Paniikkinappulaa on jo painettu

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja human62, 30.9.2008.

  1. nyffikaakoo

    nyffikaakoo 1st gear

    Sahaako öljyn hinta jotain vai sahaako joku öljyn hintaa, ja minkälainen on lopputulos? Pienempiä öljyjä vai pienempiä hintoja?

    Taidan mennä sahaamaan mersun lokasuojaa... :odroll:
     
  2. sami

    sami Gearhead

    Koskahan se öljy on sahannu tarpeeks että se sahattava menee poikki?
     
  3. nyffikaakoo

    nyffikaakoo 1st gear

    Luulis että pian, koska se näköjään on siirtyny fossiileitten joukkoon energialähteenä... :D
     
  4. RB-440

    RB-440 1st gear

    ¨


    Nojaa, hyvähän sitä on markkinaukuleiden hihitellä, kun veronmaksajat ympäri sivistyneen maailman subventoi markkinoita miljardeilla verovaroistaan ja tasoittavat siten markkinasekoilijoiden ihan itse itselleen kaivamat suden kuopat.

    Minkäs viestin tää sitten markkinoille antaa? No, tietenkin sen, että ei ole oikeestaan mitään väliä sillä, mitä markkinoilla tulee säheltäneeksi, sillä valtion, eli veronmaksajien apu löytyy sitten, kun sitä tarvitaan, eli siinä vaiheesa, kun on jo vähän myöhästä.

    Koska maailma ei ole mustavalkoinen, tietysti tämänkin on kaksi piippuinen juttu, sillä pankkijärjestelmän päästäminen maailman laajuiseen kaaokseen olisi varmaankin isompi paha kuin muutaman keinottelijan pelastuminen ja mahdollinen rikastuminen systeemiä pelastettaessa.

    Seuraava kysymys sitten on, että pystyykö markkinatalous tosiaan ratkaisemaan aina ja kaikki ongelmat järkevästi ja tehokkaasti, vai olisko jonkinlainen re-regulation of deregulation - malli sittenkin kokonaisuuden kannalta parempi, jos niinkuin miettii esimerkiks talousjärjestelmän vakautta, yritysten toimintaympäristön ennustettavuutta ja muuta semmosta pientä. Sitähän sopii miettiä.
     
  5. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    Joku istuu aika ison rahakasan päällä ja pitää sen piilossa vai mihin se kaikki kateissa oleva hillo on mennyt :eek: .
     
  6. No H2O

    No H2O Gearhead

    Tjep... Miettikää vaikkapa Islantia. Vielä vuosi sitten ihmeteltiin että mistä semmoinen 300 000 asukkaan maa pystyy repimään rahat "maailman valloitukseensa". Kävi kuten ahneelle, siinä sanonnassa.

    Sielläkin tavallinen tossunkuluttaja loppukädessä maksaa kaiken.

    Joiltakin osilta tuntuu siltä että vihattu ja kirottu iso E on sittenkin ihan hyvä juttu... :wink:
     
  7. WTF

    WTF Gearhead

    Ne rahakasojen päällä istuvat odottaa, että tuon viivan suunta muuttuu.

    http://www.kauppalehti.fi/5/i/img/cewol ... &days=2555
     
  8. rrauta

    rrauta 3rd gear

    ei sitä oo vissiin ollukkaan koskaan, siellä on vaihdeltu osakkeita aina vaan kalliimpiin ja kalliimpiin ja arvo on noussu pelkästään paperilla ja mielikuvituksessa.
    sitten kun niitä onkin pitäny alkaa maksaan oikeesti rahalla, sitä ei sitten olekkaan missään ja homma kaatuu kuin tulitikkutalo :rotfl:

    noinhan se pörssi toimii, loistava keksintö :rotfl:
     
  9. Putte

    Putte 1st gear

    Ei sitä hilloa oikeasti ole olemassa, vaan se on muun muassa tämän velkapapereina ja muuna vastaavana.

