Rälläkkä

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja Aulis Hämeenkorpi, 19.1.2023.

 1. oikean tuntuinen ja käytännöllinen kone siihen tarkoitukseen mitä tekee. Viimeiset 15v on kuluttanut 3 dewalt rällyä loppuun. välillä vaihtanut uudet c3 laakerit kulmavaihteeseen ja ankuriinkin. viimeisimpään 4051 koneeseen piti kiinasta tilata 10euron ankkurikin ja sillä vielä meni 2vuotta.

  Nyt löysin Rusta sivuilta alemyynnistä tuon 4051 koneen uudempi painos 4057 (39e kpl). Ainakin se ero noissa että lähtee kiihdyttäen käyntiin, säästää ankkuria. Meilläpäin ei ollut rusta myymälöissä, mutta tuolla Lpr, Kouvola, Lahti, Mikkeli näytti olevan ja Kiitos Promod Cuda Mikon , tänään saapui kolme konetta kotiin. Näitä vain menee kun tulee kuitenkin se 1500tuntia per talvi oltua tallissa ja paljon rälly ja hitsaushommiakin... kulutustavaraa, mutta mieluinen pitää olla että viitsii käyttää.

  Erittäin tasapainoinen, ohut ja kevytkin. Ei turhan paljon watteja (800) kun peltihommissa pitää olla näppärä, tasapainoinen ja suht. lyhyt kone. myös pikalukitus ja virtakatkaisija pitää olla helppoja ja hyviä. Aikoinaan oli Makita ja se oli mieluinen kone, mutta uudemmat ei ole sopinut käteen. Jaakkolan Hannulla kävin tuossa yhden auton choppaamassa ja käytin hikokia eli ex. hitachia, ja ne on aika ryssän oloisia. ammattilaissrajan bosch tullut kokeiltua, voisi ehkä mennäkin. Vähän liian paksu runko. Milwauke oli jämäkkä, mutta liian tehokas eli liian painava yhdellä kädellä pyöriteltäväksi. Ennenvanhaan kun olin vielä reissuhommissa, sieltä jäi käteen 1200W Fein pikkurälly. Järkyttävä teho, mutta ei sillä näissä hommissa mitään tee. Runkohommissa ja paksummissa materiaaleissa ok.

  [​IMG]

  [​IMG]


  Tallin lattian pesun aikana P-51 ulkoili.

   
  Muokattu: 19.1.2023
  kma68, kad_boost ja Seevu tykkäävät tästä.
 2. LehtinenA

  LehtinenA 2nd gear

  Täytyy käydä rustassa hakemas itellekkin tollanen. Uusi rälläkkä ollu ostoslistalla jo kesästä asti.
   
 3. ovh 69e. Nyt 39e.

  Lahti 4kpl
  Lpr 7kpl

  muualla taitaa olla slut.
   
 4. moottorinlohko

  moottorinlohko Gearhead

  boschin siniset ollu aina,nyt ostin ekan boschin akkukoneen,ei avaain lukitusta laikassa,tehot tuntuu riittävän,runko paksu no jaa ei omaan käteen,tehty saksassa,ostin myös saksasta koska 100-150 halvempi kuin suomesta sama kone.3 v takuu,jäi johtokone nyt hyllyyn.
   
 5. ToniC

  ToniC Gearhead

  Mulla jostain konkkapesästä tuli setti, niin varmaan 6 konetta. Bosch sin, metabo,wurth. 230mm makita... paras iso, mitä käyttäny, oli fein. Niin pehmee startti.
  Parissa omassa on kierrossäätö. Niihin uskaltaa "asentaa" tavallisen somalilaikan, kun hakkaa vasaralla keskiön ohuemmaksi.
  eniten käytössä on 800w pikku makita. Se on ohut yhdenkäden kone. Viimenen hankinta se pikkunen akkumakita... no jaa... pihalla käyty pari hommaa tekemässä. Mut ei se kyllä työkalu ole...
  Lamellilaikkaa viittii käyttää. paksu yhteen räpylään ja kahdella kädellä pikkasen painaa, niin pysähtyy...
  Parempi tuli,kun hommasin työvalon, missä 2 rasiaa. Nyt on johdolliselle rasiat vieressä aina.
   
 6. kustomkuuppa

  kustomkuuppa Gearhead

  Ei kannata kovin paljoa kuormittaa pienemmillä kierroksilla ajaessa. Itse ajattelin että rälläkkä käy kiilloituskoneesta kun ajelee pienemmillä kierroksilla mutta sehän alkoi heti kuumenemaan kiillotuslaikan kanssa. Ajelin sitten pikku hiljaa aina vähän väliä jäähdytellen auton kiiltäväksi, ajattelin että kestihän se rälläkkä kuitenkin. No eihän siinä kauaa mennyt kun ihan tavallisessa leikkuussa pääsi toimintasavut pihalle. Moottorin puhaltimen teho kun tietysti laskee kierrosten myötä mutta lämpöä tulee täydellä väännöllä jynssätessä ihan kuten normaalisti.
   
 7. MJF

  MJF Double Gearhead

  Mulla kans Makitan 18v akkukone. Isä nimesi sen rosvojen koneeksi, pikkuhommia tekee minne ei roikkaa viitsi vetää. Helmapellin pitkän sauman leikkaamisessa millin laikalla meni kolmatta akkua kun kokeilin.
   
