Netistä löytyneitä vanhoja suomalaisia autovalokuvia

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Pande_K, 31.5.2019.

 1. Kimi-oz

  Kimi-oz Gearhead

  Muutama kuva Etelärannasta Stadista:

  Helsingin kaupunginmuseon kuva Untola Laitilan ottamana 60-luvun lopusta. Kuvassa Isetta, ja onkohan VW:n kilpi BAD-1 :) vai BAO-1? Pari autoa siitä taaksepäin on joku USA-valmiste:

  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002m1s

  Sama tilanne, mutta nyt kilveksi varmistunee BAD-1 ja taaempaa lähtee parkista Valianttikin:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002m1u

  Sama paikka ja kuvaaja, noin 67-69. Kuvassa ainakin Volgan vieressä Chevy 2, jonka takana Rover ja siitä pari autoa taaksepäin Moppe.
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002m1v

  Edelleen samat kuvaajatiedot sekä Chevy 2, mukana myös CD-87 kilpinen Ford:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002m1w

  Tämä Helsingin Kaupunginmuseon/Simo Ristan kuva 06.09.1970 on ollut jossain täällä aiemminkin, mutta laitetaan nyt uudestaan kun kyseessä on sama katu toisesta suunnasta katsottuna:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km0000nwi5
   
  Ronkeli ja isalmela tykkäävät tästä.
 2. Kimi-oz

  Kimi-oz Gearhead

  En ainakaan pikaisesti hakemalla löytänyt täältä alla olevaa Unto Laitilan kuvaa samasta ajankohdasta toisesta suunnasta kuin yllä oleva. Nyt kuvasta löytyy myös 60-luvun alkupuolen usa-Ford ja joku vaaleanvihreä avo (Minor)? Mutkassa miesten takana lienee BMW 700.
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002m0v

  Ja onhan kuvassa myös farmari Volga, mahtaako olla sama kuin tässä Hki kaupunginmuseon (tuntemattoman kuvaajan) noin 1970 ottamassa kuvassa:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km0024gw
   
  Ronkeli ja isalmela tykkäävät tästä.
 3. Pande_K

  Pande_K Gearhead

  Ysikympin lätkästä ja sen vaihtumisesta kasikymppiin olikin keskustelua omassa ketjussaan http://www.overdrive.fi/forum/threads/ysikympin-laetkae.307089/ ja sinne kaivelin silloin että rajoitus muuttui 1.7.1973.

  Sopivasti tässäkin kuvassa näkyy ysikympin lätkä punaisen Mazdan takaluukussa.
  Ylläolevan kuvan ajoitusta "noin 1970" voi sen verran täsmentää, että Saab 96 BLD-44 on mielestäni vuosimallia 1971 sikäli kun enää muistann Saabien vuosimallieroja. Nimittäin -70 oli vielä etu- ja takaloksuissa lyhyet kromilistat joita kuvan autossa ei näy mutta -72 oli kokomuoviset puskurin kävyt. Eli kuva olisi otettu aikaisintaan -71 (ellei sitten -71-vuosimallista Saabia olisi ollut katukuvassa jo loppusyksyllä -70 kun tuo kuva vähän syksyiseltä näyttää).
   
  Muokattu: 10.4.2020
  Kimi-oz tykkää tästä.
 4. Kimi-oz

  Kimi-oz Gearhead

  Tuonne toiseen vanhat valokuvat topiciin oli laitettu kuvia BDD-32 keltamustasta Swingeristä, joista tuli heti mieleen SKY-FOTON kuvista tämä vuodelta 1975:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002lp9

  Osasuurennus kuvasta, saattaa olla sama auto, ja on siellä myös B Kadett Coupe ja mk1 Celica sekä yhden torikauppiaan muita selkeästi kalliimpi vihreävalkoinen Chevy van. Täysikokoista kuvaa katsoessa kuvasta löytyy myös yhdeltä torimyyjältä 2d Dart, torin takaa Havis Amandan etupuolelta beige 70-luvun full size, ja oikeasta laidasta Pressan Linnan lähettyviltä sininen Aspen mustalla vinyylikatolla sekä joku kalliimpi tummanpunainen britti-edustusauto. Ihan sattumalta äskettäinen Etelärannan postaukseni liittyy myös tavallaan kuviin, koska niissä ollut Mustang on kuvattu Beigen full sizen takana olleessa risteyksessä matkalla kuvasta vasemmalle.

