Poliisi autot

Ketju osiossa 'Merkki- ja mallikeskustelu', aloittaja Kimmeli, 27.9.2003.

 1. Rocket engineer

  Rocket engineer 1st gear

  Tai sitten mun isoisäni uutena ostama. Noihin aikoihin olivat enoni mukaan hakeneet tuliterän Valtterin Hangosta. Luultavasti pääosa Suomen 1967 valttereista tuli muutamana laivalastina ja ne leimattiin erän saavuttua? Luultavasti suuri osa vuoden 1967 malleista oli jo myyty laivan tullessa satamaan?

  Orgisväristä sen varmaan voi päätellä. Eikös nuo poliisiautot olleet valkeita. Isoisän -67 Valtteri oli tummanvihreä. Tuskin hirveästi valkeita valttereita tai dartteja tuli? Yleensä ostajat ottivat joko mustaa (usein yritys- ja taksikäyttö) ja siviilit sitten jotain muuta "arvokasta" väriä. Valkeaa tuskin moni sen aikainen potentiaalinen ostaja Suomessa halusi?
   
 2. Rocket engineer

  Rocket engineer 1st gear

  Oli. Ainakin se TM-25 oli police special-versio. Mulla on se TM-numero jossain, jossa auto esitellään. Mm. korin pääsaumat oli ralliautotyyliin hitsattu kahteen kertaan jäykkyyden lisäämiseksi tehtaalla. Alusta oli HD ja autossa oli mm. isompi laturi, HD-jäähdytin, öljyjen jäähdyttimet yms. Samoin katossa oli lisäjäykisteitä, jotta katto ei värise vauhdissa valomajakan vuoksi. Auto oli ihan jenkkipoliisilaitoksillekin tarkoitettu "police special"-versio, jota ei myyty kuin julkisille organisaatioille, ei yksityisasiakkaille uutena.
   
 3. BKU

  BKU 3rd gear

  muistatko mikä kilpi siinä valtterissa? mulla BKU-45. Alkuperäisestä väristä en osaa sanoa, kun on maalattu jo monta kertaa eriväriseksi.
   
 4. gomopar

  gomopar 3rd gear

  On jotain tietoa Aspenista. 78 mallin Aspen A38 Police Special siirtyi 450 000 km palveluksen jälkeen Mobilian omistukseen vuonna 84 ja on siellä edelleen ja hyvässä kunnossa.
  Mulla pitäis olla siitä viime syksynä otettu kuva jossain arkistojen kätköissä. Postaan sen tänne jossain vaiheessa.
  Mobilialla on myös ainakin yksi Saabi vaan en muista vuosimallia. Taitaa pilkistää samassa kuvassa Aspenin kanssa. Lisäksi sieltä löytyy 70-luvun lopun Transiitti joka oli toiminut Supon kuunteluautona :eek: Tuölloin täytyi itse kytkee piuhoja jotta pääsi kuunteleen puheluja. Nykyään taitaa riittää puhelinsoitto Soneralle :odroll:
  Ai joo. Ja ellen väärin muista niin ainakin BMW ja Yamaha poliisipyörät on myös säilötty.
  Mobilia kierrättää kalustoa näyttelyssään erilaisten teemojen kanssa ja muun aikaa kalusto on varastoissa.
   
 5. Rocket engineer

  Rocket engineer 1st gear

  K-alkuinen siinä oli uutena.
   
 6. heikkisj

  heikkisj Gearhead

  Jossain ihme taideakatemiassa Helsingissä oli muutama vuosi sitten hieno moottoripyöränäyttely, siellä oli poliisin entinen Moto Guzzi.
   
