Vanin äänentoiston parantaminen

Ketju osiossa 'Lisälaitteet ja -varusteet', aloittaja magi, 25.9.2004.

 1. viikinki75

  viikinki75 Gearhead

  [​IMG]

  Siinä on mun yhen ex-Astron ovi. :D

  Oli siinä kyllä aika iso näyttökin DVD:lle.;)

  [​IMG]
   
 2. Jopas_jotakin

  Jopas_jotakin 3rd gear

  Siellä on hifisti, ja lasikuitua on mennyt...
   
 3. viikinki75

  viikinki75 Gearhead

  Ei ole mun tekemä. Ostin tuollaisena. Osin hifien takia. Ihan kiva, MUTTA, näyttö olis saanut olla vähän pienempi, ja 10":t alhaalla ovissa turhan järeät.

  Olin yhden harrasteautoistani juuri myynyt pois, ja raha poltti taskussa. Jotain kivaa piti saada käyttikseksi. Tykkäsin auton lookista muutenkin, koska ei ollut perus Starcraft-väritys. Lupasin ostaa näkemättä, kun ostaja tuo mulle. Ihan niin siisti ei ollut, mitä kuvissa, mutta riittävä.
  Tuossa vielä ulkoa.

  [​IMG]
   
  Muokattu: 10.12.2018
 4. sdfsd

  sdfsd Gearhead

  öööhehe lexus valot
   
 5. viikinki75

  viikinki75 Gearhead

  Erilaisuus kunniaan. Huomasithan myös helmalevikkeet astinlautojen sijasta.;)
   
 6. PetteriT

  PetteriT Gearhead

  näyttö on aikas julman kokoinen :), saisi olla tosiaan hitusen pienempi. Ovien setti taitaa koostua 6,5" + kympit + dikke. olikos tuolla sitten noiden 10 lisäksi muuta bassoarsenaalia.
  Sivutaan aihetta. Oliko sinulla siinä manovar pätkävanissa millainen hifisetti. Sehän pyöri silloin aikanaan (-90 luvun lopussa) täällä Kuopion suunnalla. muistelisin että sieltä jonkinmoinen rokin pauhu olisi kuulununna...tai sitten muistan väärin.
   
  viikinki75 tykkää tästä.
 7. viikinki75

  viikinki75 Gearhead

  Ovissa kympit + 8" + PA-diskantit. Hetken aikaa oli lisäksi 12" takana.

  Manowar-Vanissa ei mun aikana ollut kun ihan peruspopit. Aiemmin siellä oli kuulemma ollut enemmänkin. Eli ihan oikein muistat.
   
 8. PetteriT

  PetteriT Gearhead

  Eli ei se dementia ihan ole iskenyt...harvemmin näissä autoasioissa, vaikka rouvan mielestä niistä kaikkea turhaa muistaakin ja tärkeitä asioita ei :) manovar oli kyllä komea paku silloin 90-luvulla...
  Täällä oli silloin tekeillä sellainen JBL Astro. 16kpl 12" subbarit ja aikas reipashenkinen etupää settikin oli tulossa...auto vaan ei koskaan tainnut valmistua. Sen Astron rakentajan Volvo 142 oli JBL:n esittely autona pitkät tovit. 10" subeja muistaakseni tuo 16kpl takapenkin tilalla ja ovissa muistaakseni 8" 4kpl /ovi....itse ostin tuosta volvosta 2kpl JBL 10" omaan settiini. Kuopio-hallissa kun oli jenkkiautonäyttelyssä Audiosavon osastolla kyseinen Volvo niin hallissa jytisi kun demosi aina tietyin kellonlyönnein settiä.

  Tuolla etupäällä mikä tuossa astrossa on voisin kuvitella että pauhu on riittänyt kotitarpeiksi, nimen omaan lujaa soittamiseen.
   
 9. Jopas_jotakin

  Jopas_jotakin 3rd gear

  Tuolla etupäällä kärsii lyödä 2kpl 18" subeja, Molemmille parin kilowatin verran tehoja.
   
  viikinki75 tykkää tästä.
 10. viikinki75

  viikinki75 Gearhead

  Juu, autossahan se lujaa soittaminen täytyy tapahtua, kun ei kerrostalossa oikein voi.*

  Toi oli ihan hyvä esim. landella grillibileissä ja muissa, kun soi hyvin ulos ovet avattaessa.