    YLE:n teksti-TV:n uutisen mukaan suomalaisten velkaantuminen on kasvanut 103 prosenttia viidessä vuodessa ja se on huolestuttavan paljon. Keskimääräinen velka asuntokuntaa kohti on 58 500 euroa ja se keskittyy 25-44 vuotiaisiin. Paljonko niillä velallisilla oikeasti on sitä velkaa, kun suurin osa yli 50-vuotiaista on täysin velattomia. Tilanne on oikeasti hyvin vakava ja suomalaisillakin on syytä olla huolissaan pankkiensa kunnosta. Kuplilla on yleensä tapana puhjeta myönnetään sitä eli ei.
     
  10. PauliP

    PauliP 1st gear

    Äsken ajellessa kuuntelin Peter Nymanin juontamaa taustapeili -ohjelmaa, suosittelen.

    Mukana oli mm. edellinen Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen. Siinä ihmeteltiin että miten ihmeessä tällaiset kriisit tulevat aina uudelleen jossain vaiheessa ja vanhoista ei mitään opita. Hämäläinen siihen vastasi että aina kun tulee kriisi, potkitaan vanhat vastuuhenkilöt pihalle ja otetaan tilalle uusia nuoria "nousevia kykyjä". Nämä sitten tekevät aina samat edellisten tekemät virheet uudelleen jne.

    Hämäläinen muuten sanoi että ainoa syypää kriisiin on vaan pankkien suunnaton ahneus. Ulkomaiset pankit tällä kertaa asialla.
     
  11. Adventurer

    Adventurer Gearhead

    Niin, jos ajatellaan tämän asuntolainakuplan näkövinkkelistä, niin ne jotka asuntoja myi ja rakensi korkeasuhdanteen aikana hyötyivät. Siis rakennusyhtiöt ja rakennustarvikkeiden valmistajat parempien katteiden ja työmiehet runsaiden töiden ja parempien urakoiden muodossa. No lamassa kun rakentaminen hiipuu niin rakennusalan yhtiöt alkaa tekemään tappiota ja kaatuilemaan ja työmiehet joutuu kortistoon eli kutakuinkin samat hyötyy ja samat häviää. Ei tietenkään samat henkilöt koska toiset häviää enemmän ja toiset voittaa enemmän.
    Yksityinen ihminen jonka talon tai asunnon arvo oli korkeimmillaan vaikka 300.000 ja nyt 150.000 ei ole itseasiassa voitannut tai hävinnyt yhtään mitään koska asuu samassa kämpässä jo 15:tta vuotta. Monen voitot ja tappiot ovat aivan virtuaalisia.

    Rahakasoja taas on haalineet ne pankkiirit jotka sitten ovat nämä persaukisille myydyn ylihintaisen asunnon lainapapereista tehneet hokkuspokkus konstilla hyvän sijoituskohteen. No ympäri käydään ja yhteen tullaan, nekin rahat on tulleet pörssipelistä ja sinne myös menneet, mitä nyt on uusi huvila laitettu (jonka arvo laskenut) ja ostettu vene ja Lamborghini (joiden arvo myös laskenut häh hää)
    :)
     
  12. PauliP

    PauliP 1st gear

    Tuota suomalaisten velkaantumisasiaakin käsiteltiin em. ohjelmassa. Hämäläinen sanoi että ollaan ihan hyvällä tasolla yleisesti ottaen. Ihan eri tilanne kuin edellisen kriisin tullessa.

    No joo, kunhan ne suomalasille luottoja myöntäneet pankit vaan pysyy vakavaraisina.
     
  13. Jza

    Jza Double Gearhead

    15 vuoden aikana tuskin kenellekään on tullut tappiota, jos oikeasti meni ostamaan/rakentamaan kämpän vuonna ysikolme :eek: Kaveri rakensi ja maksoi siitä vähän yli 300 tonnia. Tänä päivänä asunnon arvo on vähän yli 200 tonnia, mutta raha vaan muuttui markoista euroiksi.
     
