Sotakoneet taivaalla

Ketju osiossa 'Mobilismi', aloittaja Chevy ´53, 20.6.2008.

 1. 4337

  4337 1st gear

  13 Zero.14 FW 190.
   
 2. 4337

  4337 1st gear

  7.Me 410
   
 3. WBBC

  WBBC Gearhead

  Oikein!
   
 4. max

  max Gearhead

  Näyttäs olevan tuo ohjaamon lay out sellainen,että suhaaminen on jätetty kapteenin vastuulle(vasen jakkara) ja perämies hoitelee sit jäljelle jäävät tehtävät.
  Keinohorisontti on myös tätä tukien pelkästään kapteenin puolella.En tiedä onko sit jälkiasennus vai mikä.
  Mut on se nykyään helpompaa verrattuna noihin todella ankeisiin mutta miehisiin ohjaamoihin verrattuna.
  Latailin uutta softaa ohjaamosta käsin A 320 sarjan ilmalinjuriin muutama päivä sitten.Otin mukavan rennon asennon kapteeninpenkillä ja Ilta-Sanomat käteen ja annoin koneen hoidella hommat.Toki silloin tällöin vilkaisin kuinka paljon dataa oli sisällä.
  Integroituja jalanlämmittimiä en tarvinnut,koska olisin voinut nukahtaa lämpimään ohjaamoon ja lentoemo olisi sit tuuppinut mut hereillä.
  Tämä vaan esimerkkinä kuinka nykypäivänä.
   
 5. Bluestone

  Bluestone Gearhead

  "...annoin koneen hoidella hommat."
  Seuraavassa Airbusin mallissa on kuulema vakiovarusteena ohjaamossa schäferi, joka vahtii ettei miehistö vaan koske mihinkään ohjaimeen lennon aikana :D
   
  Nikuzai, ari vw ja max tykkäävät tästä.
 6. Bluestone

  Bluestone Gearhead

 7. max

  max Gearhead

  Mikä siinä sit mahtoi olla syynä,että Brewster ei jenkeille kelvannut.
  Joutuiko se jollain rintamalla Zeroa vastaan ja takkiinhan siinä on sit tullut.
  Ehkä ryssä on ollut meille hintelämpi vastus kuin japanilaiset jenkeille.
  En tiedä missä jenkit operoivat Brewsterilla,joten tiedot vähän puutteellisia.Joku varmaan tietää enemmän.
   
 8. Redneck61

  Redneck61 3rd gear


  Eiköhän USA:n laivasto valinnut juuri testilentojen jälkeen ja johdosta Grummanin tuotteen työkalukseen 40-luvun alussa. Ilmeisesti sopivuus laivastokoneeksi oli parempi mm. ympärimenotilanteessa tukevamman takarungon ansiosta, ohjaajan suojaksi. Ja lisäksi Grumman oli jo silloin erittäin merkittävä lentokone valmistaja mikä lisäsi tuotanto kapasiteetin luotettavuutta. Sillä oli takuu varmasti myös merkityksensä laivastolle . Ja historia kertoo Grummanin menestystarinaa USA:n laivaston hovihankkijana. Varmasti hyviä koneita sekä Brewster että Grummanin Wildcat omana aikanaan molemmat. Joka tapauksessa Brewster oli Suomen ilmavoimille erinomainen kone ketteryytensä , tukevan laskutelineen ja vahvan rakenteensa ansiosta. Ottaen varsinkin huomioon sen aikaiset lentoonlähtöpaikat.
   
  max tykkää tästä.
 9. Weijari

  Weijari 2nd gear

  Britithän lensivät tuolla jenkkiversiolla Zeroja ja Oscareita vastaan, ja nenähän siinä tuli kipeäksi

  Suomalaisten Brewster (B-239) on eri asia kuin jenkkien palveluskäytössä ollut Brewster. Konetyyppiin thetyiin laivastokäyttöön muutoksia ( lisättiin radiovarustusta, vahvennettiin takarunkoa, pelastuslautta etc) jolloin pienestä koneesta tuli raskaampi (melkein 500 kg) ja kömpelömpi. B239:sissä oli myös vähän tehokkaampi moottori.

  Lisäksi suomalaisilla on 4 x .50 cal, kun alun perin oli 2x .30 cal + 1x .50 cal.

  Lisäksi Meillähän koneella lensi ns. parhaat jätkät, kun Suurvalloilla noita käytettiin siellä mihin ei muuta löytynyt.
   
 10. max

  max Gearhead

  Juu,kyllähän ns.parhaat jätkät saivat taivasta siivottua on ajopeli sit lähes mitä tahansa.
  Ei tainnut ryssällä olla muulla mällätä kuin määrällisellä ylivoimalla jatkosodan alkaessa.Vastus tietty koveni mitä pidemmälle mentiin niin kuskien taidoissa kuin kaluston laadussa.
   
