Pakoputki kysymys

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja HenkkaTurust, 14.4.2002.

  1. HenkkaTurust

    HenkkaTurust 1st gear

    Joku täällä viittasi aikaisemmassa keskustelussa siihen, että molemmin puolin toimivat sivuputket olisivat taas menneet läpi katsastuksesta sillä perusteella, ettei EU:n alueella ole mitään sääntöä mikä tämän estäisi. Siis suurinpiirtein näin.
    Onko nyt jollain ihan oikeeta tietoa tai kokemuksia asiasta?
    Tietysti asiaa voi tiedustella konttorilta, mutta eipä ukot meinanneet aikanaan myöntää sitäkään, että ns. alleloppuvat ovat OK.
    Eli nyt tietoa pliis, vielä ehtis tekeen putket kesäks...
     
  2. Anonymous

    Anonymous Guest

    Ei kuulosta uskottavalta, sillä onhan EU:n alueella sääntö mikä tämän estää - ja se on Suomessa :lol:
     
  3. Kerberos

    Kerberos Gearhead

    Joo kyllä saa tulla myös oikealta M1 ja N1-luokan ajoneuvoissa(TLL 2002, Arva 42§). Mutta pään tulee olla siten sijoitettu ja suunnattu, ettei pakokaasuista ole tarpeettomasti haittaa auton matkustajille, jalankulkijoille tai muille tien käyttäjille. Määräyksissähän noudatetaan direktiivejä JA kansallisia määräyksiä.
     
  4. HenkkaTurust

    HenkkaTurust 1st gear

    Kivaa, vihdoikin asiallinen vastaus! Mutta pliis kertokaa vielä mitä nuo M1 ja N1 luokat oikein tarkoittaa.
     
  5. timppa

    timppa Gearhead

    toinen on Kuorma- ja toinen pakettiauto?
     
  6. Rubberduck

    Rubberduck 1st gear

    M1 = henkilöauto
    N1 = pakettiauto

    Lainaus lakitekstistä

    "Pakoputkisto

    1. Pakoputken on oltava siten sijoitettu, ettei sen mikään kohta ole vaarallisen lähellä polttoainesäiliötä tai -putkea. Jos pakosarjan tai -putken yläpuolella on polttoainejärjestelmän laitteita tai polttoaineputkien liitoksia siten sijoitettuina, että mahdollisen vuodon sattuessa polttoainetta voi tippua tai valua pakosarjalle tai -putkistolle, tai jos polttoaineen syttymisvaara muutoin on ilmeinen, on pakosarja tai -putkisto varustettava tarkoituksenmukaisella suojuksella.

    2. Pakoputkiston pään tulee olla siten sijoitettu ja suunnattu, ettei pakokaasuista ole tarpeettomasti haittaa auton matkustajille, jalankulkijoille tai muille tien käyttäjille. Muun kuin M1- ja N1-luokan ajoneuvon pakoputken pään tulee olla suunnattu taaksepäin tai vasemmalle. Jos pakoputki vasemmalla sivulla tai takana vasemmalla puolella on suunnattu enemmän kuin 45° vasemmalle, on sen pää lisäksi käännettävä siten, että pakokaasut suuntautuvat vähintään 45°:een kulmalla vaakatasosta alaspäin.
    N2- ja N3-luokan ajoneuvossa pakoputki saa olla suunnattu ylöspäin, jolloin sen tulee ulottua ainakin ohjaamon ylimmän kohdan tasolle. Pakoputken ulkohalkaisija saa olla enintään 120 mm, tai jos siihen on erityistä syytä, enintään 150 mm.

    3. Pakoputken pään ympärillä, 50 mm:n matkalla sen päästä mitattuna, on oltava vähintään 50 mm vapaata tilaa."

    Juu, taitaa Kerberos olla oikeassa.


    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Rubberduck 2002-04-26 08:37 ]</font>
     
  7. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    :???: :???:
    Mikähän on tarpeellinen haitta :grin:
    Mielestäni tällaiset määritelmät, valitettavasti, ovat juuri niitä tulkintakysymyksiä ja riippuvat hyvinpaljon katsastusmiehestä...eli mielestäni ko pykälän mukaan oikean puolen sivuputki voidaan olla myös hyväksymättä.
     
