Ilmalämpöpumppu?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Deltapete, 2.11.2011.

  1. Ratrod34

    Ratrod34 Gearhead

    Juu mulla oli nimenomaan kulutusmittari kiinni ja ainakin toi halpa Panasonic piti sähkönkulutuksen samassa vaikka jäteilman ohjasi ulkoyksikölle tai otti pois, silloin sisäyksikössä kyllä väkisin tapahtuu jotain, jos ei puhallus lämpö nouse niin puhallusnopeus ainakin.
     
  2. valpas

    valpas Gearhead

    Tänään tutkin tilannetta. Sulatuksien välillä, kun tuuppas LTO:n ilmat Ilpulle, niin menee aikaisemmin pienemmälle teholle, kuin ilman kierrätystä.
    Molemmissa tapauksissa sisäyksikön lämmittämä ilma nousee aluksi 37 asteeseen. Kierrolla siis hivenen nopeampi nousu. Sitten putoo noin 32 asteeseen. Ilman kiertoa noin 30 asteeeseen. Tehoja ottaa kierrätyksellä hivenen vähemmän sitten tasaannuttuaan. En ole lukemiani sen tarkemmin analysoinut, mutta näyttäs kierrosta olevan hyötyä. Katsotaan sitten, huurtuuko enempi. Tuota ultimatea pitää silloin tällöin muutenkin sulatella, kun se kennon sulamisvesi jäätyy niihin kohtiin pelleissä, joissa ei ole lämmitysvastusta. Tahtoo niistä pelleistä se jää kasvaa kennoonkin kiinni. Vaatii seuraamista, tai lisää vastuksia pelteihin. Vois olla hyvä tehdä sopiviin kohtiin lisäreikiä sulamisvesien poistumiseen? Itse kenno sulaa kyllä.
     
  3. Ratrod34

    Ratrod34 Gearhead

    Tänään just kattelin et kummankin ilpon alla oleva vanna on aivan yhtä täynnä, eli samanverran on tullut sulamisvesiä kun yhtäaikaa oon ne tyhjentänyt.
    Vanhempi Panasonic on jo 8 vuotta vanha ja siinä ei ole sulatuskaapelia ja joskus nurkka vähän jäätyy minkä kuumalla vedellä sulatan.
    Uudempi on sitten sen 3 vuotta ollut mihin menee jäteilma ja siinä on sulatuskaapeli ja sitä ei oo tarvinu sulatella.
     
  4. callu

    callu 1st gear

    näissä vertailuissa täytyy muistaa sekin että osa pumpuista on vanhaa tekniikkaa ja osa invertteritekniikkaa, esim. oma invertterillä eikä se kyllä puhaltele mitään 37 asteista ilmaa muuta kuin jos pyynnön lykkää tappiin.. on/off koneet (vanha tekniikka) tuuppaa täysiä silloin kun ne lämmittää.. invertterillä saadaan tasaisempi lämpö ja pienemmällä sähkömäärällä kun ei tarvitse aina kompuraa täydellä teholla ajaa aina sen käydessä. eli jos minä vetäisin jäteputken tuonne niin todennäköisesti sisäpuhallus ei juuri lämpenis mutta kompura saisi saman lämmön pienemmällä sähkömäärällä aikaan. näin oon asian ymmärtänyt ja noin myös tuntuis tuo oma ainakin toimivan, ei ole tullut niin tuohon toiminta periaatteisiin syvennyttyä vaikka pitäis varmaan jo työnkin puolesta.. tämä mutuilua, korjatkaa toki jos olen väärässä..
     
  5. valpas

    valpas Gearhead

    Aattelin ostaa sulanapitokaapelia 2m, ja laittaa se Ilpun huurtuviin kohtiin, ja käyttää tarvittaessa. 400 euron laitteesta tulee nyt sitten 450 euron laite. Ultimate 12 Pro plus inverter. Voi olla, että sen oma vastus ei pelaa?
     
  6. impala-63

    impala-63 Double Gearhead

    En ymmärrä kyllä miksi puhallusnopeus nousisi? Jos invertterikone niin kyllä sähkönkulutus pitäisi laskea jos siitä on oikeasti hyötyä.

