Pisteosien 3D-tulostuspalvelu (+kysely)

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja ihmepoika, 31.3.2015.

 1. ihmepoika

  ihmepoika 3rd gear

  En tiedä tuliko jostakin semmoinen mielikuva, mutta ei tätä tosiaan rahankiilto silmissä olla tekemässä. Kasaillaan tätä palvelua muiden töitten ohella, ja koska muut työt pyörii tällä hetkellä 3D-tulostuksen ympärillä niin sitä kautta yhteistyö-verkostot alalle on kunnossa mikä mahdollistaa yhtä sun toista puuhailua.
   
 2. EVO X

  EVO X Gearhead

  Onko teillä käytettävissä 3D mittalaitteisto haastavien mallien verifioimiseksi? Joidenkin osien "kopioiminen" on tuskastuttavan hankalaa saada vastaamaan 3D ympäristössä 100% alkuperäistä. Se voi ajatuksena olla helppoa mutta käytännössä tunteja kuluu sen verran paljon että kannattamaan sitä ei kovin helpolla saa. Uuden, vaikkakin haastavan kappaleen mallinnus on paljon helpompaa kuin olemassa olevan tarkka jäljennös. Ongelmana on myös tietyissä osissa se että niiden originaalit ovat käsin tehtyjä joten esimerkiksi kuvioiden rivi tai jonokopiointi ei onnistu ja homma menee käsitöihin. Tämän vuoksi se mittauslaitteisto helpottaa huomattavasti. Harrastajalle se "sinne päin" ei kovin usein riitä.
  Ja älkää nyt ymmärtäkö väärin, tuen ehdottomasti tällaista toimintaa, mutta jonkin verran omaan projektiini osia tehneenä se on melko haastavaa saada kannattamaan.
   
  Norri tykkää tästä.
 3. ihmepoika

  ihmepoika 3rd gear

  Kiitos kommentista "TAi", osa oli siis muodoiltaan suht yksinkertainen? Sehän nuissa yksittäisosien tilaamisessa on että se mallinnuksen osuus tulee helposti aika isoksi..
   
 4. ihmepoika

  ihmepoika 3rd gear

  "Evo X", puhut asiaa. Ja esim. 3D-skannerin pitää olla aika laadukas (=kallis), että siitä juurikaan hyötyä tässä on. Laitteistoa voidaan hankkia sitä mukaa kun tarve on, ja aika pienien marginaalien kanssa painitaan muissakin mallinnusprojekteissamme. Uskon että laatu saadaan riittävälle tasolle.
   
 5. TAi

  TAi 1st gear

  Googlen kuvahakuun "ignition sector". Mallintajan mukaan oli melko haasteellinen tehdä.

  Edit: tässä vielä oikea kuva. Vasemmalta NOS, tuloste ja rikkinäinen.

  [​IMG]
   
  Norri tykkää tästä.
 6. ihmepoika

  ihmepoika 3rd gear

 7. rötkö

  rötkö 3rd gear

  Miten ois 1970 chargerin maski? Kun ei niitä kukaan valmista. 68 ja 69 taitaa jo saada noin tonnin hintaan.
   
 8. soppa79

  soppa79 3rd gear

  Eli esim. takavalojen "laseja" pystyisi tekemään?

  joko olette päässeet hinnoittelua miettimään?
   
 9. Pertti K

  Pertti K Gearhead

  Kusiytösen Saabin B-pilarin verhoilut tuntui olevan kananhampaan veroisia harvinaisuudessaan. Ehjät sellaiset. Tuli esille kun appiukon -77 (vai -78?) Saabia entisöitiin. Taitaa vieläkin olla ilman. Sen verran yleinen auto että markkinoita voisi olla. Vielä jos Ministä tai Kuplasta löytyy joku vastaava, niin markkinat "loputtomat". Tosin kaikkein yleisimpien mallien osatarjonta on yleensä jo valmiiksi hyvä.

  Mutta varmasti on kasvupotentiaalia tuolla alalla, kun hoksataan mitä kaikkea voi tehdä.
   
 10. Rockmaple

  Rockmaple Gearhead

  Uskaltaisitko laittaa näin julkisesti jotain suuntaa antavaa hinta-arviota kuvan mukaiselle listan kiinnikkeelle?

  [​IMG]

  Noin 10 senttiä korkea, tai siis kuvassa leveys.Vasemmasta reunasta on katkennut toinen "viiksi" Tarve olisi noin 25-30 kpl. Ebyssa on joskus yksittäisiä ollut myynnissä 10-15 dollarin hinnalla. Voi kyllä olla, että parturoin listat pois sitten kun ryhdyn maalaushommiin. Ilman uusia kiinnikkeitä ei niitä ainakaan saa takaisin, kun vanhat murenevat käsiin.
   
 11. VintageSpeed

  VintageSpeed 3rd gear

  Nyt on ehkäpä ensimmäiset asiakaskokemukset hankittu tästä yrityksestä.

  '63 Imperialista hajosi orggis kattokruunun linssi. Käytettyä ei kannata hankkia ja Gary Goersin kuvastossa moinen kustantaa lähemmäs 200$.

  Kuvassa orggis linssi:

  [​IMG]

  Ja kiinni autossa:

  [​IMG]

  Otin vanhasta linssistä kohtuullien tarkat kuvat sekä mitat ja lähetin näille kavereille.

