevy ´53 Gearhead

    Joo, niin kai se parasta on itse kaaviot miettiä että saa hyvän.

    Tuo rodiboxi on hiukan ylimainostettu juttu. Siinä on kaksi valorelettä, vilkkurele, sulakerasia ja kisko lähdöille ja jotain pientä muuta. Siihen on vaan kirjoitettu mihin väliin tökkäät pyyhkimien katkaisijan, mihin valojen. Aika LowTech:ia eikä ole vaikea tehdä itsekään.

    Kytkentäkaavioiden piirtämiseen on parempi käyttää ohjelmaa nimeltä OrCad. Sillä tehdään kännykätkin. Excel on ehkä helpompi, mutta OrCadilla saa testattua toimivuuden.
     
  14. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Löytyyköhän muuten mitään ilmaista design ohjelmaa.
    (Excel ei missään nimessä ole tarkoitettu kaavion piirtoon, mutta kun se on sen verran tuttu ohjelma niin onnistuu "helposti" <IMG SRC="/eyeball/images/smiles/icon_wink.gif">)
     
  15. Anonymous

    Anonymous Guest

    CAD-ohjelmia löytyy sharewarena. Voin tsekata mimmoisia ne on.

    Kirjoittanut heh heh©

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Eyetech 2001-11-07 15:00 ]</font>
     
  16. heh heh©

    heh heh© Gearhead

  17. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Joo, Cad....täytynee tutkia.

    Smart Draw:ilta löytyy sähkökaavioiden piirtoon ohjelma, mutta sekin tuppaa olemaan elektroniikka painotteinen.

    Sellainen olisi hyvä, missä olisi relleitä ym autoroinaa valmiina symbooleina.
     
  18. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Suosittelen kaavioiden piirtoon tuota hehheh©:n mainitsemaa FastCadia.
     
  19. Rubberduck

    Rubberduck 1st gear

    Kilpa-auton sähköjä on ennekin hahmoteltu lyijykynällä A4-arkille. Kokemusperäisesti voisin väittää, että tottumattomalla menee simppelimmissä autosähkökuvissa enemmän aikaa jonkun cadin kanssa räpeltämiseen kuin itse sähköjen suunnitteluun. Siististi kun kynällä piirtelee, tulee ihan hyvää jälkeä... :smile:

    Kilpureihin on käytetty moninapaista "peräkärrykaapelia" pitkiin vetoihin. Karva kerrallaan kun kytkee, niin ei pitäisi tottumattomallakaan tulla ongelmia.

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Rubberduck 2001-11-15 16:02 ]</font>
     
  20. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Juuuu
    Excelillä helpottaa jopa kättä.
    Oppi ei kuitenkaan ojaan kaada, eli sille Cadille keksii kyllä muutakin käyttöä <IMG SRC="/eyeball/images/smiles/icon_wink.gif">

    Faktahan on loppujen lopuksi se, että kun ottaa osa-alueen kerrallaan piirrettäväksi niin "mopo ei karkaa käsistä".
    Kaavio kannattaa ehdottomasti kuitenkin piirtää, koska myöhemmin se helpottaa vianhakua oleellisesti.
     

Kerro tästä muillekin!