Mekaaninen rullanokka, venttiilien säätö

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja Concarne, 12.4.2024.

 1. Concarne

  Concarne 3rd gear

  Chevyn isolohkossa on Lunatin nokka. Nokkakortissa on annettu venttiilien välykset mutta missään ei sanota säädetäänkö kylmänä vai kuumana. Kuinkahan tuo on? Välykset on 0.022" imu ja 0.024" pako.

  Järkevältä tuntuisi että ovat kuumalle moottorille koska nokan käyttäjillä voi olla eri materiaaleista lohkoja ja kansia mitkä lämmetessään elävät eri tavalla.
   
 2. max

  max Double Gearhead

  Mulla 454 motissa Crowerin mekaaninen laahuri ja välykset aivan samat.
  Kannet alumiinia ja kylmään mottiin välykset.
  Hyvin on toiminut.
   
 3. fmila

  fmila Gearhead

  Uudemmat "kisarullat" (siis 2000 luvun) oli kaikki jo kylmänä säädettäviä. Eihän niitä jostain jäälaatikko-Prosta mitenkään voi, eikä ehdi kukaan kuumana edes säätää.

  t. AM
   
 4. artsiracing

  artsiracing Gearhead

  Kyllä ne ilmoitetut välykset on pääsääntöisesti kuumalle moottorille, ja juuri tuosta lämpölaajenemis syystä.
  Jos koko kone on rautaa, ei välys kovin paljoa kasva , mutta alumiinikansien kanssa on hyvä säätä välykset kylmänä n. .006" tiukemmiksi.
  Koko alumiinisessa koneessa kun säätää kylmänä .012", niin kuumana ne on .025".
   
  Concarne tykkää tästä.
 5. Swinger71

  Swinger71 Gearhead

  Joo tuon huomasin kanssa kun tuli koko alumiininen moottori niin kuumana pitää säätää koska välys kasvaa huomattavasti lämmetessä.
  Edit: Ja tosiaan itsellä Howard Cams:n nokkakortissa on maininta Hot välyksien kohdalla.
   
  Muokattu: 13.4.2024
  Concarne tykkää tästä.
 6. Concarne

  Concarne 3rd gear

  Tuoreilla silmillä hakemalla netistä löytyi erillinen Lunatin ohjekin ja kyllä ne tosiaan kuumana säädetään: https://static.summitracing.com/global/images/instructions/lun-06102.pdf

  Koko moottoriahan ei ehdi kuumana säätämään joten ajattelin tehdä niin että säädän pari sylinteriä tai kaikki toisen puolen sylinterit ja annan jäähtyä. Sitten katson näistä mihin välys jäi. Säädän loput sitten niiden mukaan kylmänä. Ajan sen jälkeen lämpimäksi ja tarkastan onko oikeissa arvoissa.

  Olisihan tuon voinut siellä nokkakortissakin kertoa kun siellä kerrotaan ajoittamisesta lähtien kaikenlaista. Tätä erillistä ohjetta ei ollut edes paketissa mukana.
   
  Muokattu: 13.4.2024
 7. Concarne

  Concarne 3rd gear

  Jotkut valmistajat ilmeisesti ilmoittavat myös mitä välyksiä käytetään eri materiaaleille. Eli onko rautalohko rautakansilla vai rautalohko alukansilla tai kokonaan alumiinia ja näille yhdistelmille sitten eri säädöt.
   
 8. artsiracing

  artsiracing Gearhead

  Kun sulla on isoasteinen nokka, ja välykset kasvaa kuumana vähän liiankin isoiksi, niin itse moottorin toimintaan se vaikuttaa jopa positiivisesti kun "turhat" asteet vähenee.
  Onko liian isot välykset muuten hyväksi, on sitten eri asia.
   
 9. 68corvette

  68corvette Gearhead

  Mitä olen mekaanisia nokkia mitannut, niin suositeltu välys on ollut aina esirampin keskellä.
  Ehkä sattumaa, mutta aika paljon on varaa yleensä tiukemmalle ja löysemmälle välykselle ja silti osuu esirampille.
   

Kerro tästä muillekin!