Sähköauto-uskovaisuus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Merkki- ja mallikeskustelu', aloittaja viikinki75, 10.4.2019.

Ketjun tila:
Ketju suljettu.
 1. malvasto

  malvasto 3rd gear

  Yllätyskäänne: EU lykkää äänestystä polttomoottoriautojen kieltämisestä

  Iltalehdessä tällainen juttu. Ehkä vihdoinkin jotain järkeä, eikä vaan huudeta kuinka sähköauto on ainoa oikea vaihtoehto ja maapallo pelastuu
   
  Swinger tykkää tästä.
 2. Isamu

  Isamu 3rd gear

  Mahdollisuus on erinomainen ja itse ainakin toivon tämän asian etenevän. Saksalla on EUn tasolla niin kova päätösvalta, että he kyllä saavat tuon polttomoottorien kiellon nurin jos vaan haluavat ja voi olla jopa ihan selkeä intressi siihen oman autoteollisuutensa ansiosta.
   
  malvasto tykkää tästä.
 3. Concarne

  Concarne 3rd gear

  Kyllä. Ei mitään syytä kategorisesti kieltää polttomoottoriautoja kunhan niihin saadaan ympäristöystävällinen polttoaine. Bensan ja dieselin kieltäminen on parempi lähtökohta.https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/05569f8d-4604-4026-8a86-272f7a4d5d45
   
  malvasto tykkää tästä.
 4. Ajellaan nyt vielä ihan rauhassa 15-20vuotta bensa ja diesel polttomoottoriautoilla.
  Sitten voi siirtyä suoraan polttokennovehkeisiin ja uusiutuvia polttomoottoripolttoaineita voi olla tarjolla niin perkeleesti. Eikai me nyt aleta minkään vitun töpselin kanssa kulkemaan ja suunnittelemaan reittejä ja ajamisia töpselipaikkojen mukaan. Mites mun isot umpitrailerit, millä niitä hinataan ja paljonko sitä akkukapasiteettia pitää olla mukana kun hinaa tuommosia "möhkäleitä". Nyt menee vain 23-24litraa sadalla 95oct ja kun panee tankin 200eurolla täyteen, hyvin pääsee 350km. Miten sitten sähköllä, pitääkö olla SJK -> HKI välillä 12kpl lataustaukoja tai 10 000kg akkukapasiteettia.....

  Nyt on bensa/diesel siinä hintatasossa mihin se jää. Edelleen nettotuloihin nähden halvempaa kuin 80luvulla.
   
 5. -late-

  -late- Gearhead

  Pari näkökulmaa:
  - polttomoottorikiellosta ei ollut kyse
  - polttokennoauton hyötysuhde ja tekniikka on hankalampi kuin akkusähköauton
  - biopolttoaineilla voidaan päästä eroon CO2 päästöstä, mut muut päästöt on edelleen olemassa ja tarvitsevat hitollisen puhdistuslaitteiston
  - autotekniikan muutoksella ei pelasteta maailmaa, sillä voidaan pelastaa autoilu


  Tsekatkaa myös puun pienpolton hiukkaspäästöt, tarvinnemme CE-klapeja ja niille tarkastajat ja konsultit. Sähköautotuen rinnalle voitais ottaa tulipesän vaihtotuki ja takan sytyttämisen pätevyyskoe.
   
 6. Catiska

  Catiska Gearhead

  Puhut vähän mutta asiaa. Aika moni polttokennon perään haikaileva ei ymmärrä kuinka huono hyötysuhde siinä järjestelmässä on kokonaisuutena. Ja vaikka olisi kuullut asiasta, jostain syystä eivät osaa ajatella mitä siitä seuraa kustannusten kannalta vs suora sähkökäyttö. Mutta ymmärrän kyllä, jos kaikki uusi on pelottavaa ja kauheaa, on tankkaus jotenkin kotoisan ja tutun turvallisen oloista.
   
  Rihma tykkää tästä.
 7. Älä huoli hyötysuhteista. Asiat kehittyy ja kuten sanoin nämä vaihtoehtopolttoaineet kehittyy.
  Nyt kun tiedetään paljon kuin huonoa on kaikki muu paitsi töpseliautot niin miten me hoidetaan nuo isot vehkeet ja isot trailerien vedot?
  Totta minäkin voin ostaa jonku tesla 3n ja vetää homona tuolla menemään työmatkoja, mutta kun sillä tesla kolmosella ei vaan nuo isot vehkeet liiku tai vaikka vain lava-auto ja siihen kunnon lasti päälle. Entä nämä perheelliset karavaanarit? onko asuntoautot jo töpselivehkeitä? Mites maajussien vanhat valtrat . Joko maajussit saadaan 2n 3n vuoden ainana ruotuun ja töpselivehkeillä pellolle jotta "maailma pelastuu". Vitun rekkakuskit, ne pilaa koko maailman kun vehkeet vain toimii dieselillä vielä 10v päästäkin. Mitä niille tehdään? miksi ne ei käytä tesla sähkökuoma-autoa. Ihan hyvin voisivat niillä vetää muutaman kymmenen tonnin lasteja.

