Romua, romua...

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja heh heh©, 10.6.2020.

 1. heh heh©

  heh heh© Gearhead

  En tiedä miten muualla, mutta täällä Porissa on ainakin yksi NUORTEN urheiluseura ottanut Kuusakoskelta metalliromulavan kentän (jalkapallo) laidalle. En tiedä, mutta onkohan romumetalli nyt korkeassa kurssissa?
  Joka tapauksessa tuli mieleen viedä romua sinne lavalle, jos seura saa edes muutaman euron siitä.
  Monta(!) lavallista on jo sieltä tyhjennetty ja monta kuormaa olen sinne itsekin vienyt. No Kuusakoski tietenkin hyötyy eniten, mutta jos urheiluseura saa edes hieman tuosta, niin mielelläni vien sinne kuin suoraan yritykselle. Nytkin on taas auton puolikas menossa sinne lavalle.

  Tuli vaan mieleen että jos on muuallakin tämmöistä meininkiä niin tuetaan nuorten toimintaa näinkin.
   
  Lowry tykkää tästä.
 2. JJ

  JJ Gearhead

  Tässä meidän kylällä oli myös futis-junnujen romulava. Kummasti romuakut hävisi tummien matkaan. Nyt onkin sovittu, että akut tuodaan pari tuntia ennen lavan hakua valvonnan alla.
   
  heh heh© tykkää tästä.
 3. teddy99

  teddy99 Gearhead

  Sama täällä. Ei aina oikein toimi tuo nuorten harrastamisen tukitoiminta, kuten tässä lähistöllä oli samanlainen keräys. Vaihtolavan luona oli välillä jonoa kun mustal... eikun romanitaustaisia henkilöitä, ja myös alkoholistien näköisiä pöhöttyneitä kantasuomalaisia kävi säännöllisesti keräämässä lavalta kaikki kuparit, aluminit ja akut...
   
 4. heh heh©

  heh heh© Gearhead

  :odmad:No niimpä tietenkin, haaskalinnut saalistaa. Onneksi meillä ei ole havaittu ainakaan suuressamäärin tuommoista toimintaa. Ajan päivittäin paikan ohi ja aika usein on lava täynnä ja käydään tyhjentämässä. Aika näkyvällä paikalla tuo lava on.

  Sitä paitsi tuo romulavalta ottaminen on varkaus. Tavara siirtyy kerääjän omistukseen kun sen joku sinne on heittänyt. Olipahan tänäänkin, kun sinne kuorman vein, lavalla käyttämätöntä rosteriputkea, mutta sinne jäi kun on jo toisen omaa.
   
  Muokattu: 11.6.2020
 5. Jouni_K

  Jouni_K Gearhead

  Näinkö on? Eihän tästä ole kauaakaan (muutama vuosi), kun uutisissa oikein esiteltiin kun presidenttimme Halonen oli ottamassa muistaakseni paistinpannua roskalavalta. Onko presidenttimme varas?
   
 6. IL:

  Moni meistä on roskienvientireissullaan voinut huomata, että roskiksissa on ollut käyttökelpoista käyttötavaraa tai ruokia, joiden päiväys on mennyt umpeen vain päivä tai pari sitten. Saako tällaisia tuotteita haalia itselleen – eli dyykata – täysin laillisesti, vailla huolta siitä, että rikkoo lakia?

  Annetaan Helsingin poliisin rikoskomisario Markku Silénin kertoa.

  Onko dyykkaus missään tilanteessa laitonta?

  Dyykkauksen oikeutuksen voidaan katsoa perustuvan ajatukseen siitä, että irtaimen omaisuuden hylkääjä on tietoisesti luopunut omistusoikeudestaan, jolloin joku muu voi laillisesti ottaa esineen haltuunsa omistajatarkoituksessa. Toki dyykkaus, kuten moni muukin sinänsä muutoin suhteellisen harmiton toiminta, voi tietyissä tilanteissa olla laitonta.

  Saako mistä tahansa dyykata?

  Dyykkaus itsessään ei ole laitonta, mutta sitä voi rajoittaa esimerkiksi se käytännön seikka, etteivät kaikki jäteastiat välttämättä sijaitse alueella, johon dyykkaajalla on vapaa kulkuoikeus. Tämä voi koskea niin kauppaliikkeen kuin taloyhtiönkin jäteastioiden sijaintipaikkaa, joihin ulkopuolisten pääsyä on voitu tietoisesti rajoittaa.

  On myös mahdollista, että kaikkea jäteastiaan toimitettua tavaraa ei sinänsä ole tarkoituksellisesti siinä mielessä hylätty, että se olisi tietoisesti jätetty kenen tahansa ulkopuolisen vapaasti hyödynnettäväksi. Tietyissä olosuhteissa on voitu vaikkapa sopia, että sinänsä omistajan jäteastiaan toimittama hylätyltä ulospäin vaikuttava tavara kuljetetaan myöhemmin jollekin sovitulle vastaanottajalle korvausta vastaan hyödynnettäväksi.

