T&T:n juttu: Lentokoneiden musta laatikko syntyi sota-aikaan Tampereella – laite paljasti, miksi Myrsky-hävittäjän prototyyppi tuhoutui koelennolla Lentokone saattaa onnettomuudessa tuhoutua niin täydellisesti, että turman syyn selvittäminen pelkän hylyn perusteella voi olla lähes mahdotonta. Sitä varten koneissa on nykyisin lentotietotallentimia eli niin sanottuja mustia laatikoita. Niihin tallentuvat koneen kulkutiedot sekä lentäjien ja lennonjohdon käymät keskustelut. Mustan laatikon kehitystyössä on vahva suomalainen vivahde: Veijo Hietalan johtama Tampereella sijainneen Valtion Lentokonetehtaan työryhmä kehitti vuonna 1942 todennäköisesti ensimmäisen toimivan sovelluksen lentotietotallentimesta. Sitä ei tosin kehitetty lento-onnettomuuksien tutkimusta helpottamaan, vaan koelentotoiminnan apuvälineeksi. Koelentäjät testaavat uuden lentokoneen tai -tyypin ominaisuuksia sen tuotekehittelyn aikana. He tarkistavat myös tehtaalta tai suuremmasta huollosta tulevien koneiden lentokelpoisuuden. Mata Hari. Valtion lentokonetehtaan kehittämä lentokoneiden musta laatikko eli lentotietotallennin.KUVA: VAPRIIKKI
Ei tästä ole kuin pari päivää kun riuhtasin ”Cockpit Voice Rekkarin” irti ja tutkintaan. Ei siinä muuta mutta vittumainen kömpiä lentsikan persukseen ja yrittää olla loukkaamatta itseään. Siviilipuolella yleisintä tutkia”Flight rekkaria” esim.jos on tapahtunut ns.”Kova lasku” tai vaikkapa äkillinen moottorin sammuminen. Sit taas persukseen kömpiminen ja Datapurkua tarkempaa tutkintaa varten.Ei ole mitään salatiedettä kuten ohjelmista vois olettaa.
Sopinee tähän ketjuun. https://www.lentoposti.fi/uutiset/n...ssa_koneena_at_6_texanin_laivastoversio_snj_3
Mielenkiintoinen juttu. Hienoa että jotkut investoivat näihin warbirdeihin. Vaatii tietysti hyvä kuntoisen lompakon. Olin tuollaisen T-6:sen kyydissä puolen tunnin lennon Floridassa joskus 90-luvulla. Vähän taitolentoa ja myös itse sai ohjailla jonkun aikaa. Oli tosi herkkä-ohjaiminen kone. Varmaan suurehkot ohjainpinnat. Vielä kun joskus pääsis 2-paikkaisen Mustangin kyytiin. Ainakin Floridassa hinnat ovat aika pilvissä. Puhutaan tuhansista euroista per lento.
50% unelmasta toteutunut. Jos tämä köyhtyminen ei lakkaa niin toinen 50% jää haaveeksi. Tämä yksilö tosin "vain" siirtolentojakkaralla, koneen mukana lentävä mekaanikko sanoi ettei siellä matkustaminen ole mitenkään erityisen mukavaa.
Tuosta se alkaa ! Pääsin itsekkin vanhan suihkari-hävittäjä-lentäjän opastamana Mustangin ohjaamoon istumaan ja veivasin kuomunkin kiinni ja tietysti vähän ohjaimia kokeilin. Oli yllättävän tilava ja ergonominen ohjaamo kun ajatellaan että kysymys oli kuitenkin 40-luvun puolivälin koneesta. Unelma pitää joskus jotenkin toteuttaa että oikein kaksilla ohjaimilla varustetun P-51:sen lennolle pääsis ja vielä sais ottaa tuntumaa ohjaamisesta. On ne kauniita koneita ja äänet musiikkia korville !
Onhan se Mustangin ohjaamon ergononomia selkeä,kun suunnittelijaryhmän pomo (North American Aviation)oli saksalainen emigrantti Edgar Schmued. Joe ei välttämättä olis pystynyt samaan. Vanhempia mäntämoottorikoneita missä olen ollut kyydissä ovat Douglas DC-3,Convair Metropolitan,Ford Tri Motor ja DeHavilland Beaver. Ainoa kone mitä olen ikinä itse ohjannut on Douglas DC-8,ja olin noin kymmenvuotias.