    Tuossahan nyt oikeasti on merkitystä sillä lämpötila erolla ulko vs lto:n poistoilma joka sinne johdetaan.
     
  7. Ratrod34

    Ratrod34 Gearhead

    No ainakin näissä Panasonicin invertterikoneissa kompressorin nopeus seuraa sisäyksikössä olevaa lämpöanturia joka mittaa sisään imettävää ilmaa, nyt jos ulkoyksikölle tarjoo lämpöisempää ilmaa jäteilman muodossa niin ei se sisäanturi tajua muutosta vielä ollenkaan, mutta puhallus ilma sisäyksikössä lämpenee, kunnes lopulta sisäilma alkaa lämmetä jolloin sisäanturi pudottaa kompressorin nopeutta eli sähkönkulutus laskee.
    Sisäyksikön puhallin taas seuraa ulkoyksikköön palaavan kuumakaasun lämpötilaa ja yrittää pitää sen vakiona, jos kuumakaasu lämpenee liikaa niin sisäyksikkön puhallin ottaa lisään nopeutta ja päinvastoin, tämän huomaa hyvin kun mulla on kuumakaasun paluulinjasta haroitettu autotalliin "tyhmälle" sisäyksikölle ja sen puhallin lähtee termostaatin ohjaamana käyntiin, eli heti kun tämä yksikkö puhaltaa niin talon sisällä oleva puottaa puhaltimen nopeutta eli pitää sen ulkoyksikköön palaavan kuumakaasun haluamassaan lämpötilassa.
    Siis toi mun testihän oli hyvin lyhyellä ajalla tehty, jäteilma ulkoyksikköön ja heti tarkistus mitä tapahtui ja jäteilma pois ja samantien lukemien tarkistus.
     
  8. Substitute

    Substitute Gearhead

    Oma kokemus ilmalämpöpumpusta (Fujitsu) parin vuoden käytön jälkeen. Sisäyksikön puhaltimen siipiin kertyy pölyä, ja se on ihan mahdoton puhdistaa purkamatta sisäyksikköä irti ja palasiksi - ei kiva. Viime kesänä yritin puhdistaa sen puhdistusprayllä kun se päästi vanhan villasukan hajuja käynnistyttyään, mutta totesin että laitteen ollessa seinällä homman tekeminen kunnolla on mahdotonta. Asentaja kertoi että kylmäaineen saa kyllä ajettua ulkoyksikköön ja sitten sisäyksikön voi irrottaa huoltoa varten.
    Tuo on nyt ollut käyttämättä tämän talven kun puolisolla on astma ja ilmalämpöpumpun puhaltama ilma tuntuu tunkkaiselta.
     
  9. impala-63

    impala-63 Double Gearhead

    Mä purin sisäyksikön muovit pois jolloin kenno ja puhallin osittain tuli näkyviin. Sitten vaan sumutin pullolla ja pistesuihkulla pesten ja 8 vuoden paskat valui pitkin seiniä lattialle mutta tuli puhtaaksi. Jos olisi ollut höyrypesuri ja siihen pistemäinen suutin niin olisi ollut helpompaa mutta tuli se tollakin tavalla puhtaaksi.
     
  10. valpas

    valpas Gearhead

    Tuohon ulkoykikön peltipintojen huurtumiseen tuli taas overdriveltä idea.
    Liimaa armaflexiä pelteihin (pohjan ulkopintaan, ja niihin muutamaan pystypeltiin ulkopuolelle), niin vastus pystyy lämmittämään sen pellin, eikä sulamisvedet jäädy uudelleen siihen. (Se pelti luulee, että on tullut kesä....) Tämä on seuraava kokeilu.
     
  11. J.J.

    J.J. Gearhead

    Onko täällä kukaan suunnitellut korvaavansa ulkoyksikön maalämmöllä toimivaksi?
    Itellä olisi tossa tontin nurkassa vähän joutilasta peltoa johon voisi vetää letkut ja lämmönvaihdin sitten kellariin.
    Saisi maksimi hyötysuhteen kelillä kuin kelillä ja murto osalla varsinaisen maalämpöjärjestelmän hinnasta.
     