  [​IMG]

  Ja onhan tässäkin saman kuvaajan otoksessa jotain katsottavaa:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002lnx

  Oik alanurkassa punainen AMC-tuote, mutta oma katse kyllä silti kovasti keskittyy tuonne pari autoa ylöspäin...

  [​IMG]
   
  Muokattu: 11.4.2020
  Pande_K tykkää tästä.
 5. Kimi-oz

  Kimi-oz Gearhead

  Muutama Sky-Foton kuva vielä lisää, joista löytyy myös kuvasuurennuksia alkuperäisten alla.

  Kuvassa 60-luvulta on useampikin USA-auto:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002mzn

  Mikä on tuo valkoinen 2d ht melko keskellä kuvaa?
  [​IMG]

  Kauppatorin vilinää:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002lrl

  Mikä on tuo takana keskellä oleva umpikylki, Toyota Crown mk1 vai joku muu?
  [​IMG]

  Pohjoisranta 1973:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002k8x

  Mikä toi punamusta usa-auto on? Puun takana menee myös joku sininen avo:
  [​IMG]


  Metsäpurontie vuonna 1976. Isossa kuvassa on silloin hyvinkin moderni asuinalue, josta yhden talon pihalta löytyy kahdesti kaksivärisiä, eli punavalkoinen Fury (?) ja joku mustakeltainen auto. Mikä se saattaisi olla, osaako joku tunnistaa?
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002kos

  EDIT: muistelin jossain muussakin kuvassa nähneeni tuolla tavalla maalatun Moparin, ja nyt tuli mieleen että onko tuo Keihäsmatkojen auto? Entä edellisen viestin punainen AMC-tuote, olisiko sekin?
  [​IMG]

  Helsingin Vähäntuvantie 70-luvulla, modernia taloa ja asuinaluetta siihen aikaan:
  [​IMG]

  Yhdeltä pihalta löytyy helposti tunnistettava, ei kovin yleinen 1964 Imperial:

  [​IMG]

  Seutulan Lentoasema 1963-64:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002li8

  1960 4d ht Caddy ei ole yleinen näky kuvissa! Muitakin usa-autoja yms mielenkiintoista kuvasta löytyy useampi kpl:
  [​IMG]
   
  Muokattu: 11.4.2020
  Pande_K, Ronkeli ja Car nut tykkäävät tästä.
 6. esmi

  esmi Gearhead

  Näyttää Plymouth Barracudalta.
   
  Kimi-oz tykkää tästä.
 7. esmi

  esmi Gearhead

  Punavalkoinen näyttää 65 Dodge Dartilta.
   
  Kimi-oz tykkää tästä.
 8. KKOSKINEN

  KKOSKINEN Gearhead

  Pärekorejako ne siinä patsaalla myy?
   
 9. Car nut

  Car nut 1st gear

  Tuossa kuvassa Katariinankadun ja Aleksanterinkadun kulmassa sinivalkoinen Commer PB Van, mutta kun kuvaa suurentaa näyttää ihan kuin olisi "Milk Truck"-versio, eli avolava, missä pitkä katto. Olisikohan jonkun torikauppiaan, kun on tulossa Kauppatorin suunnalta ?
   
 10. Scuderia Gungko

  Scuderia Gungko 2nd gear

  Aika monet autot toimitettiin ilman peilejä 60-luvulle asti siitä yksinkertaisesta syystä, että lainsäädännöt ja asiakkaiden mieltymykset vaihtelivat. 60-luvun turvavalistuksessa lähdettiin toisinaan siitä, että peilit pitää saada näkökenttään ja senpä takia esim. aika monissa urheiluautoissakin on alunperin ollut maahantuojan asentamat pitkävartiset Vitalonit tai lippa-Texit ihan loksujen kärjessä. Kun niitä pidetään tässä ajassa rumina tai muuten tyyliin sopimattomina, niin entisöidyissä autoissa onkin yhtäkkiä hemmetin pieni peili A-pilarin juuressa, jolloin niistä näkee lähinnä takalokasuojan pullistuksen, senkin vain kumartuessa. Uutena jälkiasennettujen tarvikepeilien käsite tuntuu usein olevan hyvin vieras kokeneillekin harrastajille.