  Saako ulkopuolinen dyykata taloyhtiön lukitusta roskakatoksesta?

  Lukittuun roskakatokseen murtautuminen on laitonta. Lukitus ja muunlainen pääsyn estäminen tai rajoittaminen viestii jo lähtökohtaisesti ulkopuoliselle siitä, että pääsyä tilaan on haluttu rajoittaa. Mikäli esimerkiksi taloyhtiön järjestysmääräyksillä tai muilla säännöillä ei ole asetettu rajoitteita yhteisten tilojen käyttöön, voi tilojen käyttöön oikeutettu lähtökohtaisesti ottaa myös taloyhtiön ulkopuolisen henkilön mukaansa. Pääsääntöisesti tilojen käyttöön oikeutetun suostumus poistaa ulkopuolisen henkilön oleskelun oikeudettomuuden.

  Voiko dyykatessa syyllistyä joihinkin rikoksiin, vaikka toimisi muuten lain puitteissa?

  Roskien levittämisestä voi seurata rangaistus jätelain rikkomisesta tai roskaamiskiellon vähäisestä rikkomisesta. Tietyissä olosuhteissa dyykkaajaa voi olla syytä epäillä esimerkiksi kotirauhan rikkomisesta, julkisrauhan rikkomisesta, vahingonteosta tai näpistyksestä. Tämä on mahdollista, mikäli dyykkaaja menee oikeudettomasti alueelle, johon hänellä ei ole luvallista pääsyä, vahingoittaa toisen omaisuutta tai ottaa itselleen sellaista omaisuutta, jonka omistusoikeudesta omistajan ei voida katsoa lopullisesti vielä luopuneen.
   
  heh heh© tykkää tästä.
 7. heh heh©

  heh heh© Gearhead

  "On myös mahdollista, että kaikkea jäteastiaan toimitettua tavaraa ei sinänsä ole tarkoituksellisesti siinä mielessä hylätty, että se olisi tietoisesti jätetty kenen tahansa ulkopuolisen vapaasti hyödynnettäväksi. Tietyissä olosuhteissa on voitu vaikkapa sopia, että sinänsä omistajan jäteastiaan toimittama hylätyltä ulospäin vaikuttava tavara kuljetetaan myöhemmin jollekin sovitulle vastaanottajalle korvausta vastaan hyödynnettäväksi."

  Tässähän juuri on tuo pointti! Tämmöinen keräyslavahan on juuri tarkoitettu urheiluseuran varojen keräykseen! Kun viet lavalle romua olet tehnyt urheiluseuralle lahjoituksen, siis korvausta vastaan hyödynnettäväksi. Aivan sama kuin jos antaisit suoraan rahaa ja joku veisi sen seuran kassasta! Eri asia tosiaankin on jos dyykkaat jostain kaatopaikalle menevistä roskista joista kukaan ei hyödy mitenkään.
   
  juko7 tykkää tästä.
 8. leivonharri

  leivonharri Gearhead

  Romu taitaa olla vielä eri asia kuin jäte. Molemmista joutuu maksamaan, raha vain liikkuu eri suuntaan.
   
  heh heh© tykkää tästä.
 9. freetime-cruiser

  freetime-cruiser Double Gearhead

  Meidän kylälläkin oli keräyslava keväällä hyvään tarkoitukseen, multa lähtee autoja paaliin muutama vuodessa mutta nyt tein poikkeuksen ja vein irtotavaraa lavalle.
  Lava vaan jouduttiin viemään pois kesken kaiken, kun kukkahattutädit huolestui kun olivat nähneet jonkun tonkimassa lavaa.
  Hyvää tavaraahan siellä oli, ite en kehannu kurkkia aarteita kun lava oli paikallisen kaupan pihassa ja yleisöä aina ympärillä...
   
 10. BRAKE DRUM

  BRAKE DRUM Double Gearhead


  Romu ja jäte ovat eri asioita. Harva meistä on ajanut tai omistanut jäteautoa mutta nykyään vallalla olevan suuntauksen mukaan lähes kaikkien meidän omistamat/ajamat autot ovat romuautoja.
   
  dart -66 ja Lowry tykkäävät tästä.
 11. hzemax

  hzemax Gearhead

  Jarrurummun kaa samaa mieltä olen minä. 1961 Mallisen Chryslerin omistaja/ rakentaja.
   
 12. hzemax

  hzemax Gearhead

  Huomenna juutrtuubiii. jahka kerkee.
   
 13. BRAKE DRUM

  BRAKE DRUM Double Gearhead

Kerro tästä muillekin!