 8. kad_boost

  kad_boost Gearhead

  Akku koneella tarvii olla malttia kuinka painaa peltiin, itse taas tykkään oikeen kovasti ja tulee käytettyä enemmän kuin pistotulppa konetta. Kome akkua on, kahdella pärjään leikkaamiset, laiska kun oon.
   
 9. gt302

  gt302 3rd gear

  makitan ja milwauken akkukoneita monenmoisia itsellä kans. todella vähän tule sähköroikka koneita enää käytettyä. Ilmavehkeitä pääasiassa. mutta kyllä akkuvehkeet on moneen hommaan kätsyjä.
   
 10. Kruunusaari

  Kruunusaari 2nd gear

  Bosch BiTurbo akkulaikkakoneella katkaisin 73x35 umpiteräs palkin, yhdellä 5,5 akulla onnistui. Pari 125 laikkaa meni. On kyllä potkua, ei hyydy helpolla, mutta myös aika painava akun kanssa.
  On nämä akkukoneet ja porat kehittyneet huimasti, kun vertaa 20v sitten kun talon runkoa rakensin 12v. Hiltillä ja Feinillä. Eka Makita akkulaikka oli kanssa, ettei töitä voinut tehdä, kun yritti painaa vähääkään sammutti se automatiikka sen heti.
   
 11. musta pässi

  musta pässi Gearhead

  Jaahas, bosch pikkurälläkkä vuodelta -88 alkaa olla tiensä päässä, kait. Muutaman kerran on vaihdettu hiilet ja laakerit lukuunottamatta kulmavaihteen neulalaakeria. Johto lyhennetty ja uusittu lukemattomia kertoja. Kerran holkitettu kuulakärkikynästä tehdyllä osalla käyttökytkimen tappi kun liikevara ei riittänyt enää muuten käynnistykseen. Nyt ei pysy enää taas kytkin päällä vaan sammuu itestään välillä. Laikan lukituksen tappi ei enää meinaa lukita vaan lienee kulunut tappi tai reikä tai molemmat ettei pysy kiekko paikallaan ilman kädellä kii pitämistä. Alkuperäinen kuitti ja varaosakuvasto on vieläkin tallella josta katoin että 750mk maksoi rautakaupasta silloin ostettuna. Kuoretkin on hioutunu ohueksi niin että joustavat painaessa sormella kun jalalla siirtänyt betonilattialla että pääsee polvilleen. Välillä käytetty päivittäin ja välillä ollu vuosienkin taukoa.

  Pähkin että minkä ostas tilalle. Kevyt ja pieni sais olla pikku ja peltihommiin mutta välillä taas teräslevyä pitäs pilkkoa mutta onneksi harvoin. Isolla en tee mitään (230mm). Päädyin sitten taas boschiin. Siniseen professional gws 1400 malliin (1400w ottoteho 2,2kg) Oli poistotarjoulsessa 119,-. Sehr gut sanoivat saksalaiset useammassa testissä.
   
 12. Vermilion

  Vermilion Gearhead

  Itse ostin sen makitan 230v oliko se 840w myös.
  https://www.k-rauta.fi/tuote/kulmahiomakone-makita-9558hnr/88381808811

  Mitä testannu noita akkukoneita niin niissä ei vaan ole sitä vääntöä ja voimaa....
  Muuten olisin ostannu Milwaukeem M18 koneen.
   
 13. Impala 69

  Impala 69 1st gear

  Peltitöissä Boschin sinisiä oikein pieniä ja siroja 125mm kivellä ollut pari.
  Makitan 125 akkukone on yksi.
  Enemmän voimaa vaativiin töihin on ykskätisiä ollut eniten Wurtin 1400w ja 1700w, 150mm laikala ja myös joku 125. Lujia kampheita, Feiniäkin oli ennen.
  Sutilaikalle pääosin Makitan 150mm 1400w, sääjettävillä kiekoilla.
   
 14. Harri S

  Harri S Double Gearhead

  Tuota täysikokoista ”rodia” tehdessä (lavaletukka siinä vieressä antaa hieman mittakaavaa), on sulanu muutamassa työsyöksykuukaudessa kaksi rälläkkää ja kolme sähköporakonetta. AEG, Bosh ja Makita (samanlainen kuin tuossa Vermillionin linkissä) merkkisiä. Siirryin plasmaan ja jätin ne rälläkät vain hiontaan. Plasma on ihan ylivertainen korihommissa, erityisesti sen huomas viime kesänä kun tungin reilussa kuukaudessa Spriteen V8:n ja siinä joutu oikeasti lähes puoli autoa silppuamaan kun on Miniä pienempi kooltaan.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Toki laikalla leikattava matskukin on tuossa ensinmainitussa ollu hieman peltiä paksumpaa, 4-10 millistä, kun 27 litranen bensakone vaatii rakenteilta hieman napakkuutta ja koska uudet pellit leikkaan aina käsin, peltisaksilla. Ei vanhemmiten enää kestä sitä rälläkän mekkalaa.
   
  Muokattu: 28.10.2023
  juko7 tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!