Totuus moottorien virittämisestä

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja C5_Z06, 8.1.2020.

 1. jänis2

  jänis2 2nd gear

  Töissä joskus kaasuteltiin ferrarin v8:a paikallaan ja kuulosti hyvinkin samalta kun mutsin entinen fiat uno.. Kovemmat pieruäänet vaan.
   
  Volvo_5.7 tykkää tästä.
 2. C5_Z06

  C5_Z06 Double Gearhead

  41. "Pelkkää paskaa"

  Asiakas osti parasta lihaa mitä rahalla saa. Mainiota. Siitä se illallinen lähtee.

  Mutta eihän pelkkä liha riitä mainioon ateriaan. Siispä ostamaan lisukkeita. Homehtuneita perunoita. Eltaantunutta voita. Pilalle menneitä vihanneksia. Paakkuuntunutta maitoa. Viiniä joka oli muuttunut etikaksi.

  Ja jotta ilta olisi täydellinen, paikalle oli kutsuttu kokki, joka tekisi näistä aineksista täydellisen aterian.

  No vituiksihan sellainen menisi.

  Olen aika surkea kokki, mutta säätämisestä tiedän kuitenkin jotain. Ja erityisesti sen, että paskasta ei saa kuin paskaa aikaiseksi. Vaikka siellä seassa olisi jotain hyvääkin. Kokonaisuus ratkaisee.

  Kokemus on opettanut, että pitää olla tarkkana sen suhteen mitä alkaa kokkaamaan. En nykyään enää säädä projekteja, joihin on toimitettu osia epämääräisistä lähteistä. Mutta jos olen jo aloittanut säätöprojektin, en myöskään mielellään jätä sitä kesken. Jonkunhan se sotku on selvitettävä. Selvät viat on tietenkin korjattava ensin.

  Tässä tapauksessa heti alusta asti tuntui siltä, että jotain on pielessä. En nyt ala luettelemaan mitä kaikkea oli mennyt vituiksi, mutta paljon ja nimenomaan osatoimittajan toimesta. Rakentaja oli alan ammattilainen, mutta mistäpä hänkään päälle päin näkisi, että sinänsä uudet osat olisivat jotenkin viallisia.

  Lopputulos oli juuri sellainen mitä voisi odottaakin. Paskaa. Ja ensimmäinen epäilys on tietenkin kokki. Onko se polttanut ruuan pohjaan? Tai jotain muuta? Eikö se vaan osaa? Ja mites tästä nyt jatketaan?

  Sepäse.

  "Viekää vittu muualle, ei se mun vika ole" ei tullut kysymykseenkään. Ei tässä harrastuksessa niin tehdä.

  Kerroin asiakkaalle, että epäilen autossasi olevan jotkut kiinalaiset piraatti-polttoainesuuttimet. Sattumoisin itselläni oli jo vuosia hyllyssä maanneet vastaavat uudet aidot Ford Racingin 80 lb suuttimet, joten kerroin asiakkaalle, että tuopa se autosi nyt tänne niin vaihdetaan ne suuttimet kokeilun vuoksi ihan ilmaiseksi ja lähetetään ne autossa olevat testattavaksi.

  Ja näinhän siinä sit kävi:

  "Moi!

  Lähettämänne suuttimet on nyt käyty läpi ja näillä ei kyllä tee yhtään mitään.. Eli kopiosuuttimet kyseessä ja tähän sarjaan on vielä saatu kahta erilaista kopiota.

  Suutin nro 5 ylä o-rengasta paikallaan pitävä muovi halki.

  Kaikki suuttimet vuotaa enemmän tai vähemmän.

  Suihkukuviot pielessä.

  Ainemäärät pielessä.

  Osa suuttimista noin 1000cc ja osa suuttimista 700cc.

  Suuttimet nro 3 ja 8 liitinpinnit erinäköiset kuin muissa, näissä tuotot ja induktanssitkin heittää.

  Myös näissä suuttimen ulostuloreikä on huomattavasti pienempi kuin muissa."


  [​IMG]

  Kukas tämän kaiken lystin sitten maksaa?

  Aatteleppa sitä.