  8. timppa

    timppa Gearhead

    liikaa haittaa on varmaan silloin jos koneen pakokaasut ovat kuin tractor-pulling vehkeissä?
     
  9. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Kyllä valitettavasti näin taitaa olla. En kyllä ymmärrä miten esim. corvetten vaaksan korkeudella maasta oleva ja alaviistoon suunnattu sivuputki voisi tuottaa minkäänlaista haittaa kenellekään? Sehän puhaltaa jalkakäytävän kivetykseen eikä kenenkään jaloille. Ehkä se pöllyttää keväällä hiekotushiekan jäämiä jalankulkijoiden päälle?
     
  10. Kerberos

    Kerberos Gearhead

    Niinpä niin, katsastusmieshän sen tulkinnan tekee, ja kyllä he sitä maalaisjärkee varmasti käyttävät. "Tarpeeton haitta", on sellainen jonka varmasti kaikki ymmärtävät (sinistä savua ym.), auton ei tarvitse kuitenkaan olla mikään katalysaattorimalli, jotta se putki voisi sieltä oikealtakin tulla. Kun mennään sinne katsastukseen niin ei olla heti kiukuttelemassa, heiltä saa hyviä neuvoja, ja kannattaa aina kysyä etukäteen jos ei tiedä tai ole varma jostain asiasta. Siinäkin ammattikunnassa löytyy monenlaista harrastajaa, prätkistä jenkkeihin.
     
  11. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Kerberos osui asian ytimeen! Kuten aikaisemminkin on todettu, itsestä on paljon kiinni miten sinuun/asiaan suhtaudutaan.
     
  12. Anonymous

    Anonymous Guest

    Katsastusmies totesi, että kun putkeni on vas.sivulle enemmän kuin 45 astetta, niin pitää olla alaspäin suunnattu. Kävi juttelemassa kollegansa kanssa ja tuli takaisin ja totesi, että ei se varmaan vielä tuon vuosimallisessa tarvinnut olla. Huomasi, että siitä sen oikeasti tulla pitää eikä halunnut siihen muutoksiakaaan vaatia. Katsastuskonttorit ovat muuttuneet ihan älyttömästi siitä entisestä breshnevin aikaisesta. Samat äijät, jotka ei ennen päivää sanoneet tarjoilevat nyt asiakkaille kahvia. Yksi jo eläkkeellä oleva katsastusmies muisteli, että oli ne aikoja kun asiakas oli aina väärässä.
     
  13. KTM

    KTM Gearhead

    Kävin eilen näyttämässä konttorilla omaa autoani. Katsastuksen lopuksi nappasin esille kuvan samanlaisesta autosta tehtaan sivuputkilla. Kysyin inssiltä heidän kantaa asiaan, jos laitan tämmöiset sivuputket. Inssi meinasi, ruuvaa vaan kiinni. Oikealle puolelle puhaltavaputki ei saa tuottaa kohtuutonta haittaa muille tienkäyttäjille/jalankulkijoille. Nuorempi inssi otti osaa keskusteluun ja totesi sopivan kulman olevan sellainen joka ohjaa pakokaasut/äänet kohti maata, ettei polkaistessa säikytä jalankulkijoita alushousujen vaihto kuntoon. Mitään muutoskatsastusta tai merkintään otteeseen ei tarvita. Näin siis valtionkonttorilla meinasivat.
     
  14. HenkkaTurust

    HenkkaTurust 1st gear

    Hurraa! Mahtaiskohan onnistua täälläkin?
     
  15. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Tuossa stadin kruisinkeissa perjantaina huomasin parissakin Vettessä kylkiputket; toimivina molemmilla puolilla. Aika veikeän näköiset ja kuulemma katsastuksesta meni läpi, kun juttelin kuskin kanssa. Kertoi inssin vaan kommentoineen: "tälläsethän niis tehtäältä tulles kai oli"..

    Houkuttelisi.. <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  16. Alexik

    Alexik 1st gear

    Siittä vaan sitten vetteä hankkimaan ja siihen niitä sivuputkia... :grin: :grin: :grin:

    Pitäsköhän silveriinkin väkertää... riäh riäh...
     
  17. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    No joo, lähinnä ajattelin sellaisia lake-pipes meininkejä tomivina, mutta.. <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     

Kerro tästä muillekin!