 11. Redneck61

  Redneck61 3rd gear

  Ilmeisesti vastustajilla oli yleisesti aika heikkoakin osaamista kun Brewsterillä pudotettiin jopa Spitfireja, Mustangeja ja taisi olla P-38 Lightningkin. Näin muistaakseni luki Juutilaisen kirjassa. Taisi pudotus suhde tilastossa Brewster päästä suomalaisten käsissä aivan maailman ennätys tasolle asti. Jatkosodan loppuvaiheessa olikin ilmeisesti kriittiset paikat juuri valtavan ylivoiman vuoksi. Niin kuin maarintaman puolellakin.
   
 12. max

  max Gearhead

  Joku näistä suomalaisista huippuässistä sanoikin että oli ihan hyvä olla ryssien saartorenkaassa Mersulla kun vanjoja oli tusinan verran ja enemmänkin.
  Pystyi nimittäin ampumaan ”Kaikkea mikä liikkui” ja ei ollut vaaraa että olis osunut laivuetoveriin.
  Kun kuolemantanssi kävi kuumaksi,niin kaasu seljälleen ja puolivaakakierteellä syöksyyn ja pintoihin.
  Juutalainen oli ilmeisesti käynyt tällaisessa pakenemisessa rajanopeudella ja lähestynyt äänen nopeutta.Joka tapauksessa vauhti pois asteikolta.
  Laivueenkomentaja Luukkanen vastaavassa tilanteessa totesi ohjaus sauvan muuttuneen täysin liikkumattomaksi vauhdin takia ja ainoana konstina enää peräsimen rullasta pyörittely.Taju kankaalla pinnoissa G voimien takia ja herääminen muutaman kilsan korkeudessa.
  Hän kärsi kroonisesta poskiontelon tulehduksesta ja oikaisun aikana mätä valui poskionteloista syliin,ja sai hoidon samaan rahaan.
   
  Muokattu: 5.11.2018
 13. mopo-ukko

  mopo-ukko 3rd gear

  Kovia ukkoja niin maalla,merellä kuin ilmassa,ollaan aika paljon heille velkaa.
   
 14. 66monaco

  66monaco Gearhead

 15. Bowtie

  Bowtie Gearhead

  Iivanalla ei ollut Mustangeja Suomen rintamalla, muistaisin että saivat vain muutaman testikäyttöön tms. Juutilainen luultavasti tunnistanut Jak-9:n virheellisesti Mustangiksi...
   
 16. Bowtie

  Bowtie Gearhead

  Taisi olla Juutilainen, oli sitä mieltä että yksin 15 vihollisen kimppuun käyminen oli suhteellisen turvallista kun koko vihollismuodostelma hajosi ja joutuivat keskittymään ettei törmää toisiin tms. En nyt sanoisi kuitenkaan että ihan turvallista...

  Kannattaa lukea Hans-Joachim Marseillesta kertova kirja ”Afrikan taivaan voittamaton”, hänellä oli tapana syöksyä keskelle Espanjalaista rengasta ja vetää kaasu kiinni ja laipat ulos että pystyy sakkauksen rajalla vetämään tiukemmin kuin vihollinen, ja ampua edellä (ja käytännössä oman nokan alapuolella näkymättömissä) oleva vihollinen alas. Saattoi samasta renkaasta ampua alas useammankin Hurricanen... Täysin kahjo.
   
 17. WBBC

  WBBC Gearhead

  66monaco tykkää tästä.
 18. max

  max Gearhead

  Marseille tais olla jonkin sortin oman tien kulkija;taiteilijaa,hurjapäätä ja sotilaallisuudesta viis veisaamatonta anarkistia samassa persoonassa.
  Taisi kuitenkin tuntea armoa voitettua vastustajaa kohtaan,ja antoi mahdollisuuden hypätä varjolla,eikä tappanut turhaan jos mahiksia vielä vastustajalla oli selvitä hengissä.
   
  rane58 tykkää tästä.
 19. Bowtie

  Bowtie Gearhead

  Marseille tykkäsi juhlia, käydä naisissa ja kuunnella swingiä, varsinkin swingin kuuntelu oli natseilla aika pannassa... Marseille ei myöskään ollut rasisti vaan rakasti elämää ja poti huonoa omaatuntoa tappamiensa vihollisten puolesta, aika ristiriitaisi ominaisuuksia hävittäjälentäjälle. Joskus jopa pudotti viholliskentälle lentäjän kuolemasta kertovan viestin, kieltävistä käskyistä huolimatta.
   
  rane58 tykkää tästä.
 20. WBBC

  WBBC Gearhead

  Olihan noita herrasmies-hävittäjälentäjiä useita.
  Saksalainen yöhävittäjälentäjä Peter Spoden tähtäsi aina pommikoneen moottoreiden väliin, jotta tulipalon alkaessa miehistöllä oli mahdollisuus poistua koneesta.
   

Kerro tästä muillekin!