  ***

  To be continued...
   
  sepi-ukko, Dataviilaaja, -Skeletor- ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 3. J.J.

  J.J. Gearhead

  Vähän asian sivusta mutta on kyllä hyvä pulju tuo Finjector.
  Kävi firman tirehtööri juuri tässä tontilla haastelemassa, hyvin on asianlaidassa kyllä kiinni ja osaamista löytyy.
  Todella hienoa että ihan koto Suomessa on tuollaista ammattitaitoa ja palvelua.
   
 4. C5_Z06

  C5_Z06 Double Gearhead

  Täällä Seinäjoella paikallinen ammattikoulu (Sedu) on hankkinut ilmeisesti vastaavat mittalaitteet. Mietin ensin vienkö sinne, mutta ainakin viimeksi kun kyselin olisi ottanut parisen viikkoa. Ja kun silloin kyselin Viperin suuttimista niin vähän säikähtivät, mutta kerroin silloin että ihan normikamaa ovat. Sitä en tiedä miten sitten varsinaisia mittaustuloksia analysoivat.

  Hienoa kuitenkin että on edes jotain paikkoja jossa analysoida suuttimia. On se vaan vittumaista saada ahdettu LS toimimaan suuttimilla jotka vuotaa ja joissa maksimi tuottoaste vaihtelee luokkaa 50 prossaa sinne ja tänne...
   
  sepi-ukko ja J.J. tykkäävät tästä.
 5. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Mä oon rakentanut omatekoisen systeemin. Eihän tuossa tarvita kuin vastaava paineen tuottaja kuin ajoneuvossa, vaikka arduinolla toteutettu pwm päristin ja pitkä läpinäkyvä, polttoainetta kestävä mitta-astia.

  Kahdesti olen ostanut käytetyt V8 suuttimet ebaysta slantsixiä varten ja kummankin sarjan läpikäytyäni löytänyt sieltä sen huonon pois.

  Myös muu suutinongelma tuli tutkittua. Edellä mainitusta liikkeestä ostettu noin 450cc suutinpari kyllä virtasi mutta pintakaasuajosta ei tullut mitään.

  Olivat ainoat suuttimeni tähän mennessä joissa dead time oli eri pituinen tilanteessa jossa pulssi on menossa lyhyempään päin vs millä pulssisuhteella alkoivat uudelleen toimia. Ihan toivotonta säätää simppeliä moottorin ohjainta noilla moottorijarrutuksen kaltaisiin tilanteisiin.
   
  sepi-ukko, teippi-mikko, Dataviilaaja ja 1 muu tykkäävät tästä.
 6. C5_Z06

  C5_Z06 Double Gearhead

  42. "Pieni punainen avo-BMW"

  Pieni punainen BMW syntyi Etelä-Carolinan aakeilla laakeilla joskus alkukeväästä vuonna 1998. Sieltä se matkasi kohti Eurooppaa, saapuen lopulta pienen pohjoisen maan autoliikkeeseen. Siellä siihen iski silmänsä muuttoautoa etsivä nuorimies. Punainen avoauto oli vastustamaton, joten pian auto vaihtoikin omistajaa. Totta puhuen auto laivattiin Suomesta suoraan Australiaan, jonne omistaja oli muuttamassa työn perässä.

  Tässä vaiheessa pieni punainen BMW oli ollut jo aika paljon merillä. Ei ihan maailmanympäri, mutta lähes kuitenkin. Siitä oli syytä olla ylpeä!

  Pieni punainen BMW oli varustettu pienellä nelisylinterisellä moottorilla, mutta omistajaa se ei haitannut. Hän nautti autostaan täysin rinnoin – vaikka rättikattokin oli käsikäyttöinen. Ja Australian lämmössä katto oli usein käytössä: alhaalla ajossa ja ylhäällä parkissa.

  IT-kupla jatkoi tuolloin paisumistaan; puhuttiin uudesta taloudesta, johon aiemmat talousopit eivät enää purisi. Kasvua voisi tulla vaikka maailman tappiin asti. Niinpä pienen punaisen BMW:n omistajalle tarjottiin työtä Kalifornian Piilaaksosta. Jonne hän sitten muuttikin. Ja perässä laivalla seurasi tietysti pieni punainen BMW.