  Ai niin, mää poltan 2 x pvä puita pesässä ja vittu että tulee CO2 päästöjä, mutta vittuako siitä. Näin pysyy sähkölaskut kohtuullisena ja puuta riittää. Yksi viereisen kerrostalon mummu (entinen maatalon emäntä) valitti että haisee silloin kun on pakkaspäivä ja poltan puita. kyseli mitä meinaan tehdä asialle. Sanoin että asia on hoidossa. Sun ei tarvi pidättää hengitystä kuin 100metriä kun kävellet tuota pyörätietä taloni ohi. Vittu näitä intoilijoita. Koko ikänsä polttanut puita maalla, mutta yhtäkkiä kun päässyt katuvaloalueelle kylälle asumaan ollaan niin vitun vihervassurisossua. Aina joka asiassa kaikki yli-intoilijat on koko asian paska.
   
  viikinki75 ja Swinger tykkäävät tästä.
 8. Swinger

  Swinger Gearhead

  mitäs jos suurinta osaa jengiä ei kiinnosta hyötysuhde? Kuinka moni uuden auton ostava on koskaan kysynyt autokauppiaalta kuinka hyvä hyötysuhde tässä romussa on? Ei kukaan, tää juttu on lähtenyt teidän uskovaisten ihmisten päästä missä haluatte todistaa ja vakuuttaa kaikille että sähköauto on se juttu.
   
 9. Concarne

  Concarne 3rd gear

  Suurin puute sähköautossa on tähän mennessä ollut että se ei tunnu kotiutuvan millään. Yli 14 kuukautta tilauksesta ja jossain Suomen satamassa se makaa lakon jäljiltä. Valmistus näytti olleen jo tammikuun lopulla.
   
  isalmela tykkää tästä.
 10. Concarne

  Concarne 3rd gear

  Kyllä ne kehittyy ne töpseliautotkin ja akut etenkin. Esimerkiksi solid state -akut tekevät jo tuloaan.

  Asiahan ei todellakaan minulle mitenkään kuulu mutta mitkähän on Auliksen henkilökohtaiset toimenpiteet ympäristön suojelemiseksi. Intoilla ei tarvitse mihinkään suuntaan mutta mielestäni se on nähty että minäminä asenne ei toimi. Tai jos siihen mennään niin kyllä tämä pallo minun elinikäni kestää joten mitäs väliä sillä on kestääkö se vieraiden ihmisten räkänokkapentujen elämän.

  Minun sähköautoni ei myöskään tätä maailmaa pelasta mutta sillä mennään kun omaa ajoa tulee vain n. 20 tkm vuoteen ja siihen se soveltuu hyvin. Paremmin kuin polttomoottoriauto kun ei tarvitse tankata. Kerran-pari viikossa latausta kotipihalla ja riittää kun tökkää sen töpselin seinään. Pidemmillä matkoilla ei tarvitse suunnitella mtkaa latausten mukaan. Tökkään lataukseen kun käyn kusella ja haen kupin kahvia. On siinä sähkärissä vetokoukkukin kun pakkomyytiin varustepaketin mukana mutta ei ole ainakaan toistaiseksi tarvetta vetää mitään. Onneksi se taittuu piiloon niin ei ole autoa rumentamassa.
   
  isalmela tykkää tästä.
 11. -late-

  -late- Gearhead

  Kuten sanoin polttomoottoreita ei siinä päätöksessä kielletty. Se koski CO2-päästöä ja se voidaan jokseenkin oikaista biopolttoaineilla. Mut niin kauan kuin se mosa imee ilmaa, niin se tuottaa typen oksideja jotka on jotenkin hoidettava (vaikka AdBlue:lla)

  Puu on kasvaessaan sitonut poltossa päästämänsä CO2sen joten polttoviisastelu oli viittaus ihan toiseen päästöön. Sekin on hoidettava jos nykytrendi valtiovallan päätöksissä jatkuu. Kaukokulkeuma tosin on iso lähde ja sitä ei ratkaista täällä. (Metaania polttavan ottomoottorin hiukkaspäästö on pieni ja CO2kin parempi kuin bensa/diesel. Dualfuel vehkeisiin en ole perehtynyt ollenkaan, Valtralla taitaa sellaisia olla ja rekoissa.).