  14. rrauta

    rrauta 3rd gear

    ongelma ei välttämättä ole se asuntolaine, paitsi tietysti siinä tapauksessa että korot jostakin syystä nousevat niin paljon, ettei rahat riitä enään korkoihin ja elämiseen.
    isompi ongelma taitaa olla ne, jotka on osakehuumassaan ostaneet velkarahalla osakkeita, ja sitten osakkeiden arvo menee melki nollaan ja jäljelle jää vaan velat.
    ainakin silloin edellisen laman aikaan näitä oli aika paljon.
     
  15. RB-440

    RB-440 1st gear

    Tää hyvä taso on sinänsä ainakin näin puusta katsoen vähän outu juttu. Koko Suomi on kuulemma paljon paremmassa kunnossa kuin ennen edelistä lamaa. Mun käsittääkseni valtiolla ei ollut mainittavaa velkaa ennen tota edellistä alamäkee, mutta nyt vissiin on ihan tarpeeksi. Jostain olen myös saanut käsityksen, että tavistenkin velkaantuminen on kovemmalla tasolla kuin tuolloin, 90 luvun liukumäessä.

    Tähän päälle asuntojen mahdollinen hinnanlasku, taattu inflaatio ja todennäköiset laskusuhdanteen irtisanomiset, elikkäs työttömyyden mahdollinen kasvu, niin ei voi muuta kuin ihmetellä, että miltähän tää tilanne näyttäis, jos se näyttäis olevan huono?
     
  16. nyffikaakoo

    nyffikaakoo 1st gear

    En tiijä oliko mainittavaa, mutta 400 miljardia markkaa se tais olla valtionvelka edellisen laman kynnyksellä ja aikana, moitiskeltiin sitten kovasti poliitikkoja siitä etteivät olleet edellisen nousukauden aikana lyhentäneet... No mistä ne sitä oisvat tietäneetkään, ainahan on selviö parhaimmissa ja terävimmissä päissä että nousu jatkuu ikuisesti. :rotfl:

    Ja jos olisivat tienneet, kuka olisi kesken vauhdikkaan menon ruvennut jarruttelemaan ja samalla tuhoamaan poliittista arvoaan?

    Ruotsin ent valtiovarainministeri tuumasi kirjassaan että siloin kun on taloudellisesti välttämätöntä tehdä jotain, se on poliittisesti mahdotonta. Silloin kun taas poliittisesti on tullut mahdolliseksi sen toimen toteuttaminen, se on taloudellisesti liian myöhäistä...

    Muistan että ainoa soraääni puheenvuoroissa oli Pellervon pomo, joka jossain tilaisuudessa maalaili synkkiä visioita kehityksesta. Tais olla jossain meijeriväen kassankokouksessa, olin siihen aikaan jonkun porukan edustajana sitä kuuntelemassa ja rupesin ajattelemaan että taitaa kohta mennä huonosti... Se oli -80-luvun loppupuolta, oisko ollut -87... Mutta nopeat ja näppärät alkoivat tekemään valtavia voittoja niihin aikoihin, tietty törkeät ja tumpulat oli jo uutisotsikoissakin kun keinottelut tuli ilmi.

    Lama rikastuttaa aika monia jotka osaavat notkeasti toimia riskejä ottaen ja halliten. Sehän ei sinänsä ole kovin hyvä asia, ei paranna yhteiskunnan toimivuutta eikä kykyä selviytyä, mutta ainahan haudanryöstäjiä on ollut, kuten Faaraoidenkin kohdalla esimerkki kertoo.
     
  17. Adventurer

    Adventurer Gearhead

    No missäpä tämän kaverin 200 tonnia näkyy? :) Itsekkin ostin talon lama-aikaan v. -93. Koska en aio asuntoani myydää tai vaihtaa enkä ostaa lisää asuntoja niin minulle on merkityksetöntä onko sen spekulatiivinen arvo 50 tuhatta vai 350 tuhatta? Jos se olisi 350 K niin silloinhan välirahakin isompaan tai parempaan olisi isompi. Jos taasen 50 K niin väliraha olisi varsin pieni.