  Omistaja odotti kärsimättömänä autoaan San Franciscossa. No, matka yli Tyynen meren oli tietysti pitkä. Lopulta auto saapui Oaklandin satamaan, jossa pieni punainen BMW kohtasi jälleen rakkaan omistajansa.

  Tuli aika rekisteröidä auto. Omistaja lähti käymään lähimmässä DMV:ssä eli Department of Motor Vechilesissä. Vaan eipä kaikki mennytkään kuten omistaja oli kuvitellut. DMV:n tietokoneille ei pienen punaisen BMW:n VIN-koodi eli valmistusnumero kelvannutkaan.

  Mistä ihmeestä oli kyse?

  Pieni punainen BMW oli valmistettu Euroopan markkinoille. Jolloin siihen ei oltu tehtaalla asennettu OBD-II –järjestelmää. Eikä tiettyjä muitakin Yhdysvaltain markkinoilla vaadittavia asioita. Eikä kyse ollut pelkästään valoista.

  Pienen punaisen BMW:n omistaja googlasi ja googlasi; soitteli ja selvitteli. Ja niin kävi ilmi, ettei pientä punaista BMW:tä saataisi milloinkaan Kalifornian rekisteriin. Koska auto oli muuttoauto, sai sillä kuitekin ajaa vielä jonkin aikaa. Ja kaiken harmituksen keskellä omistaja ja pieni punainen BMW niin tekivätkin. Nauttivat Kalifornian lämmöstä, mutkateistä ja luonnosta.

  Kun määräaika täyttyi, päätyi pieni punainen BMW San Franciscon Russian Hilliin, autotalliin syvälle maan alle. Siellä se oli kylmissään kuukaudesta toiseen...:

  [​IMG]

  ...kunnes omistaja päätti muuttaa takaisin Suomeen. Ja niin pieni punainen BMW päätyi taas laivaan ja matka kohti Suomea alkoi.

  Suomen pakkasiin saavuttuaan pieni punainen BMW päätyi jälleen kerran talliin, pressun alle. Kevään koittaessa omistaja lähti käymään Tullissa. Tarkoitus oli täyttää paperit muuttoauton ottamisesta käyttöön Suomessa. Vaan virkailija ei vaikuttanut kovin tyytyväiseltä. Missä oli Kalifornian rekisteriote?

  Ei sellaista tietysti ollutkaan, koska pieni punainen BMW oli ollut vain Australiassa rekisteröitynä. Ja sielläkin vain varsin lyhyen ajan.

  Mikä neuvoksi? Eikö pieni punainen BMW pääsisi koskaan enää rekisteriin, omistajansa iloksi?

  Tässä vaiheessa minä astun kuvaan mukaan. Lupauduin allekirjoittamaan paperin, jossa vakuutin pienen punaisen BMW:n olleen omistajansa käytössä katuliikenteessä Kaliforniassa. En muista enää oliko dokumentissa maininta myös ajanjaksosta. Joka tapauksessa laitoin nimeni paperiin. Ja niin byrokraattisen kädenväännön jälkeen pieni punainen BMW lopulta päätyi Suomen rekisteriin. Ja omistaja nautti autostaan täysin rinnoin.

  Pari vuotta myöhemmin omistaja muutti jälleen pois Suomesta ja lahjoitti pienen punaisen BMW:n isälleen itä-Suomeen. Ja aina kun näen jossain pienen punaisen BMW:n, ajattelen että onkohan tuo se auto. Se pieni punainen BMW, joka kierti maapallon puolitoista kertaa laivalla.

  Tämä tarina on tosi.

  Aatteleppa sitä.

  ***

  To be continued...
   
  sepi-ukko, teippi-mikko, valtsu67 ja 7 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 7. challenger500

  challenger500 Gearhead

  Pacific Coast, Santa Cruz '09 ... ja Tapiolan vakuutuksessa.