  [​IMG]

  Parin sähköpostin lähettelyn jälkeen joissa pyysivät vielä tarkentamaan mittoja sekä ehdottelivat sopivaa materiaalia ja paksuutta (abs-muovi).

  Puolitoistaviikko ja osa oli postilaatikossa. Aluksi sattui tosin pieni moka ja tulosteesta oli tullut 1cm liian lyhyt. Asia korjattiin maksutta ja yhden lisäviikon jälkeen kädessäni on täydellisesti paikalleen sopiva uusi ja kestävä linssi.


  Ja mikä parasta, tämä on tehty oikesti suomessa ja maksoi postikuluineen, mallinnuksineen 86€


  [​IMG]

  [​IMG]

  Iso kiitos näille herroille ja suosittelen muitakin kokeilemaan tätä palvelua.
   
  Norri tykkää tästä.
 12. maxvo2

  maxvo2 Gearhead

  Tämä 3-D tulostushan vaikuttaa ihan hyvältä ja toimivalta hommalta. Täytyy laittaa korvan taakse jos tarvetta muovisiin pikkuosiin joita ei saa.
   
 13. ihmepoika

  ihmepoika 3rd gear

  Kiitokset palautteesta! Vastauksena Rockmaplen kyselyyn listan kiinnikkeiden hinnasta: 30 kpleen erä karkeasti arvioituna 250-300e +alv (sisältää kaikki kulut), sillä varauksella että PLA-materiaalia joudutaan testaamaan käytännössä. ABS-muovista hitusen kalliimpi tulostusteknisistä syistä.

  Toisena hintaesimerkkinä voin heittää Honda CB:n laturin hiilirungon, mallinnuksineen 86e.

  Tarkempia kyselyitä voi lähettää mailin kautta: design@matti-juhani.com tai osoitteessa http://3dsmiths.koeputki.fi/
   
 14. spede

  spede Gearhead

  Miten tuo mallinnus/mitoitus tapahtuu jotta uudesta osasta saadaan täsmälleen samanlainen kun vanha?
   
 15. Adventurer

  Adventurer Gearhead

  Ken on kiinnostunut 3D-tulostimesta (150x150x150mm) niin sellaisen saisi nyt hintaan 1590€ Joensuusta meidän kivijalkakaupasta. Suomessa valmistettu laite ja tosi laaja koulutusmateriaali tulee mukaan. 3D tulostus on vielä kehityksessään löytöretkeilyvaiheessa, eli kalibrointien, materiaalien testaamisten yms. kanssa menee aikaa, kunnes alkaa kelpoa jälkeä tulla kokemuksen myötä. Halvimmat laiteet kun ei kovin älykkäitä ole. Eli mitään blug and play hommaa tämä ei vielä ole.
  Jos tämä "prepress" eli skannaus/mallinnus jne on kondiksessa niin kyllä harrastajakin tuolla saa koneen hinnan kuoletettua jos voi tulostella hard to find osia itselle ja muille. Ilmaisohjelmilla saa tehtyä jotain kökköä mutta kaipa ohjelmistopuoleen pitää satsata. ABS ja PLA muovi on halpaa 35€/kg ja paremmat matskut sitten kymmen kertaisia hinnaltaan.
   
 16. ihmepoika

  ihmepoika 3rd gear

  Spedelle vastaukseksi: Mikäli vanha osa löytyy malliksi, niin voidaan mittausten perusteella mallintaa. Tarvittaessa skannataan.
   
 17. EVO X

  EVO X Gearhead


  Mallinnuksen taso ei ole mielestäni riittävä. Alkuperäisessä on syvemmät ja leveämmät urat ja isommat pyöristykset. Samoin pinnan laatu on heikko. Kappale on maalattu ilmeisesti mattavalkoisella tulosteen pinnan päälle kun taas alkuperäinen on ruiskupuriste kiiltävällä pinnalla. Hyvä jos kelpaa, itse en hyväksyisi vielä tätä painosta. A for an effort, mutta vielä on jannut töitä että nämä osat on oikeasti priimaa! Tarkempi mallinnus, erityishuomio yksityiskohtiin, pinnanlaadun oikeaoppinen jäljitteleminen esim. valkoisella lakkaseoksella jne.. kyllä se siitä.
   
 18. VintageSpeed

  VintageSpeed 3rd gear

  Olet oikeassa, parempaakin pystyisi toki tekemään se on aina henkilökohtaisista tavoitteista kiinni mihin on valmis tyytymään, mutta tähän mun käyttöautoon tuo laatu riittää vallan mainiosti. Tohon sun Cadillaciin ei ikinä.
   
  Norri tykkää tästä.
 19. Pertti K

  Pertti K Gearhead

  Ihmettelinkin että sähköpostilla on tehty mallinnus. Tuntuisi kaikin puolin järkevämmälle niin ajankäytöllisesti kuin lopputuloksenkin kannalta lähettää alkuperäinen malliksi.

  Pinnanlaadun saisi ehkä hiomalla ja kiillottamalla vastaamaan enenmmän alkuperäistä?
   
 20. toyopet

  toyopet Gearhead

  Mitenkäs, olikohan jo mainittu, pystyykö tällä systeemillä tekemään kirkkaita ja värikkäitä mutta läpinäkyviä osia? Esim joku parkki/vilkkuyhdistelmälasi, jossa toinen puoli on kirkas läpinäkyvä ja toinen puoli keltainen?
   

Kerro tästä muillekin!