 7. Geebe

  Geebe Gearhead

  Siviili-Aspenin mielikuvaa piti tarkistaa albumeista: maija-Bedfordin ostin noin vuonna -83 , ja samassa huutokaupassa myyty Aspeni jäi mieleen nimenomaan siksi että siihen aikaan julkisuudessa ja mielenkiinnossa oli ollut TM-25 Aspeni. Molemmat Aspenit taisivat olla suunnilleen vuodelta -78 eli 5-vuotiaana meni poistoon siviilipeli. Huutokaupassa ihmetytti ettei Aspenin hinta kohonnut taivaisiin vaikka TM-25 oli jokseenkin lentävä legenda. Aspenista olisi pitänyt maksaa varmaan tuplasti se mitä samanikäisestä Bedfordista joka maksoi 1800 mk.
  Aspen oli tumma, joko musta tai jotain sinne päin. Siihen aikaan kulki kaikkia listoja siviilikyttäautoista mutta Aspenia en niistä bongannut. Huutokauppa oli siellä vanhassa Aleksis Kiven kadun kellarissa.

  Onkohan tuo polliisi-package tehtaalta ollut jokseenkin sama kuin trailerinveto-paketti? (lepattamaton kattopelti?)
   
 8. Rocket engineer

  Rocket engineer 1st gear

  No se oli Korkeavuorenkadulla Desingn -museossa. Joo olen käynyt siellä muutenkin ennen tuota näyttelyä. Mm. ihailemassa georgialaista kirkotaidetta, suomalaista korutaidetta... Pärkele ne mun vuodet museolaitoksen palveluksessa, silloin pääsi ilmaiseksi kaikkiin museoihin..

  Oli muuten ko. tila ennen Helsingin yliopiston Voimistelulaitos, josta monet tutut (ja perheenjäsenet) valmistuivat ennen ko. alan siirtoa Jyväskylään 197x... ;)

  http://www.helsinki.fi/keskusarkisto/vi ... tusivu.htm
   
 9. Rocket engineer

  Rocket engineer 1st gear

  Ei ollut.
   
 10. 100266

  100266 1st gear

  Museoidut poliisiautot Mobiliassa

  Dodge Aspen (TM-25) ja Audi Quattro (TM-35) valkoisina poliisiautoina on Mobilian hallinnoimassa poliisiauto kokoelmassa. Myös Moto Guzzi moottoripyörä löytyy samasta paikasta. Moto Guzzi on tulossa myös Mobilian näyttelyyn "Peltitähdet". Kyseisellä moottoripyörällä oli rooli Siunattu Hulluus elokuvassa. Sisäasiainminsisteriön poliisiosaston omistamaan ja Mobilian hallinnoimaan poliisiauto- ja moottoripyöräkokoelmaan voi tutustua Mobilan nettisivujen kautta www.mobilia.fi ja sieltä eKokoelmat. Mobiliassa on myös rekisteröintitiedot 1960-luvun poliisiautoista, jos epäilee omalla harrateautolla olevan poliisihistoria.
   
 11. impala67

  impala67 Gearhead

  huhuh mikä aineisto siellä mobilian sivuilla onkaan!
  pienen kahlaamisen jälkeen voi bongailla mm. esim. poliisin kuukausittaisesta läänikohtaisesta arkistosta montako impalaa on missäkin läänissä ollut(!!!).
  hauska tilastotieto; vuonna 1967 on ollut liikenteessä vielä 48 kappaletta vuoden 1943 henkilöautomallin letukkaa!!! varmasti sodankäyneitä vanhoja takseja raggarikäytössä?

  ... onneksi löytyy yhteenvetokin, joka tosin oli selaamassani vuosikerrassa lokakuulta, on pojilla ollut rekistereissään ylläpitämistä!
  "vain omaan käyttöön"...
   
 12. SamiL

  SamiL Gearhead

  1943-mallisia? Aika outoa, kun autotehtaat tekivät 1943-45 lähinnä sotatarvikkeita. Ja suomeen ei sotavuosina letukoita edes tuotu.
   
 13. impala67

  impala67 Gearhead

  on tosiaan outoa, ja rekistereissä nimenomaan oli eritelty vuosimalleittain ja auto-luokittain...
  mielenkiintoisia tilastoja , yllättävän pitkään niitäkin jaksaa kahlailla kun on tarpeeksi vaan aiheesta kiinnostunut. on siellä kuviakin, mutta kuvat on nimetty huonosti, hakusanoiksi harvoin osuu oikea automalli kuvan kohdalla.
   