  [​IMG]
   
  hartsa69, tooke, isalmela ja 1 muu tykkäävät tästä.
 8. Fuselage

  Fuselage Gearhead

  Jotkut tekee aika tarkkaan noita moottoreita. Eikä tuossa paljon kehuja jaella suuntaan tai toiseen. Eli vanha sanonta, että tarkasta uudetkin osat, pitää hyvin paikkaansa.
   
  isalmela tykkää tästä.
 9. max

  max Double Gearhead

  Taitaa olla tuossa Brodix BBC kannet arvioinnissa.
  Vaikka samapa tuo,kaikkihan ne on puolivalmisteita.
   
 10. puna niska

  puna niska Gearhead

  Joo mutta uudessa kannessa seetin ympärykset hitsattu,puolivalmiste joo ja aikaharvalle palotilan korkeus merkkaa muttaettä uutta!kantta hitsattu.
   
 11. max

  max Double Gearhead

  Mulla on uudet BBC kannet joissa on käynyt niin,että muotissa on ollut epäpuhtautta,karstaa tms.ainesta.
  Joten,kun CNC kone on ruvennut muotoilemaan palotilaa niin siihen on jäänyt monttuja,koska aines ei ole ollut riittävä.
  Ei se nyt mitään nakutusta aiheuta,mutta tämmösiä nää romut vaan tuppaa olemaan.
   
 12. minorv8

  minorv8 Gearhead

  Aina ei mene nappiin pienemmissäkään hiluissa. Tässä yksi Compin kova nostaja, paketissa valmistuspäivämäärä 3/2021. Nostajista 15 ok, yksi sitten kuvan mukainen. Nostajasta puuttuu matskua n. 3x5 mm kokoiselta alueelta. Hieman ehkä puutteita laadunvarmistuksessa :) Nyt sitten on odoteltu pari kuukautta parempaa tilalle. Ensimmäinen kuulemma hävisi matkalla Atlantin yli, seuraava on matkalla. Katsotaan pääseekö Suomessa Postin kuljetettavaksi.

  https://drive.google.com/file/d/1Lq4RxkuLy_0eNyReGLaSTIgK_4yIOfoU/view?usp=sharing
   
  isalmela tykkää tästä.
 13. Jäsen Karckilla on mielenkiintoinen ketju, jossa on tehty empiiristä tutkimusta:

  http://www.overdrive.fi/forum/threa...-ongelmat-hyvaet-ja-hunot-valmistajat.311901/
   
  sepi-ukko tykkää tästä.
 14. minorv8

  minorv8 Gearhead

  Hyvä ketju ja kuulostaa niin tutulta ! Mulla on tuore Roverin kasikone jossa mekaaninen nokka ja Compin nostajat. Venakoneisto on käytännössä pikkulohko Chevyn kamaa. Koekäytössä hoksasin että yksi nostaja kusi kaaressa öljyt keinulta sisälokasuojaan asti. Pienellä purkamisella selvisi että nostajan sisuskalut olivat aivan jumissa. Liuottamalla ne sai liikkeelle ja nostajan toiminta rauhoittui. Kun öljyä riitti muillekin pytyille selvisi ettei 8-pytyn imuvenan keinulle nouse öljyt, kaikille muille nousee. Tarkoittaa purkuhommaa että nostajaan pääsee käsiksi ja sen takia hommasin varuiksi uuden nostajasarjan. No eipä mennyt ihan niin kuin suunnittelin. Nyt sitten odotellaan sitä korvaavaa nostajaa että pääsisi purkamaan.
   
 15. Pietsi

  Pietsi Gearhead

  Mekaanisen nostajan kuuluukin olla jumissa.
   
 16. minorv8

  minorv8 Gearhead

  Muokattu: 19.8.2021
 17. Pietsi

  Pietsi Gearhead

  Hydraulinen laahuri
   
 18. minorv8

  minorv8 Gearhead

  Pietsi tykkää tästä.
 19. Pietsi

  Pietsi Gearhead

 20. C5_Z06

  C5_Z06 Double Gearhead

  43. ”Jättiläinen”

  Sain viestin tutulta autokauppiaalta. Eräästä 700-heppaisesta Shelbystä oli poksahtanut moottori ja se oli ollut Euroopan Shelby-maahantuojalla reilun vuoden verran täysremontissa, olikohan se nyt Hollannissa tai Belgiassa.