  *tai voi, mutta älä sitten sitä virhettä tee, että kännissä laitat nupit kaakkoon ennen baariin lähtöä. Mä oon pari kertaa sen virheen tehnyt ja voin kertoa, että sanomista tulee.
   
  Muokattu: 10.12.2018
  Camino'79 tykkää tästä.
 11. viikinki75

  viikinki75 Gearhead

  Kun tuosta tuli puhetta, niin laitetaan nyt kuva niistä yhdessä.:D


  [​IMG]
   
  Karpov tykkää tästä.
 12. PetteriT

  PetteriT Gearhead

  Komia pari.

  Ja takaisin aiheeseen. Itsellä hifihommissa on ollut ohjenuorana pitää setit mahdollisimman yksinkertaisina. Vanista ei ole kokemusta mutta voisin kuvitella että sen säännön pitäisi toimia siinäkin.
  Lähtisin tekemään setin esim yhden 5-6 kanavaisen päätteen ympärille. Kohtalaisen laadukkaita päätteitä saa jo uutenakin edukkaasti, käytettynä vielä halvemmalla. Eteen joku 2-tie 6½ tai miksei 3 tie (3"+6" tai 8") josta bassot ajaisi aktiivisena tuolla toisella kanavaparilla. Itsellä oli aikanaan tuollainen valmis 3-tie erillissarja jonka bassot 8" ajoin aktiivisena, kun vahvistimen jakosuodin antoi siihen mahdollisuuden. (toimi ihan ok, tosin elementit olisivat saaneet olla free-airina liian pienen suljetun kotelon sijaan, mutta ne on niitä oppirahoja). Subbariksi laittaisin jonkun 10-15" riippuen käytetystä tilasta ja halutusta basson määrästä, 12 varmaan toimisi parhaiten jos settiä ajelisi tuollaisella 5-kanavaisella (koska tehoreservi on rajatumpi kuin käyttämällä erillistä päätettä subbarille) . Itsellä on viimeiset setit olleet ihan laadukkaan 8" subbarin varassa (JL audio ja sitä ennnen Infinity kappa 2kpl ja sitä ennen Beta 1kpl asennettuna eteen) normaalissa henkilöautossa ja tuo 8" on riittänyt tuottamaan ihan laadukkaan basson. Tehoakin on ollut noiden 8" kanssa käytössä varmaan monen mielestä säälittävän vähän alle 300w rms. Päätteinä on ollut 5kanavainen ja 6-kanavainen.
  Subbarin kotelon suunnitteluun kannattaa perehtyä ja käyttää aikaa (tehdä tukevan ja oikean kokoisen) Sillä on vaikutusta.
  Joskus aikanaan oli noita järeämpiä subbareita käytössä (ja enemmän tehoa)ja normaalissa henkilöautossa oli ongelma sen tilan katoamisen kanssa sieltä peräkontin suunnalta :) esim. 15" soundstream spl, n. 90 litraisessa refleksissä viritettynä n. 27hertsiin oli kyllä todellla mahtava, mutta auton kuljetusominaisuudet olivat aika olemattomat.

  Vanissahan tosin tila tuskin loppuu kesken.
   
 13. J.J.

  J.J. Gearhead

  Hyväksi koettu setti väliseinälliseen vaniin on pistää kuusysit (hyvät) väliseinään ja penkin alle subi, 12-15". Pistää vaikka alkuun yhden nelikanavaisen vahvistimen koko paletille, voi sitten halutessaan jättää sen kuusyseille ja hankkia vaikka monopäätteen subille. Se on siinä, pelaa kuin Buickki.
   
 14. J.J.

  J.J. Gearhead

  Vanin etukaiuttimien orkkis paikat on huonot. Kuusysit väliseinässä soi paljon paremmin kuin erillissarja edessä. Toki jos alat värkkäämään tosissaan hifiä sinne autoon niin tilanne muuttuu. Tuon paketin minkä heitin asentaa tunnissa parissa ja toimii kuin junan vessa, ja toki siihen voi lisätä sen erillissarjan eteen, tai laittaa siihen väliseinään jotain muuta kuin ne ei nykyaikaiset kuusysit. :D
   
 15. Karpov

  Karpov Gearhead

  Lähinnä tässä tuntuu nyt kaksi koulukuntaa olevan.

  Perinteinen ja sitten harrastuspohja.