Teidän tarinoista tuli mieleen, kun tuli telkkarista aikoinaan dokumentti, jossa saksalainen Me-109 -lentäjä ja englantilainen Spitfire -lentäjä vertailivat ja esittelivät toistensa sodanaikaisia työkaluja. Mersun ohjaamo todettiin ahtaaksi.
Mä otin salaa vuosia sitten ns.kylmät tyypit ”Utin Mersusta” kun se oli meillä duunissa kunnostettavana. Mä olen 180 cm pitkä ja normaalimitoissa oleva ja ohjaamo on ahdas ja puristaa muunmuassa hartioista.
Aivan saman havainnon olen itse tehnyt kun Mersua olen museossa katsellut. Näytti suorastaan ahdistavan kapealta se runko ja se kassakaappi kuomu vielä lisäsi tunnelmaa. Taas sitten tähtimoottorikoneet esim. Brewster ovat luonnostaan leveärunkoisia moottorista johtuen. Samoin huomasin F4U Corsairin ohjaamosta kun sitä ihastelin Floridan ilmailumuseossa. Siinä sopisi periaatteessa kaksi miestä rinnakkain. Ilmeisesti Mersu oli tarkoituksella tehty mahdollisimman pieni ja kevyt kone suhteessa moottoriin ja tehoon. Olihan sitten FockeWulf 190 huomattavasti isompi ja tilavampi lentäjälle. Ja myös huomattavasti tukevammalla laskutelineellä varustettu. Mutta eikös se ollutkin hävittäjä-pommittaja nimikkeelläkin?
Mersu oli -30 luvun suunnittelua,ja tuohon aikaan ei varmaan vielä hirveästi mietitty suharin viihtyvyyttä ohjaamossa. Yksinkertainen raaka tappokone. Mustang taasen -40 luvun ajattelua,ja on varmaan jo suunnittelun alkuvaiheessa tiedetty että tulee lentämään yhtäsoittoa tuntitolkulla,verrattuna Mersun reilun tunnin operaatioihin. Mustangissa taisi olla jopa tratti joka oli liitetty putkeen,ja näin sitten jos kuskille tuli kesken kaiken hätä pitkällä reissulla Saksaan,pystyi kusasta ulkoilmaan eikä tarvinnut housuun laskea.
En nyt tietenkään muista mistä kirjasta poikasena luin... kuva Brewsterista jonka lasku mennyt pitkäksi ja kone päätynyt männikköön. Pilotilla kaksi kaveria matkustajina, matkatavaraa ja saksanpaimenkoira...
Ei tainnut Hermann Göring koskaan koelentää mersua, vaikka ehkä vanhana lentäjänä olisi halunnut kokeilla? Vaikka möhis olisi saatu sullottua kabiiniin, niin pois ottaminen olisi ollut hankalaa, konetta purkamatta?
En muista tapausta, mutta olikohan koira kuitenkin Irlanninsetteri? Lentolaivue 24:n maskotti oli setteri Peggy Brown
Oli se niin turpea sika,että ei olis Mersuun mahtunut vaikka olis kylkiin vaunurasvaa voideltu. Olis se varmaan uskaltanut lentääkiin sillä koska oli koko ajan niin amfetamiini,heroiini tms.paukussa että usko omiin kykyihin olis ollut kyllä luja.
Jos tappokone on hyvä käyttötarkoituksessaan, niin suharihan viihtyy kehnommallakin penkillä. Airacobrat oli neukkupilottien suosiossa mukavuutensakin takia. Ja taisi jotkut suomalaispilotitkin niistä tykätä, kun pitivät helppoina alas ammuttavina. Ei ne kaikille semmoisia kuitenkaan olleet.
Ehkä tämä sopii tänne. Laittakaahan lippu puolisalkoon kenellä on mahdollisuus. Viimeinen Ritari haudataan tänään.
Tämä ulkomaan uutinen on tainnut täällä jäädä noteeraamatta: https://www.rnz.co.nz/national/prog...museum-welcomes-rare-collection-of-ww2-planes https://www.stuff.co.nz/national/12...including-rare-wwii-mosquito-to-see-the-light Melkoinen keräilijä ollut. Arvostan.