  [​IMG]

  Asiahan ei olisi kuulunut minulle mitenkään, mutta ongelmana oli se, että maahantuoja, tai merkkihuolto, ei osannut sanoa syytä moottoririkolle, eivätkä he omilla testereillään päässeet kiinni auton moottorinohjaukseen. Eikä apuja ollut löytynyt itse pääkallonpaikalta ämericastakaan. Siispä mikä neuvoksi? Antaa mennä vaan sellaisenaan ja toivoa ettei moottori laukea uudelleen?

  Kysyin sitten uudelleen autokauppiaalta, että kerro nyt hieman tarkemmin tilanteesta. Eli mitä se merkkihuolto oli oikein kertonut. Jolloin sain tällaisen viestin:

  ”I have personally been involved with the Tuning and receiving and sending files and trying to retrieve data from your US Shelby F-150 truck ECU, and the trucks ECU is completely locked from allowing us to access it with the following tools we use:

  HP Tuners – tuning tool we use to tune these vehicles, this program and their support have told me yesterday that we cannot access and enter this ECU as it has been completely locked and I cannot access the current tuning to make the necessary changes.

  Ford IDS – Ford tool that we use to be able to enter a vehicle ECU, to do updates, to change parameters, everything related to the Ford vehicle and its ECU, PCU and BCM. I tried connecting our one and the vehicle ECU does not read and does not allow us to connect to the ECU. This means that I cannot put the ECU back to stock / standard.

  ForScan – With this tool we also use it to program modules, reset adaptions and be able to log and change aspects on Ford vehicles. This tool also does not get the ECU to be readable, and I cannot connect to the vehicle ECU to retrieve the data and the current tuning on the truck. What I could read is all the information of the ECU, and the truck has been loaded with a 3.5 V6 Ecoboost Ford configuration build data, and this is strange as the vehicle is a 5.0L V8 Shelby F-150. The previous owner / dealer must have made changes to the ECU causing a corruption on the ECU Build Data.

  The problem we have:

  The truck has an error code present that shows the Catalytic convertors are different, and this is true due to these trucks needed the upgraded high flow cats for them to run even better than before. We made this change, but we cannot adjust this in the tune to turn off this error code it brings up after a long while of driving.

  We have not driven the truck at 100% Throttle to the 7000 RPM line as we cannot read the truck ECU to see how the fueling, timing and tuning is to ensure that the vehicle is tuned properly to ensure it has the right and needed amount of fueling, not too aggressive timing and to ensure the truck will not have a failure again. We have tested the truck at 60% Throttle to 4500 RPM and the truck drives well and strong, but to ensure the truck is safe, the tuning needs to be checked by a professional tuning specialist to tune the vehicle to be perfect and for the European fuel and air fuel ratio required.

  I have been involved with working and reading, testing and trying to get the ECU information, with many tools and spent around 3 almost 4 full days of labour on the vehicle, and this has not been covered or charged to you as we are trying to assist you to ensure the vehicle is completed and ready.

  We are fully booked for the next two weeks, and we recommend you taking the truck to a specialist tuning facility in Finland to be able to make these changes for you.

  Recommendation:

  We are not able to read the truck, or able to make any changes, and we cannot make these adjustments needed and we know you want your truck back.

  To collect the vehicle, with the current tuning that you had in the truck that we cannot change or read to make changes. We strongly suggest and advise for you to take the truck to a specialised tuning shop in Finland, to see if they can bench flash and return the vehicle to stock, and tune the truck to the right required way in your country, on 98 Octane fuel to ensure you can have many more kilometers of great driving in your Shelby and to ensure you have piece of mind when driving the truck.”

  Kalskahtaa aika hienolta tollanen ”specialised tuning shop”. Ihan tavallinen autokorjaamohan me vaan kuitenkin ollaan. No, kerroin asiakkaalle että tuokaapa se Shelby tänne niin katsotaan mitä saan aikaiseksi. Ja viikon päästähän se oli sit jo kunnossa. Vaan ei ollut ihan helppo tapaus.