  6.5" erkkasarja ja yksi 12" subbari sillä saa jo korvat soimaan ja jonkun pauhun. Kyllä 6x9 hintaansa nähden myös tänäpäivänä ääntä antaa varsinkin jos ei halua joka ämyriä vahvistimen taakse.


  En oo minkään 100 kaiuttimisen auton kyydissä ollut tai kuunnellut, mutta mietin vaan meneekö se jo pelkän hifiharrastuksen puolelle äänentoiston parantamisen sijaan....
   
  J.J. tykkää tästä.
 16. J.J.

  J.J. Gearhead

  Tjaa nyt on mutu vahvaa jonkun viesteissä.

  Tallissa huilaa vani erillissarjoilla joka penkkiriville, kolme paria, ja yhdellä 12" subilla suljetussa kotelossa. Ja toinen kärry kuusyseillä ja 15" subilla.

  Arvaa kumpi soi paremmin?

  No jokainen saa olla mitä mieltä tykkää, vaikka ei faktat kohtaisikaan.
   
 17. PetteriT

  PetteriT Gearhead

  Harrastuspohjalta itse kirjoittelin...ja nykyään pyrin pitämään setin mahdollisimman simppelinä (laitteiden määrän suhteen). on tuon lasikuidun kanssa tullut puuhailtua joskus, joten ne mahdolliset huonot kaiutinpaikatkaan ei ole sen laitteistosuunnittelun este...kisasetti vuodelta -03. kaiuttimet oli seuraavat diskantti sorvatussa puupallossa a-pilarissa. 4" keskiäänet rakennettu tuohon kojelaudalle ja 8" infinity beta hanskalokeron tilalle. Nämä tuli tehtyä ilman tallia. navetan kylmässä karjakeittiössä. kojetaulu ja mittaristo tuli purettua -20 asteen pakkasessa hiihtolomalla...tuli päätös että ei enää koskaan taivasalla talvella :)

  [​IMG]
   
 18. Karpov

  Karpov Gearhead

  :D

  Joo en epäile yhtään sun ammattitaitoa tai meininkejä.


  Oon vaan sitä mieltä, että vähemmälläkin soi varsinkin kun parannus kyseessä eikä "näin menet äänenpainekisoihin" :)
   
  PetteriT tykkää tästä.
 19. PetteriT

  PetteriT Gearhead

  :) no ei tuolla setillä kyllä äänenpainekisoja voiteta...ne on erikaverit jotka niitä painetouhuja touhuaa, tuossa liian vähän tehoa ja kartiopinta-alaa.:p

  Suuri perusparannus tulee sillä kaiuttimet parempiin + subi ja lisää tehoa. Se ei loppujen lopuksi suurta sijoitusta vaadi. tuo omakin ehdotus oli varmasti "yläkanttiin" kun haetaan pientä perusparannusta.

  Omat äänenlaatukisa touhut on paussilla olleet jo useamman vuoden. Nyt taas polttelisi vähän tehdä sellainen alkuperäisille paikoille, inhimillisellä budjetilla tehty setti, jolla voisi aiheuttaa harmaita hiuksia moninkertaisella budjetilla touhuaville...
  kisatouhuissa oli silloin kivaa kun oli sq äänenlaatuluokka 2000€ hintarajalla ovh hinnoista (2000-luvun alkuvuosina)...joutui tekemään laitehankinnoissa kompromisseja. siihen kun yritti leipoa setin joka sisälsi cd soitin + dsp prosessori +vahvistin + kaiuttimet + subbari. ja kaikki tappeli samojen (budjetista johtuvien) kompromissien kanssa. Sitten rakenneltiin noita kaiutinpaikkoja optimaallisemmaksi ym hauskaa.
   
 20. NonSenCe

  NonSenCe Gearhead

  se budjetti rajotus oli pirun hyvä juttu.

  tuli esim tutuksi kotihifin puolelta paljon halpoja budjettiin sopivia helmiä.. ja niistä tuli sittemmin lievää legendaarista mainettakin saaneita "valmiita settejä" myyntiin ettei tarvinnut itse etsiä ja tehdä jakosuotimia niille.. esim ne audax 3" keskiäänet , seas diskantit ja etenkin ne focalin keltakalvoset muoviluotikartio midit (edelleen minusta yhdet parhaimmista mideistä jotka minulla ollut, ehkä niiden morelien kanssa). mikäs tuon valmiiksi kootun setin myynti nimike olikaan.. oisko ollut chorus?
   
  PetteriT tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!