  Ihan sama meno koskee radioantenneja. Monissa autoissa oli ns. tehdasasennuspaikka etulokasuojassa, mutta asiaan perehtynyt harrastaja halusi sen antennin usein takalokasuojaan koska silloin päästiin pienellä takakallistuksella eroon katon katveesta lähes kokonaan. Mulla on yhden oman auton service manuaalissa mitoitusohje siitä mihin tehdasantennin reikä on tarkoitus porata. En ole tähän mennessä tainnut nähdä yhdessäkään autossa antennia siinä kohdassa eli reiät on käytännössä porattu maahantuojallakin mihin sattuu ja se autossa valmiina oleva antennikaapeli on yleensä jäänyt huomaamatta siinäkin tapauksessa, että se reikä olisi vahingossa sattunut siihen kulmaan mihin se on tehtaan manuaalissa piirretty.

  Museotarkastuksissa on kaukaa viisaasti lähdetty siitä, että aikakaudelle tyypilliset ja oikean ikäiset aftermarket-viritykset hyväksytään. Tarkastajien joukossa on tietysti persoonallisuuksia omine fakkitumineen, mutta minun käsitykseni mukaan suurempi ongelma on se, että omistajat eivät ymmärrä ihmeviritysten museoarvoa vaan kuvittelevat, että on olemassa joku yksi ainoa oikea ratkaisu ja jopa omaan silmään töksähtävä tehdasoriginaali saattaa lentää roskiin ja tilalle ruuvataan samaa rojua mitä kaikkien kaverienkin autoissa on...
   
  Muokattu: 11.4.2020
  Kimi-oz ja isalmela tykkäävät tästä.
 11. Pande_K

  Pande_K Gearhead

  Kaupungintalon katoksen nurkalla seisova tummanpunainen lienee Iso-Britannian suurlähetystön Daimler Limousine. Niistähän oli jokunen sivu sitten juttua. Tällä välillä ei mieleeni ole muistunut, missä lehdessä niistä olisi ollut tarinaa mistä olisi voinut tarkistella, mutta omien muistikuvieni mukaan niitä oli eri aikoina ainakin hopeanvärinen sekä juuri tuollainen tummanpunainen.

  Konalan Vähäntuvantien kuvassa on perä kameraan päin joku vanhempi punaruskea auto, vaikuttaisi olevan Mersu 170.

  Lentoasemakuvassa oikealla rakennuksen edessä punainen Messerschmitt. Tietty tuolloinhan ne olivatkin vasta muutaman vuoden ikäisiä ja vielä aivan käyttölaitteita.

  Esimerkiksi tuon -60 Cadillacin suhteen tällaisissa kuvissa harmillista, ettei kilpiä näy. Näissä erikoisemmissa autoissa olisi mielenkiintoista nähdä, ovatko suomalaiskilvissä vaiko esimerkiksi suurlähetystöjen tai matkailijoiden autoja.
   
  Kimi-oz tykkää tästä.
 12. Pande_K

  Pande_K Gearhead

  Tapiolan keskusta on jo vuosia ollut rakennustyömaana ja valmista tulee joskus. Laitanpa muutaman kuvan "vanhasta" Tapiolasta.

  Jollakin juuri valmistuneen As Oy Otsonpesän asukkaista oli siipi-Mopar kun Valokuvaamo Havas otti tämän kuvan 1959-60. Espoon kaupunginmuseo, Asuntosäätiö, valokuvat 3037:254.

  [​IMG]

  1957 valmistunut As Oy Oravanpesä, kuvaaja talot suunnitellut arkkitehti Aarne Ervi 1957-60. Espoon kaupunginmuseo, Asuntosäätiö, valokuvat 3037:545.

  [​IMG]

  As Oy Tapiolan Mäntytorni, kuvaaja Aarne Ervi. Espoon kaupunginmuseo, Asuntosäätiö, valokuvat 3037:544.

  [​IMG]

  Läntisen lähiön autohalli Jousenkaaren varrella. Kuvaaja Eero Troberg, Espoon kaupunginmuseo, Asuntosäätiö, valokuvat 3037:594.