  Eikä kuluttajaa tarvi hyötysuhde kiinnostaakaan, kuluttajan puolesta joku päättää mikä täällä on (jonkun mielestä) oikein. Sillaihan noi vero-ohjaukset toimii yleensäkin.

  Jos tuo aiemmin tehty päätös pysyy niin tuleekohan matkailuautoista kuorkkeja? Sillä sais autokoulut bisnestä ja pykälä olis ohitettu.

  Vaikka huushollin ajopeleistä yksi on sähköauto niin en ole myöten enkä vastaan. Mulle se on vaan käyttövoima siinä missä kaasu, bensa, diesel tai etanoli.
   
  Muokattu: 6.3.2023
  isalmela ja Concarne tykkäävät tästä.
 12. Catiska

  Catiska Gearhead

  Hyötysuhde kiinnostaa kyllä koska se on yksi perustekijä määrittämään ajamisen kustannuksia. Jos kilometriä kohden tarvitaan kolme kertaa enemmän sähköä vs sähköauto, voit siitä jo päätellä että ajamisen kustannukset on, sanotaanko nyt sen kolme kertaa suuremmat. Ja vastineeksi saat mitä? Huoltokuluja...

  Lisäksi sähköä voit tehdä itse, valtaosa voi ladata kotona. Vetyä et valmista itse ja sen käyt tankkamassa jossain. Mutta älä tankkaa liikaa kerralla jos ajat vähän, se mokoma karkaa aika nopeasti tankista.
   
  isalmela tykkää tästä.
 13. ak72

  ak72 Gearhead

 14. Tired

  Tired Gearhead

  Kansalaisten keskiansiohin vai omiin henkilökohtaisiin tuloihin verrattuna? Äkkiseltään laskettuna timpurin palkalla ei näin ole.
  Jos bensa maksoi 80-luvulla 3mk/l sai nettotuntipalkalla ostettua n.20l polttoainetta, nyt sillä saa n.5l? Eli kallistunut nelinkertaiseksi?
   
  Jussi289, Stang_81 ja Rihma tykkäävät tästä.
 15. C4vettester

  C4vettester 2nd gear Bannattu

  Dodge Charger Daytona SRT EV ei taida saada Euroopassa tyyppihyväksyntää saati päästä Suomessa katsastuksesta läpi? Sähkömoottorien "pakoäänet" liian voimakkaat (126 dB).
   
 16. Rautamäki

  Rautamäki 3rd gear

  En mä saanut nuorempana timpurina 80- ja 90-lukujen vaihteessa kuin olikohan parhaimmillaan 55 mk/h bruttona. Ei jääny neljää kymppiä käteen. Bensan hinnasta ei ole muistikuvaa. Menikö halvalla?

  Edit: Googletin, ja tilastokeskuksen mukaan bensan hinta oli tuolloin 4 mk:n kahta puolen. Olisin saanut siis kymmenisen litraa bensaa tuntipalkallani.
   
  Muokattu: 7.3.2023
 17. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Markka-aikaan rahan arvo muuttui aika nopeasti. Jos joku muistaa kaupan tavaroihin liimatut hinta-laput, niin voi muistaa, että niitä saattoi olla useampi päällekkäin.

  Bensa maksoi 80 -luvun alkupuolella vajaat kolme markkaa ja vuosikymmen myöhemmin vitosen. Mun palkka kehittyi samana aikana riippuen vähän laskutavasta 4-6 kertaiseksi ihan toisten töissä ollessa markkamääriä verraten. Kyllä bensa oli olevinaan halpaa 90-luvulla. Ja olihan se nykyisiin hintoihin verraten.

  Vuoden 1980 3mk on muuntimen mukaan 1,68 nykyeuroa. Jossei Putin olisi päästään sekaisin, niin bensa voisi maksaa tuon tai jopa vähemmän.
   
 18. moottorinlohko

  moottorinlohko Gearhead

  jos laskeekin paljon työtä pitää tehdä jonkin ostamiseksi on aika monella tehtävä paljon enemmän kuin 80-90 luvun vaihteessa.
   
  Stang_81 tykkää tästä.
 19. Concarne

  Concarne 3rd gear

  Miksi missään mediassa ei olla kiihkoilemassa minkälaisia pommeja nuo polttomoottoriautot, ja aivan kaikki sellaiset, on: https://yle.fi/a/74-20021397. Satuin ajamaan ohi kun palo oli juuri sammunut.
   
 20. Swinger

  Swinger Gearhead

  ehkä varmaan sen takia kun se auton palo saadaan hallitusti sammutettua toisin kuin.. uskovaisten autojen
   
Ketjun tila:
Ketju suljettu.

Kerro tästä muillekin!