Omistusoikeudesta

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Merkki- ja mallikeskustelu', aloittaja Comero, 19.1.2010.

  1. Comero

    Comero 1st gear

    Nettiautossa törmäsin kiinnostavaan ajokkiin. Selvittelin taustoja entisiltä omistajilta ja ilmeni että auto oli vaihtanut jossain vaiheessa omistajaa perheen sisäisesti. Oli sitten käynyt niin että tämä uusi "omistaja" oli ottanut yhteiselosta ritolat ja ottanut tietenkin "autonsa" mukaansa. Harmi vaan kun autossa sattui olemaan lainatekniikka alkuperäisen tekniikan hajottua eikä suostunut sitä palauttamaan oikealle omistajalle. Myi sitten auton eteenpäin ja nyt sitten auto taas myynnissä uuden omistajan toimesta nettiautossa ja tämä tekniikan autoon lainannut kaveri haluaisi omansa takaisin siltä pari pykälää aiemmalta omistajalta.
    Uskaltaako tällaiseen peliin sekaantua? Olenko pian moottorittoman auton omistaja, jos ostan tämän? Onko tuolla moottorinsa lainanneella kaverilla laillinen oikeus tulla hakemaan omansa?
     
  2. Aako

    Aako 1st gear

    Eihän siittä ole Kellään ex, ex omistajista mitään ikisemistä, jos ostat auton kokonaisena ja siittä on asialliset paperit tehty, niin ei siinä auta kenenkään tulla ennää osia peräämään, hankalaa varmaan on edes alkaa todistamaan omistavansa nuo osaset.
    Itte jättäsin kyllä tuommosen riitasen auton ostamati, kaikenlaista turhaa vääntöä tiedossa ja autoja on maailma täys.
     
  3. Comero

    Comero 1st gear

    Moottorissahan on sama numero kuin auton valmistenumero ja tällä moottorin lainanneella on olemassa se alkuperäinen auto. Tosin ilman moottoria nyt.
     
  4. SuperGas

    SuperGas Gearhead

    Tämä henkilö sopii asiansa heidän kansaan, joille moottorinsa lainasi.

    Sinä teet kaupat, saat siitä omilla nimilläsi olevat paperit. Näillä eväillä kaupan kohde on siirtynyt omistukseesi, eikä siitä tarvitse alkaa irroittelemaan mitään...

    Jos moottorin lainannut riitauttaa asian, vastaajana on varmasti lainamoottorin vastaanottanut osapuoli, et sinä.

    Voin tietysti olla väärässäkin, mutta itse uskon asian menevän näin.
     
  5. SuperGas

    SuperGas Gearhead

    Valmistenumeroilla ei ole mitään tekemistä omistusoikeuden kanssa.
    Omistusoikeus tavaraan siirtyy sinulle (yleensä) kauppakirjan allekirjoituksin.
    Jos paperit on OK, konttori kirjoittaa sinulle uuden rekisteriotteen ja toimii täten ikäänkuin "kaupanvahvistajana". Myyjän voi halutessaan pyytää mukaan konttorille, sillä jos autossa on papereiden tms. osalta huomauttamista, selviävät nämä viimeistään tässä vaiheessa.
     
  6. dean66

    dean66 Gearhead

    jos tuosta tekniikan vaihdosta ei ole mitään dokumentoitua todistetta, niin varmasti aika hankala on mennä kenenkään vaatimaan tekniikanvaihdon palauttamista.

    mutta itsekin kyllä kiertäisin tuommoisen auton TOSI kaukaa... mistä sitä tätä suomen lainsäädännön tulkintoja tietää:D

    -a-
     
  7. signet

    signet Gearhead

    Missä autossa on sama moottorinnumero kuin alustan valmistenumero?
    Ja Suomessa ei moottorinnumeroa ole kirjattu rekisteriotteeseen,ryssille se koneen numero tuntui olevan helvetin tärkeä kun veivät ladoja aikanaan Suomesta takaisin venäjälle.
     
  8. Geebe

    Geebe Gearhead

    Jos joku vaikka tietämättään ostaa varastettua tavaraa, saattaapi lain pitkä koura tulla hakemaan viekkaudella ja vääryydellä haltijaa vaihtaneen omaisuuden takaisin.

    Onko sitten vapaaehtoisesti lainattu mutta vastentahtoisesti palauttamatta jätetty tavara samanmoista kuin varastettu, en tiedä.
     
  9. hamppi

    hamppi 2nd gear

    Jotenkin tuntuis että on aika nihkeetä todistaa omistavansa jonkun muun myymässä autossa oleva moottori.
    Tai no on multa myyjä tullu joskus myymänsä autonosaa perimään takaisin kun joku muu olisi maksanut paremman hinnan. Voi arvata tuliko :argue:
     
  10. Comero

    Comero 1st gear

    Siis amerikkalaisvalmisteisissa autoissa moottorinnumerohan on ollut iät ajat sama kuin auton sarjanumero. Eli se vin numeron juokseva loppuosa. Ja vaihteiston numerossa pätee sama myös.
     
  11. nimat-13

    nimat-13 Gearhead

    en ostaisi

    Mulle kävi -70-80 luv taitteessa et ostin yhden Volvon johon edellinen omistaja oli ostanut olikohan "tammer Diiselin"vaihtokoneen,no myöhemmin selvisi et kaveri oli ottanut koneen osamaksulla ja ei ollutkaan maksanut.Kone lähti nokalta viraomaispäätöksellä,kysyivät kyllä multa haluanko minä sen maksaa mutta periaatteesta en maksanut kun siihen aikaan oli melko kallis kone tuo b20.No saihan se kaveri sit ikuisen muiston multa siitä koukusta minkä teki ja mä jotain ehtoollista ym.
     
  12. signet

    signet Gearhead

    Mulla ei kai sit ole ollut vielä missään alkuperäinen moottori...
     
  13. signet

    signet Gearhead

    Re: en ostaisi

    Tuskin tänä päivänä tämmöstä päätöstä tulis...oikeus on enempi vilunkien puolella :argue: raksapuolella on esimerkiksi käynyt niin et vaikka tavarantoimittaja kertoo laskussaan et:eek:mistusoikeus myytävään tuotteeseen säilyy myyjällä kunnes se on kokonaan maksettu,niin takas voi hakea työmaalta esim. ilmastointikoneen jos sitä ei ole asennettu kiinni.Jos se on asennettu niin takas ei saa,velka on kyllä olemassa alkuperäisen laskun mukaisesti ja sitä voi periä...
    Joskus on käynyt myös niin että epärehellinen myyjä X myi hiasen ostajalle Y joka ei heti ottanut autoa nimiinsä.Epärehellinen myyjä kävi konttoorilla kauppaa seuraavana päivänä kertomassa otteen kadonneen ja sai uuden.X haki seuraavana yönä hiasen vara-avaimilla takasin ja myi kiireesti uudestaan ostajalle Z joka rekisteröi hiasen välittömästi nimiinsä.Z sai oikeuden päätöksellä pitää hiasen koska oli hyvässä uskossa sen ostanut.X määrättiin korvaamaan Yy:lle hiasen hinta jota X ei yllättäen maksanut (ja oli varaton)Y jäi nuolemaan näppejään,tälläisiä oikeuden päätöksiä voi olla,niissä ei voi kaikki voittaa;yleensä vain lakimiehet.
     

Kerro tästä muillekin!