Kojelaudan kunnostus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Verhoilu ja sisusta', aloittaja jannis, 23.12.2009.

  1. jannis

    jannis Gearhead

    Näin sen tein. Kojelautani pääliosan vinyyli oli muutamasta kohtaa halki, niinkuin monesti vanhoissa autoissa onkin. Kun yläpinta on halki, ei siihen auta kittailu, koska vinyyli ei siten enää pidä kojelautaa kasassa, vaan se notkuu alapinnan muovilevyn varassa. Ostin siis Honkkarista lasikuitusetin jossa oli mattoa, hartsia ja kovetinta. Kuumailma puhaltimella lämmitin sitten halkeaman kohtaa. Ei niin paljoa, että vinyyli alkaa kuplimaan, vaan menee ihan pehmeeksi. Sitten painoin kohtaa n. halkeaman pituisella ja n. 4 cm leveällä puupalikalla. Palikkaa pidin painettuna niin pitkään, että vinyyli oli jäähtynyt. Nyt halkeaman kohdalla oli muutamien millien syvyinen monttu, johon oli hyvä töpötellä lasikuitua riittävästi. Hartsin kovetuttua rälläköin lamellilaikalla kojelaudan pinnan yli ulottuvat lasikuidut erittäin varovasti pois. Sen jälkeen kitillä korjatut kohdat laajasti umpeen ja tasoittelu päälle. Lopuksi pohjamaali ja vielä tarkastus valoa vasten ja ylimaalaus. Hyvä tuli. Jos maalaa kojelaudan, kannattaa maaliksi valita mahdollisimman himmeä väri, ettei aurinko sitten peilaa kojelautaa ilkeästi tuulilasiin. Joissai firmoissa ruiskuttavat myös jotain mokkamaista ainetta kojelaudan pintaan. Kojelauta niinkuin muutkin sisäosat ovat muuten sellaisia kohtia joihin aika varmasti on ruiskuteltu silikonia. Sen saa pois silikonin poistoaineella tai läträämällä reippaasti ja huolellisesti tinnerillä. Muuten tulee maaliin kammottavia kraatereita. Silikoni on muutenkin vihoviimeinen aine, jota ei saa tuoda lähellekään autoa. Silikonilla hangattu vinyyli on ensin pehmeä, mutta haihtuessaan se vie pois vinyylin omat pehmennysaineet. Tämä ja auringonvalo saa sitten aikanaan vinyylit napsahtelemaan. Vinyyliin on kyllä ihan omat silikonivapaat hoitoaineensa. Värin muuten hain RTV:stä omatäyttö spraypulloon ja sävy otettiin tietokone anturilla tuomastani mallipalasta.
     
  2. HV

    HV Gearhead

    Otitko muuten kovettajan kanssa tuon täytön? On muuten kätevää tuo kovettajan kanssa spraypullon käyttö, pitää vaan tietää milloin tarvitsee. Tuossa äsken maalattiin kovettajan kanssa yksi joululahja, joka tulee kestämään kulutusta paremmin 8-vuotiaan käsissä kuin perinteinen spraymaalaus.
     
  3. taunusstyle

    taunusstyle Gearhead

    se vaan mietityttää kans että eikös niistä korjatuista kohista katoa se niinsanotun nahkan jäljittely jos kittailee,mites sen saa aikaseksi.omassa capricessa ois tollanen homma eessä jossain vaiheessa
     
  4. jannis

    jannis Gearhead

    En ottanut kovettajan kanssa purkkimaalia, päinvastoin pyysin sekaan pehmennintä, mutta spraypulloihin sitä ei kuulemma ainakaan meidän rtv:llä saa. Kannumaaliin saa. Pehmennin siksi, että valmis maalipinta on siten joustavampi, kuten alustakin. Mutta tuntuu tuo pinta myötäilevän ilman pehmenteitäkin. Nahkainen olemus toki hävisi kojelaudasta kauttaaltaan, koska pohjien jälkeen hioin kaikki sileeksi, että on yhteneväisen näköinen. Ennen pintamaalia voisi ruiskuttaa vaikka ryppymaalia, jolloin saa jonkinnäköisen "epätasaisen" pinnan. Olen kuullut myös, että joku on painellut nahanpalalla tai vastaavalla ennen pintamaalausta kuvioita pohjiin, mutta en tiedä mitä väliainetta siinä on pohjassa käytetty.
     
  5. torino71

    torino71 1st gear

  6. Buddy

    Buddy 1st gear

    Silikonin poistoon on omat tuotteensa jotka muuttavat silikonin koostumuksen kemiallisesti toisenlaiseen muotoon. Tinneri ei toimi yhtä hyvin. Silikoni kummittelee alla estäen kunnollisen tartunnan jos tinnerillä puhdistat.
    Ammattimiesten ohjeita... :wink:
     
  7. PauliP

    PauliP 1st gear

    Juu, laitettiin kerran '72 Electran kojetaulun päälliseen sellainen ihmeaine joka lupasi kaikkea hyvää muoviosille. Oli musta hieno pullo ja amerikanvalmiste. Sitten muutaman viikon kuluttua kuului räks ja kojataulun päällinen meni halki. Ai että ahisti silloin ja ahistaa vieläkin...
     

Kerro tästä muillekin!