  Ensimmäinen dynopaja totesi, ettei tollanen jättiläinen mahdu tänne mitenkään. 3.7 metrin akseliväli oli ehdoton maksimi ja tää oli sitä pidempi. Seuraava dynopaja totesi, että tänne vaan mutta kun ajoin Shelbyä halliin sisään, totesi dynottaja että auto on liian leveä. Renkaan ulkoreunasta toisen puolen ulkoreunaan oli mittaa 219,5 senttimetriä ja dyno oli 220 senttimetriä leveä. Dynottaja totesi, että sit kun Shelby vähän liikahtaa sivuttain täyskaasuvedon päätteeksi päästään samalla Youtuben etusivulle. Että paljon tulisi katsojia videolle ja samalla ilmaista mainosta, mutta josko jätettäisiin kuitenkin väliin tällä kertaa. No niin tehtiin ja tähän väliin on todettava, että ehkä se videokamera olisi kuitenkin pitänyt olla valmiina kun erään toisen auton kanssa täyskaasuvedon lopuksi n. 230 vauhdissa pakki meni päälle ja kun auto ei ollut liinattu edestä niin lähdettiin aika liukkaasti taaksepäin...

  Projekti alkoi autossa olleiden säätöjen lukemisella. En tiedä mitä merkkihuolto oli ryssinyt, mutta ei ainakaan minulla ollut erityisiä vaikeuksia saada säätöjä luetuksi. Muutama normaalista poikkeava askel piti toki tehdä.

  Kun sopivaa dynoa ei autolle löytynyt - ainakaan lähialueilta - päätin että tehdäänpä testivedot ihan vaan sopivalla suoralla maantiellä. Satasen alueella ei nopeuskaan ollut ongelma, koska auton ollessa nelivetoinen, paikaltaan lähtemällä sain otettua helposti dataa moottorin toiminnasta. Heti ekassa vedossa selvisikin mikä autossa oli pielessä eli täyskaasulla aivan tolkuttoman laiha seos, muistaakseni hieman yli 14 AFR ja sehän riittääkin jo rikkomaan moottorin.

  Mietin samana iltana miten tällainen on mahdollista. Onko jokin osa vaihtunut valmistusprosessin aikana, joka on aiheuttanut laihan seoksen, vai onko jokin osa vikaantunut. Vai onko autoon laitettu vahingossa väärät säädöt jo alunperinkin. Toisin kuin mitä merkkihuolto tuolla englanninkielisessä viestissä kertoo - että auto olisi 3.5 litrainen ecoboost alunperin - ainakin itse lukemissani säädöissä moottori oli aivan oikein 5-litrainen. Tässä alla näkyy osioittain säätömuutoksia joita tein:

  [​IMG]

  Vaikka autossa on vakiona laajakaistalabdat, käytin silti ulkoista omaa laajakaistaa seoksen mittaamiseen. Innovaten adapteri on näppärä ja sen saa aika hyvin kiinni pakoputken päähän niin että saa otettua livedataa kadulla. Ihan hauskaa touhuahan se kadulla lokien ottaminen on, kunhan vaan pitää nopeudet rajoitusten mukaisina. Ja itse asiassa just eilen olin pääkaupunkiseudulla erään toisen Shelbyn takia (johon tehtiin vain pikku softamuutos ilman katuajoa) sekä erään tutun Viperin vuoksi ja tämän jälkimmäisen tapauksen kanssa kokeiltiin myös luistoneston toimivuutta kadulla.

  Omistajan mukaan ilman luistonestoa ei vaan saa kiihdytettyä paremmin kuin luistoneston kanssa mutta se mikä yllätti oli luistoneston raju toiminta. Tietysti kunnon katu/rata-ajoon tarkoitetuilla renkailla riittävällä asfaltin lämpötilalla pitoa on aika hyvin, mutta kaasujalkaa käyttämällä sutimista tulee liikaa tai ainakin liian pitkään verrattuna luistoneston toimintaan. Aika rajua rynkytystä järjestelmän toiminta kuitenkin on ja auto kyllä sutiikin samalla, mutta kuten sanottu, lopputulos oli paree järjestelmä päällä kuin ilman sitä. Ainakin silloin kun tehoa on reilusti enemmän kuin vakiona.

  Aatteleppa sitä.

  ***

  To be continued...
   
  Muokattu: 21.8.2021
  sepi-ukko, stinnes, Dataviilaaja ja 5 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.

Kerro tästä muillekin!