 14. mercman

  mercman 3rd gear

  43-malliset chevyt ovat todennäköisesti UNNRA Chevyjä.Nehän tosin olivat
  kuorma-autoja..... saattoipa joku olla pakettiautonakin...näitä tuli suomeen kymmeniä , suurin osa kai vanhoja sota-autoja.43 mallisia chevy henkilöautoja ei suomeen tuotu...chevy historiikin mukaan sotavuosina 42-45 valmistettiin noin 10000kpl h-autoja vuosittain joiden myynnistä päätti hallitus. Suomi ei todennäköisesti ollut kovin suosittu siihen aikaan......Yleislakkoa käsittelevässä artikkelissa vuodelta 56 poliisilla näkyy olleen käytössä UNNRA chevy jossa lavalla oli vanerikoppi työläisiä ja muita huligaaneja varten...
   
 15. Miuge

  Miuge 1st gear

 16. impala67

  impala67 Gearhead

  oops katsoin arkistoa uudestaan- siinä oli listattu vm-43 VANHEMPIEN letukoiden määrää rekisterissä tuolloin, joka on kyllä käsittämättömän iso luku sekin.
   
 17. Marklin

  Marklin Gearhead

  Tänä aamuna Ylen Filmikellarissa oli aiheena Liikkuva Poliisi.
  1956 kuvatussa pätkässä vilahti pariin kertaan uutuuttaan kiiltävä Chevy (kilpi AS-589)
  1962 kuvatussa haastattelussa pääosassa oli Porsche, mutta ehtii siinä lopussa vilahtaa myös siipi-Mopar

  Nähtävänä myös Areenassa: http://areena-beta.yle.fi/ng/areena/tv/1511022
   
 18. Marklin

  Marklin Gearhead

 19. Marklin

  Marklin Gearhead

  Tekniikan Maailmassa 17/2013 on TM-60 poliisi-Mersun luovutukseen liittyen juttua myös näistä aikaisemmista TM-poliisiautoista.
  Dodge, Audi ja Jaguar pitävät siis majaa Mobiliassa. Volvon oletettiin hävinneen, mutta tänä vuonna se paikallistettiin varsinais-Suomesta kolaroituna ja purettuna.

  Aspenin osalta kerrotaan teknisissä tiedoissa tehoksi 165 hv, väännöksi 400 Nm, huippunopeudeksi n. 180 km/h ja kiihtyvyydeksi 0-100 9,6 s.
  Jutussa myös mainitaan, että "huoltosemien baareissa teho on vuosien varrella kasvanut yli 300 hevosvoiman".
   
 20. sepi-ukko

  sepi-ukko 3rd gear

  Hiukkasen tätä sivuten
  Itella Posti Oy julkaisee 12. elokuuta omakuvapostimerkkejä, joiden kuva-aiheina ovat vanhat nostalgiset poliisiautot. 1. luokan postimerkkejä myydään kymmenen postimerkin arkeissa 16,50 euron hintaan. Postimerkkiarkkia painetaan rajattu 15 000 kappaleen painos, josta 10 000 arkkia tulee myyntiin Postin omassa myymäläverkostossa ja 5 000 arkkia verkkokaupassa.

  Postimerkeissä esiintyvät vanhat autot on valittu yhteistyössä poliisihallinnon kanssa. Merkkeihin on kuvattu seuraavat poliisiautot:

  Volvo PV 444
  Rikostutkimusauto Renault Goelette
  Moskvitsh Elite
  Peugeot 403
  Volvo Amazon Sport
  Porsche 356B
  Plymouth Valiant
  Plymouth Fury
  Volkswagen Kupla
  Saab 99 GL
  Tällä hetkellä Suomen poliisilla on käytössä noin 1 500 virka-autoa, joista kolme neljäsosaa on varustettu ulkoisin tunnuksin. Suurin osa tunnuksettomista autoista on varustettu hälytyslaitteilla ja valoilla ja niiden mallikirjo on hyvin laaja.


  http://www.posti.fi/tiedotteet/2013/201 ... erkit.html
   

Kerro tästä muillekin!