Amazonin vanteista

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Renkaat ja vanteet', aloittaja Tuke, 10.5.2006.

  1. Tuke

    Tuke 1st gear

  2. toyopet

    toyopet Double Gearhead

    Ei taida käydä amazoniin. Eikös amazonissa ole 4.5" eli 114.3mm jako. Ja tuossa ilmoituksessahan sanotaan, että 5x112mm.

    Jos joku kehtaa väittää, että se käy, onhan se noin lähellä. Niin tuleppas katsomaan, miten se käy. Nyt on crownin alla M-B:n vanne ja onhan se paikallaa mutta ei se sinne käy.

    Cressidassa, bensakoneisessa ainakin on 4-pulttinen napa ja muistaakseni, jos se on 5 pulttinen, niin ei ole 114.3 vaan 100mm jaolla. Crown olisi sitten ihan eri asia, siitä kävisi.
     
  3. Make2

    Make2 3rd gear

    Amazonissa on sama jako kun PV:ssä ja pyhimyksessä eli 4,5 tuumaa.
     
  4. amalia

    amalia 1st gear

    Amatsonin jako on tosiaan tuo 5X114,3 eli 4,5". Fakta, joka ei muuksi muutu,-vaikka joku näyttää joskus muutakin väittävän.
    Vanhempien volvojen kesken sama jako löytyy PV:stä, Duett:sta ja P1800:sta "pyhimyksestä" Jenkki Fordissa löytyy myös sama 4,5":n jako.

    Mersun peltivanteet menee kyllä pulteille, mutta kiristettäessä vanne väännättää pinnapultteja ikävästi koska jako ei ole täysin sama. Se, kauanko pinnapultit kestävät tuota vääntöä on taas eri juttu. En nyt muista, keskittyykö kuvan vanteet kartiomuttereilla vai onko oltava ns. holkkimutterit..

    Toyota Hiacen 5-pulttiset ja grownin vanteet käy, kuten aiemmin mainittiin.
    Kannattaa myös ottaa huomioon keski-reiän koko vanne-swappia harrastaessa. Vaikka jako täsmäisi, kannattaa aina kokeilla vannetta paikalleen, pultata kiinni ja pyörittää. 20.n vuoden kokemuksella voin sanoa että yllätyksiä tulee, positiivisia ja negatiivisia.
     
  5. Putte

    Putte 1st gear

    Amazoniin käy myös 4,5" Moparin vanteet, itselläni oli alla Aspenin vanteet.
     
  6. kustum4evo

    kustum4evo Gearhead

  7. makke

    makke 1st gear

    Eiks se nyt ole noin, et Amazonissa on Moparin pikkujako? Näin mä olen uskonut jo yli 20 vuotta ja noita vanteita asentanut/myynyt ristiin molempiin.
     
  8. Ck

    Ck Gearhead

    Amazonissa on 5x4,5" jako.
    Moparin pikkujako on 5x4".

    Molemmat löytyy tosta 100m säteeltä.
     
  9. Puli-Song

    Puli-Song Gearhead

    Jeps.

    Tämän 5x4,5 pulttijaon ympärillä on painittu säännöllisin väliajoin niin kauan kun itse olen OD:lla vieraillut. Tässä muutamia vinkkejä asian kanssa pähkäileville.

    5x114,3mm = 5x4,5" Tätä pulttijakoa ovat käyttäneet:

    AMC, Volvo (PV,Amazon, P1800), Mopar, Toyota (hiace, crown) Mazda (626 2,0 -91 ->) Hudson sekä ameriikan Ford.
    Näistä mm. Japanilaiset harvemmin sopivat amerikkalaiseen/Volvoihin pienen keskireikänsä vuoksi.

    5x112mm on yleinen eurooppalainen jako, jonka omaavat vanteet menevät 5x4,5" jakoisessa pulteille, mutta ovat käytössä hengenvaaralliset. Tämä jako löytyy mm:

    Mercedes Benz, Audi, VW, Ford.

    5x108mm=5x4,25" On tutuin 140/240 sarjan volvoista. Tätä käytetään myös uusiss s- ja v-sarjojen volvoissa.

    5x110mm jako on tutuin Opel Omegasta ja myöskään tällaisen vanteen tunkeminen 5x4,5" jakoiseen laitteeseen ei ole hyväksyttävää.

    5x100mm On käytössä mm Toyota camryssä. Tämä pulttijako menee jo niin kauas 5x4,5" jaosta, ettei vika-asennuksen mahdollisuutta ole. Tätä ei saa myöskään käyttää Moparin "pikkujako" vanteena, koska:
    5x4"=101,6mm


    Jos nyt on vielä epäselvää, kuinka 5-pulttisen vanteen jako mitataan, tulee vihjettä tässä.

    1: Mittaa vanteen keskireijän halkaisija ja jaa tulos 2:lla.
    2: Mittaa pultin reijän ja vanteen keskireijän välinen kannas.
    3: Mittaa pultin reijän halkaisija ja jaa tulos 2:lla.
    4: Laske yhteen kohtien 1,2 ja 3 tulokset, sekä kerro tulos 2:lla.
     
  10. Make2

    Make2 3rd gear

    Minulla on tuolla auton takakontissa menossa yksi setti noita 60-luvun Volvojen orig. vanteita joko Amazonista tai PV:stä huomenna hiekkapuhallukseen ja on muuten aika kapeat. Vain 4,5 tuumaa leveät vaikka kokoa on sitten 15 tuumaa. Volvo harrastajat ovat kertoneet että Pyhimyksissä on kuulema ollut myös 5,5 tuumaisia kiekkoja, mutta ainakaan 62-65 FIA speksit ei niitä historiikki kilpureihin tunne eli varmaankin jostain 60-luvun lopulta ?
     
  11. Ck

    Ck Gearhead

  12. Tuke

    Tuke 1st gear

    Kiitokset vastauksista selvensi asiaa kummasti.
     
  13. sasupe

    sasupe 1st gear

    Täs ketjussa oli just sitä mitä etsin, kiitos avusta.
     

Kerro tästä muillekin!