  [​IMG]
   
  Ronkeli, isalmela, Kimi-oz ja 1 muu tykkäävät tästä.
 13. esmi

  esmi Gearhead

  Siipi Mopari on 59 Plymouth Fury
   
  Pande_K tykkää tästä.
 14. Kimi-oz

  Kimi-oz Gearhead

  Aivan, Daimlereistahan oli täällä aiemminkin puhetta, sivulle 38 olit laittanut niistä juttua ja tuon kuvan: https://www.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km003ugd

  Lentokentän Messerschmit lienee ollut kentän tai jonkun lentoyhtiön työntekijän kulkine, kun se löytyy useista kentän kuvista, mm tuolla aiemmin olleessa 1958 Ford/Horch kuvassa on sellainen pressun alla:

  [​IMG]

  Löytämäsi Tapiolasta otetut kuvat osoittavat taas sen, että onneksi kuvia tulee monelta taholta! Itse olen koittanut jo hakea monesta paikasta kuvia hakusanoilla Tapiola, Olari, Matinkylä, Haukilahti yms, mutta löytämiäsi kuvia ei ole tullut vastaan. Ekan kuvan Moparista (tai vastaavasta Espoossa) olen nähnyt ja ottanut talteen jonkun linkin, mutta esim tuo Coupe 1954 Mercury oli ihan uusi löytö! Jotain kuvia senkin ikäisistä löytyy, mutta ovat olleet takseja tai virkavallan käytössä, joista mikään ei ole ollut tuollaista 2d korimallia.
   
  Pande_K tykkää tästä.
 15. Pande_K

  Pande_K Gearhead

  "Puutarhakaupunki" Tapiola oli aikoinaan nähtävyys, jota tultiin katsomaan pitkienkin matkojen takaa. Ja olihan se tyylikäs kokonaisuus. Lisärakentaminen ja autoliikenteen valtava määrä on muuttanut ilmettä kovastikin, mutta esimerkiksi Mäntyviidan seutu on melko alkuperäinen ilmeeltään.

  Ihan valtionpäämieskin kävi 28.2.1967 tutustumassa Tapiolaan. Atte Matilaisen kuva, Espoon kaupunginmuseo, asuntosäätiö, valokuvat 3037:1220.

  [​IMG]

  Mercurystä löytyy Finnasta värikuvakin. Ihan villi arvaus, että olisiko se arkkitehti Aarne Ervin oma auto sillä tuskin sattumalta sama auto on Tapiolan ja Kivenlahden kuvissa vaikka tämän kuvan kuvaaja onkin museon tietojen mukaan tuntematon. Rakennustyömaa Kivenlahdessa. Espoon kaupunginmuseo, Asuntosäätiö, diat 2564:23. Kuvan ajoitus on 1968-70 mutta pitääköhän paikkansa ettei olisi varhaisempi?

  [​IMG]
   
  Kimi-oz, Ronkeli, esmi ja 1 muu tykkäävät tästä.
 16. Jeep360

  Jeep360 2nd gear

  Naapuripihassakin on joku amerikkalainen , Mopar tai Ford?
   
 17. Kimi-oz

  Kimi-oz Gearhead

  Kuvissa oltiin äskettäin Kauppatorin ja Mantan lähettyvillä, muutama kuva lisää niiltä nurkilta.

  Pari SKY-Foton kuvaa, vuosi 1972? Kuvassa mukana mm Mosse ja Volga umpikyljet, sekä ikkunalliset Skoda ja Rambler farkut. 2 ja 4d Moparit hyvin näkyvissä, ja Alfa Romeokin on kuvaan päässyt. Spedellä oli ASU-1 Musse ja ASU-2 Kupla, ASU-91 on päätynyt vas alanurkan Taunukseen:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002iji

  SKY-Foton toisessa melko saman hetken kuvassa näkyy liikennettä myös Senaatintorin suuntaan:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002ijk

  Samaan suuntaan näkymää toisessakin kuvassa, suojatien päällä nyt hienot VW avolava ja Commer/Fargo tms paku:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002ijj

  Kun ylläolevien kuvien taustoja yhdistää, näkee että 63 Chevyn kaartaessa kuvasta vasemmalle, sen tilalle tulee oikealta Mustan Fordin keulaa. Ja Barracudan (?) lähtiessä kuvasta ylöspäin mäkeen, vastaan tulee valkoinen taxi-Moppe.
  [​IMG]

  Toisen kuvaajan eli Constantin Grünbergin kuvissa näkyy ainakin sama vihertävä farkku Taunus, eli kuvat lienevät suunnilleen samalta ajalta?
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km0000m54g

  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km0000m54f

  Constantin Grünbergin kuvissa näkyy Kauppatoria myös vuonna 1965:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km0000m9tn
  Kuvausvuosi pitänee paikkansa, vaikka kuvaajaa kohti tuleva (Karman Ghian kohdalla oleva) hopeinen usa-auto näyttää jotenkin uudemmalta kuin ilmoitettu kuvausvuosi, olisiko se sitten 1964/65 Buick?