    Mitä tulee osakekurssien arvoihin, niin pitääkö ne osakkeet myydä silloinkun niiden arvo tipahtaa? Eikös niitä silloin pidetä? Kai ne kannattaa myydä kun arvo on korkea ja ollaan voitolla? Miksi niitä ei muuten silloin myydä?
    Tappio tai voittohan syntyy vasta silloin kun sulla on eurot tililläsi eli teet kauppaa. Nythän niidenkin yritysten osakkeet on laskeneet jotka ovat aivan vakavaraisia ja hyviä yrityksiä. Kaikki ei ole suinkaan paskapaperia.

    Laman aikana jonkun yrityksen substanssi voi olla pienempi kuin osakkeiden yhteisarvo, hypen aikana jonkun teknolgiayrityksen osakkeiden arvo oli moni sataa kertainen todelliseen substanssiarvoon nähden.
     
  18. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    Tossa muutaman kilsan päässä on nykyjuppien asuinalue jota rakennetaan parhaillaan ja koko ajan seuraava tölli on pikkasen isompi ja hienompi kuin viereinen :rotfl: . Pihat täynnä uutta autoa, mönkijää pulpetti ym. venettä lumikelkkaa ja vaikka mitä ja tietysti naapurissa pikkasen isommat vastaavat vehkeet. Pihat on laitettu viimeitten päälle rahaa säästämättä jonkun inhon tekemänä. Tuskin noita kaikkia on käätsillä ostettu eli ne on lähes kaikki tällätty todennäköisesti asuntolainan jatkoksi :rotfl: . Tollasen korttitalon horjuttamiseen riittää pelkästään noitten korkojen nosto ja jos ja kun täälläkin alkaa pankeissa tapahtua niin tuolla ei ole kenelläkään enää hauskaa kun jos tölli lähtee alta niin se velka vaan lisääntyy. Nytkin muutamalla tutulla on noin 300000€ laina just otettuna jollain lyhyellä 20v maksuajalla. Tollaseen toi korkojen nosto nappaa aika mukavasti :odroll: .
     
  19. rrauta

    rrauta 3rd gear

    vuonna 1991 oli valtionvelka n.10 miljardia euroo ja 1995 n.65 miljoonaa euroa. eli kyllä se lama vähän tais vaikuttaa siihen valtionvelkaankin.

    ja nythän on sitä velkaa pohjilla sellaset 50 miljardia, eli oikeen on hyvä tilanne alkaa taantuma.
     
  20. WTF

    WTF Gearhead

    Tottahan tuo, tappiota et ole tehnyt ennenkuin myyt osakkeet tappiolla

    Tahtoo vaan olla menossa pakkomyynnit menossa noissa osakkeissa.
    Raha kun virtaa rahastoista ja muista ulos niin jostainhan se maksettava raha on hankittava.
    Velkarahalla sijoittaneilla saattaa olla myöskin pakkomyynnit edessä jos velkaa otettu vielä salkun arvoa vastaan... + korot + ....


    Itse teen juuri päinvastoin :lol:

    Keväällä aloitin ostot ja jatkan seuraavat pari vuotta tai pitempäänkin.
    Sitten voi joskus 5 -10 vuoden päästä tarkistella kuinka paljon on tullut ostettua sitä paskapaperia. Pitää vaan jaksaa odotella miten alas nuo hinnat vielä tippuu.

    Tonttikauppaakin on tullut hierottua, kun tuossa nykyisessä okt:ssa alkaa tulemaan seinät vastaan.

    Eli teenkö kaikki päin he.....iä :eek:


    Enempää ei kannata sijoittaa kuin on varaa hävitä.
     

Kerro tästä muillekin!