Jäähdytysjärjestelmän puhdistus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja rautasydän, 16.8.2011.

  1. rautasydän

    rautasydän 2nd gear

    Kattelin tuossa cutlassin jäähyttäjän sisälle ja on pahasti kalkkia kennoissa. Lisäksi neste on aivan kuraa vaikka juuri vaihettu ja huuhdeltu koko paska. Kerran yhteen sierraan tein astianpesuainetabletilla huuhtelun ja se kyllä toimi mutta mahtaako purra tuohon kalkkeutumiseen? Onko jotain parempaa ainetta olemassa? Miten muut olette noita putsanneet, kertokaa.
     
  2. Co2

    Co2 3rd gear

    Kävi tällein vain mielessä jos koneessa pyörittäs sitruuna happo liuosta...olettaen että ei oo alumiini kamaa koneessa..mitähän mahtas tapahtua? Itse olen käyttäny sitruuna happoa kalkin poistoon, saunan lasiovesta, pesukoneen kalkin /pesuaine jäämien poistoon ja sama sitten astiapesukoneessa ja perkolaattori kahvinkeittimen kalkin poisto ja vielä lavuaarien pinttyneen kalkinpoistoon menestyksellä ... :) Etikkahan ajaa saman asian mutta haiskahtaa vaan pahemmalta. Jos on irrallaan ja ei sillä sitruunahappo kikkailulla viitsi koittaa nii sit vaikka tuota etikkaa... Tietävämmät voisi kertoa onko tämä hyvä ajatus?

    Toimii kyllä laseissa yms. mutta miten koneessa ja syylärissä?
     
  3. Jza

    Jza Double Gearhead

    ^Alumiinihan kestää happoja kyllä hyvin, muttei emäksiä. Toisin päin kuin teräs, joka tykkää taas emäksistä (kuten betoniraudoitukset, joita emäkset suojaavat), mutta syöpyy happoihin.
     
  4. rautasydän

    rautasydän 2nd gear

    Etikka ja sitruunahappo oli itelläki mielessä. Varmaan kokeilen tuon sitruunahapon. Kamat on kiinni autossa ja ajattelin sinne heittää ja ajella lämpimäksi. Sitte hyvät huuhtelut päälle. Kaunkohan sen pitäs siellä antaa vaikuttaa?
     
  5. Co2

    Co2 3rd gear

    En tiedä kauanko pitäs olla, mutta jos jotain 4-6% liuosta tekis ja sillä täyttäs koko järjestelmän ja ajelis about 2h nii sillon pääsis kiertää hyvin ja kun lämpö viel lisäksi lisää tehoa...tuolla keinolla saattaa kyl irtoo jo koneestakin sakat ja kakat mene ja tiedä :D ei osaa sanoo kun ei ole kokeillut asiaa koskaan...jos syyläri olis irti nii sittenhän tota liuosta vois seisottaa vaikka vuorokauden. Jos ton ajelu homman tekisin nii varuiksi pariin kertaan huuhtelisin järjestelmän.
     
  6. zarppi

    zarppi 1st gear

    Kahvinkeittimen kalkkeumia puhdistetaan ruokasoodalla, mitenhän toimisi jäähdytysjärjestelmässä?
     
  7. ajamy

    ajamy 3rd gear

    Forte:lla on siihen tarkoitettu aine.
     
  8. ka.va

    ka.va 1st gear

    Mää putsasin voortin järjestelmän sillai et, aabaut 5% sitruunahappoliuos koneeseen, ajo lämpöseks ja annoin vuorokauden olla mehut sisällä, sit kunnon huuhtelu. Hemmetisti tuli paskaa ulos,mut kuitenkin esim, syyläriin jäi vielä jonkin verran kalkkeumaa.
     
  9. rautasydän

    rautasydän 2nd gear

    Nyt on sitrushapot siällä syylärissä, ajelin niillä parikyt kilsaa, huomenna samanverran ja sitten huuhtelu. Kerron tuloksia sitten.
     
  10. Co2

    Co2 3rd gear

    Tuloksia odotellessa....josko joskus tuo tarvii itsekkin toistaa.
    Kuin vahvat liemet on sisässä?
     
  11. rautasydän

    rautasydän 2nd gear

    Yleisin suositus tuntuu olevan 4-6 prossanen mutta enpä tuota jaksanu ruveta kuutioimaan, 50 g pussin liotin veteen ja nakkasin sisälle. Tuumasin, että jos sillä pyykinpesukone puhdistuu ja ne käyttää vettä 50-60 litraa pesussa niin pitäis sen riittää tuolle moottorillekkin.
     
  12. Co2

    Co2 3rd gear

    Juu suositus tuntuu olevan tuo, mutta onkohan mun laskumenetelmissä joku häiriö? jos halutaan 10L 5% liuosta nii sillon tarvittas 500g tuota sitruunahappoa? Ja mun lasku menetelmien mukaan tuo 50g riittäisi silloin 1L :eek:
     
  13. Co2

    Co2 3rd gear

    Tuloksia?
     
  14. RockHQ

    RockHQ 3rd gear

    Kidemäisen aineen kyseessä ollessa sekoitettuna veteen pitäis laskea paljonko vettä yksi molekyyli sitruunahappoa sitoo, siitä saa suhteen. Painolla ei vielä tässä vaiheessa ole merkitystä laskukaavaan.

    Sen verran voin sanoa suoraan että et tarvitse 10 litraan vettä 500gr sitruunahappoa, veikkaisin että jossain 100gr tienoilla.
     
  15. cuda69

    cuda69 Gearhead

    pyykkipulveriakin jotku suosittelee
     
  16. fisu

    fisu Gearhead

    mie oon käyttäny niit viemärinpuhdistus kamppeita mitä on myynnissä LVI-puodeissa, ovatten rakeina mutta kun sulattelee kuumaan veteen ni toimii hyvin.
    Toki pitää huolellisesti huuhdella etteivät jää syövyttämään lohkoa/syylaria mutta taatusti poistuu kaikki tuuba kierrosta 8)
     
  17. rautasydän

    rautasydän 2nd gear

    jep. Neste kirkastui, lämppäri tuuttaa paremmin, kuin ennen. Silminnähden osa kalkilsta katosi. Kuitenkin epäilen, että 100 gr ois ollu parempi ja huomenna sen vielä nakkaan paikalleen, ennen glykolilitkujen laittamista ja huuhtelen vielä kerran. Mutta salettiin tuo kama toimii, sen verran puhasta on neste omassa autossa nyt, ensi kertaa!!
     
  18. chevy56

    chevy56 1st gear

    delet
     
  19. Raggy

    Raggy 3rd gear

    Mä käytin järjestelmän pesussa kidesoodaa ja STP Radiator Flushia.
    Soosit sisässä kävin lenkin ajamassa, mössöt ulos ja kunnollinen huuhtelu. Tämän toistin useaan kertaan.
    Molemmat aineet toimi :)
     
  20. Co2

    Co2 3rd gear

    Olisko sulla olemassa joku about laskukaava tuota varten? eihän tuo nyt nii tarkkaa ole mutta saisin mun excel hässäkkää oikaistua tuon, tällä hetkellä selvästi heittääpi tuo :D
     

Kerro tästä muillekin!