  Yksi Sky-Foton kuva vielä lisää, harmittavan kaukaa otettu mutta saa suurennettua:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002ijg

  Pari suurennosta alla, tuossakin kuvassa on 1960 4d ht GM, tällä kertaa sinivalkoinen Chevy. Paljon mielenkiintoista sen ajan torikalustoa nähtävillä, mutta vain yksi on enää ollut liikkeellä 30-lukuisella. Kuvassa saattaa olla toinenkin 60 Chevy ellei se ole 1959, takaovessa kyllä vaikuttaisi olevan 60 Chevyn listoitus? Mikä mahtaa olla taaempi mustavalkoinen auto TE-MA:n kuorma-auton kohdilla toisen mustavalkoisen eli Simcan takana?
  [​IMG]

  Kuvan alalaidassa on ainakin hyvin sporttisen näköinen punavalkoinen Skoda, mutta mikä on siitä parin auton päässä oleva coupen tai ht:n näköinen tummansininen, Borgward tms erikoisempi merkki? Kuva on tosin niin huono, että voinee olla melkein mikä vaan... Suomen Linnan lautalle pääsyä odottamassa 1962 Dodge Panel van, ehkä ambulanssi?
  [​IMG]
   
  Pande_K, isalmela ja Ronkeli tykkäävät tästä.
 18. Kimi-oz

  Kimi-oz Gearhead

  Sky-Foton vuoden 1975-1976 kuvissa autokalusto on torilla jo paljon suppeampaa, toki alla olevat kuvat saattavat olla vaikka arkipäiviltä ja aiemmat viikonlopulta. Käytössä on enää lähinnä isoa Mersua, Transitia ja VW:tä, jokunen Fiat ja useampikin Hiace (toki yksittäisiä muitakin merkkejä) kuvissa mukana:

  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002lti

  Osasuurennos:
  [​IMG]

  Tätä(kin) alla olevaa kuvaa jos haluaa katsella paremmin, kannattaa avata kuvan alla oleva Finnan linkki ja painaa sieltä kuvan alta vas alanurkasta "Lataa kuva", ja valita "korkearesoluutiokuva", jolloin se aukeaa paljon isompana ja parempilaatuisena kuten monet muutkin Finnan linkeistä olevat kuvat:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km002mx4

  Osasuurennus:
  [​IMG]

  Yllä olevissa kuvissa on taustalla keltainen avo Renault, sama saattaa olla tässä Eeva Ristan kuvassa vuodelta 1970. Kaikissa kuvissa ei korkearesoluutiokuva kunnolla toimi, ainakaan itselläni tämä ei sellaisena aukea:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km0000nzj1
   
  Muokattu: 13.4.2020
  Pande_K tykkää tästä.
 19. hla

  hla Gearhead

  Erikoisen värinen siipimersu osunut tähän kuvaan. Yleensä ne oli mustia, sinisiä, harmaita tai valkoisia.[​IMG]
   
  Pande_K ja Kimi-oz tykkäävät tästä.
 20. Kimi-oz

  Kimi-oz Gearhead

  Senaatintorilta 50-luvun kuva, kuvaaja tuntematon:
  [​IMG]
  https://museot.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005:km0000mnh7

  Osasuurennoksessa näkyy etureunasta/rivistä alkaen mm autokoulun auto, kaksi 7hlö Limoa, kaksi metallihohtoväristä autoa joista toinen on luiskaperä sekä Henry J. Unioninkadun varrella eli "takarivissä" on vaikka mitä laitetta, muutama musta joista yksi saattaa olla vanhempi 4d avo, jonka vieressä saattaa olla Minor mutta sekin näyttää oudolta, joku korotettukattoinen? Mikä mahtaa olla tien yläpäässä oleva, jossa musta yläosa ja vaalea tai likainen alosa? Kuvan ylätiellä eli Kirkon portaiden alapuolella on ainakin 1939 Chevy taksi, mutta bussin edessä toisella puolen katua tolpan takana on joku (varsinkin nykyään?) kalliimman puoleinen saksalainen? Onko sen edessä ehkä Gregoire?!
  [​IMG]
   
  Pande_K tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!