    Satellite70 tykkää tästä.
  12. valpas

    valpas Gearhead

    Joutuu nyt ensin laittamaan Ultimaten pohjaan sulanapitolaapelin kellokytkimen perään.
    2m:n pituinen (20W itsesäätyvä) oli Kuljun kartanossa nyt 23Euroa.
    Saattaapi olla, että laitan Armaflexin lisäksi.
     
    Satellite70 tykkää tästä.
  13. Satellite70

    Satellite70 1st gear

    Kerros sit miten kävi sen arlaflexin kanssa
     
  14. helvetinkat

    helvetinkat Gearhead

    laittaa nuotion sen ulkoyksikön alle
     
  15. Naxu

    Naxu Double Gearhead

    Toshiban RAS10 pyörinyt nyt 10 vuotta ja melkeinpä putkeen. Ainoat hetket kun ei ole käynnissä, on kesällä, silloin kun ei tarvitse jäähdytystä eikä toisaalta jaksa pyörittää pelkän ilman puhdistamisen takia, eli pahimman siitepölyajan jälkeen. Puhaltimen laakerit vaihdettu kertaalleen takuuseen, eli sisäyksikön puhaltimen moottori. Toisen kerran kun takuuajan jälkeen alkoi vinkumaan, pistin moottorin puoliksi ja vaihdoin keraamiset laakerit. Sen jälkeen rullannut 5 vaiko 6 vuotta ilman ongelmia. Ulkoyksikköön vaihdettu takuuseen piirilevy kertaalleen. Muuten ollut ongelmaton peli. Ehkä vähän alamittainen töllin kokoon nähden mutta hyvin tuo hurisee. 160 neliötä lämmintä alaa 1 tasossa, suora sähkölämmitys ja 12kk sähkön kulutus sisältäen lämmitys + käyttösähkö, 12 000kWh.

    Nyt tuli ostettua Saksasta TCL:n 9-sarjalainen, eli 2.6kW:n ilppi. Kotiovelle kannettuna 280€, Saksan Ebay:sta huudettuna. Tarkoitus ens kesänä asentaa talon toiseen päähän lähinnä mukavuuden takia, eli tasaamaan lämpötilaeroja. Jos siinä jonkun kW:n sattuu säästämään, kun ei tartte parissa huoneessa pattereita pitää päällä, niin hyvä. Muuten käytännössä tuon hintaisena aivan sama säästääkö vaiko ei, jos vain täyttää tehtävänsä mukavuuden parantamisessa.

    Ja onhan mulla pilppikin, lämmittää tuloilman ja käyttöveden.
     
  16. helvetinkat

    helvetinkat Gearhead

    näpertelyä tuollaisten pikkutilojen lämmittelyt ja mukamassäästämiset ilppien kanssa. äänekkäitäkin paskat vielä kaiken muun vaivan lisäksi ovat.
     
  17. Jussi289

    Jussi289 Double Gearhead

    Höpöhöpö, perehdy ny vähän ensin asiaan.
     
  18. valpas

    valpas Gearhead

    Trolli?
     
  19. Substitute

    Substitute Gearhead

    Onko noissa muuten yleensä millaiset suodattimet sisäyksikössä ja miten usein niitä pitää vaihdella ja/tai pestä?

    Fujitsun alkuperäiset on sellaisia että kaksi pienempää on muovisia tiiviimpiä mallia ja esisuodattimet sellaisia harvahkoja muovikarvaverkko -malleja. Nuo on huuhdeltu muutaman kuukauden välein meillä, mutta ihmetyttää tuo puhaltimen likaantuminen.
    Talossa on sitten kaksi ilmanpuhdistinta noiden lisäksi ja kerran viikossa siivotaan aika hyvin. Ilmanvaihtokoneessa on siitepölysuodattimet kesäaikana, eli kämpän ei kyllä pitäisi olla mitenkään erityisen pölyinen.

    Pitäisikö puhdistusurakan jälkeen laittaa paremmat suodattimet?
     
  20. impala-63

    impala-63 Double Gearhead

    No mä ajattelin että tohon verkkosuodattimeen laittaisi iv-koneen sitä suodatin kangasta kiinni jotenkin ja työntäsi ne sit takasin paikoilleen niin pitäisi suodattaa paskat aika hyvin.
    Toi pesu on nimittäin aika iso töinen eikä sitä pysty tekemään sotkematta paikkoja.
     

Kerro tästä muillekin!